Voor schrijvers, door schrijvers
 • Sprookjes

  Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.
  De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om verzonnen sprookjes te lezen of toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

 • Meedoen?

  Wil je ook een sprookje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten. 
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Sprookje

Jouw sprookje hier toevoegen?
 • Start
 • Sprookjes
 • Roodkapje (……in een nieuwe versie) en de vele geldwolven.

Roodkapje (……in een nieuwe versie) en de vele geldwolven.

Roodkapje (……in een nieuwe versie) en de vele geldwolven. Een sprookje voor oudere lezers.

(dit sprookje speelde zich af in 2007 toen de ABN dreigde te worden overgenomen)

Op een dag mocht roodkapje( Rijkman Groenink) van grootmoeder( raad van bestuur) in het grote ABN bos op zoek gaan naar nog meer eikels( euro’s).Het ABN bos was al een van de grootste geldbossen in Nederland, maar de geldwolven (aandeelhouders) wilden dat roodkapje nog veel meer eikels bij elkaar sprokkelde voor hen.

Roodkapje ging dan ook driftig op zoek en kreeg onder andere een Italiaans bos (Antonveneta ) te pakken. Alleen aan de Italiaanse eikels zat een vies luchtje.

De geldwolven raakten steeds meer ontevreden over het ABN bos en over roodkapje die zorgde dat jaarlijks miljarden eikels meer werden gevonden in het ABN bos Daardoor raakte roodkapje de weg steeds verder kwijt.

Ze wilde dat het ABN bos bijna zo groot werd als het tropisch woud, maar steeds werd bos voor haar voeten weggekaapt. Roodkapje had daarover steeds vaker ruzie met grootmoeder.

Roodkapje besloot dan maar samen met een ander groot bos (Barclays) op zoek te gaan naar nog meer eikels. Maar andere bossen gingen ook op zoek naar de eikels in het ABN bos. In de bossen van Fortris, Royal bank of Scotland en Banco Santander tezamen waren veel meer eikels dan in het Barclay bos. Dus koos roodkapje daarvoor.

Maar grootmoeder was niet blij meer met roodkapje en roodkapje moest het nieuwe grote bos uit. Roodkapje huilde niet want ze kreeg van grootmoeder nog wel 30 miljoen eikels mee.

 
Maar plots ging het stormen in het Fortris bos. De eikels van het ABN bos en het Fortris bos zaten nog niet samen in het mandje van de nieuwe grootmoeder of er bleken vele rotte eikels tussen te zitten. De geldwolven werden zeer kwaad en haalden gauw vele goede eikels weg uit het rotte Fortris mandje. Het Fortris bos werd bijna gekapt.

Maar daar dook de Nederlandse Reinaert de vos ( Wouter Bos) op in het bos . Hij kaapte de goede eikels voor de neus van de Belgische dombo (= Leterme) weg en zorgde ervoor dat er een goed Nederlands bos overbleef. Nu moest hiervoor alleen nog een nieuw roodkapje worden gezocht.

Dit artikel delen?
 • Hits: 109
(De gemiddelde waardering is 5 door 3 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Reacties   

# dank voor moeiteW.J. (Hans) Villerius 31-01-2020 23:00
Heb sprookje (de parabel) gelezen. Te uitleggerig naar mijn smaak. Misschien ben ik niet te jong, maar juist veel te oud.
Een kleinigheidje vond ik ondanks alles nog onbegrijpelijk: Waarom hardnekkig van 'Fortris' spreken in plaats van Fortis?
# Roodkapje.Harry Boerkamp 31-01-2020 23:52
Foutje bij het typen.

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal