Sprookjes

Sprookjes
  • sprookjes120Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.
    De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om verzonnen sprookjes te lezen of toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

  • Wil je ook een sprookje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten. 
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Dag en nacht

Heel lang geleden leefden twee broers en één zus in harmonie samen. Elk regeerde ze een stuk land. Op dit land creëerden ze dieren, planten en zelfs mensen vanuit hun tekenpotlood. Vanuit hun schrijfveer konden ze de wezens geluid laten maken. Maar er ontbrak nog één ding. De mensen en dieren maakte de hele dag lawaai en de broers en zus konden het geluid niet meer afzetten. Dus besloten ze om licht en duister te maken. Wanneer het licht werd, konden de wezens geluiden maken, maar bij nacht moesten ze stil zijn en gingen ze slapen. Er was alleen één probleem. Om dag en nacht te creëren moesten er twee levens geofferd worden. De zus die niet veel bezittingen had, ging akkoord om haar leven te geven ten voordelen van de mens en de creatie waaraan ze geholpen had. De oudste broer en de jongste geraakte er maar niet over eens. Uiteindelijk trokken ze elk een grasspriet en degene met de kortste grasspriet moest zijn leven geven. Helaas voor de jongste broer trok hij de kortste spriet.

De oudste broer maakte het offervuur klaar waarin zijn broer en zus heen moesten lopen. Vol vertrouwen en goede moed stapte de zus in het vuur. Ze voelde geen pijn enkel een warme gloed. De jongste broer nam een aanloop maar stopte net voor het vuur. Hij durfde niet. Hij nam ademde heel diep en probeerde een tweede keer, maar ook hier stopte hij net voor het vuur. Het offervuur wakkerde en bewoog ongeduldig. Vanuit het vuur hoorde hij zijn zus hem aanmoedigen. Ze stak haar hand uit en met ogen dicht legde de jonge broer zijn hand in de hare. Ze trok hem in het vuur. Omdat het vuur het zo ontroerend vond dat de zus haar leven vol vertrouwen en goede moed gaf, beloonde het offervuur haar en zij werd de stralende zon. De jonge broer daarentegen werd de maan. Voor eeuwig zou hij in de schaduw van de zon staan en zal hij enkel oplichtte dankzij haar stralen.

De oudste broer die het jammer vond dat zijn jongere broer zo in het donker leefde, nam een paar assen van het offervuur en gooide deze richting de hemel. De assen verspreidden zich in duizenden lichtjes. Kleine sterretjes die zijn jongere broer, de maan vergezellen. Om er zeker van te zijn dat niemand zou vergeten hoe bang de jongere broer was voor zijn offer, heeft het vuur de broer in een dier veranderd die voor altijd op de maan verblijft. Namelijk een konijn. En als je heel goed kijkt, kan je hem vanavond in de maan zien. Vergeet dus zeker niet te zwaaien en goede nacht te wensen.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 374
(Gemiddelde waardering 4.6 met 10 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Scheeloogje.

nov 09, 2019 Kort verhaal Pieter Wouter Broekharst

Volkswijsheden (5)

nov 06, 2019 Quote Hans Van Battel

Meer schrijfactiviteiten