Voor schrijvers, door schrijvers
 • Sprookjes

  Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.
  De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om verzonnen sprookjes te lezen of toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

 • Meedoen?

  Wil je ook een sprookje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten. 
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Sprookje

Jouw sprookje hier toevoegen?

ATTILA

In Cluj-Napoca in Transylvania dachten ze alles wel gezien te hebben. Niemand in die mooie oude stad die opkeek van een jongen met een hanekam of een vrouw in een fluoriserend mantelpakje. Alles hadden ze al eens gezien. Slangenbezweerder uit India, bellenblazers, vuurspuwers. Je kunt het zo gek niet verzinnen maar nu was er toch of eigenlijk iemand die iets deed dat ze nog nooit gezien hadden.

Het was oktober en herfst dus en de bomen en struiken waren schitterend met prachtige kleuren: geel, bruin, rood en ook nog groen. Iedereen in Cluj-Napoca genoot er van maar ineens appten de mensen elkaar met beelden van een nieuw fenomeen. Een zekere Attila liep en rende rond met een lege doos in zijn handen. Leeg? Nee, op de bodem had hij een comfortabel zacht rood kussentje gelegd en wat? Nou, de bladeren vielen en Attila probeerde de bladeren zachtjes te laten landen in zijn doos met het zachte rode kussentje!

De monden van de voorbijgangers vielen open toen Attila de bladeren zag vallen en doen belanden in zijn doos zachtjes op het rode kussentje. Hij vroeg ook wel eens aan de bladeren hoe de vlucht was geweest! Was het een unieke ervaring? Of hij zei 'je danste zo sierlijk op en met de wind als een ballerina!'

De volwassenen verklaarden Attila meteen weliswaar als ongevaarlijke maar toch als (een) gek, maar de kinderen vonden het geweldig en sindsdien zijn ze er in Cluj-Napoca aan gewend dat in de herfstvakantie de kinderen rondrennen met lege dozen met rode kussentjes er in om de bladeren zachtjes op te vangen en de dorpelingen buiten Cluj gingen die stad later zelfs 'Zachte landing' noemen!

MAANDAG

Onze stad is dan wel mooi maar wijzelf maken er (soms) een bende van. Overal gooien we ons afval weg, daar waar het mag en daar waar het niet mag. Van effectief afval inzamelen en recyclen kunnen we nog een hoop leren en verbeteren. Alpár boeide dat niet. Hij jogde elke ochtend door het centrale park waar hij achteloos onze o zo belangrijke mannen en vrouwen passeerde die de overvolle prullenbakken leegden en de straten en paden schoon veegden.

Toch op een mooie ochtend zag Alpár een meisje met een ouderwetse bezem met lange bruine dunne takjes om  te vegen  en haar haar in een paardenstaart leek op haar bezem en plotseling was hij verliefd op haar!

De volgende ochtend jogde Alpár door het park op zoek naar haar en zag haar vegen en prullenbakken legen. Hij wilde haar aanspreken maar wist niet wat te zeggen en bovendien was ze altijd druk in de weer.

Alpár kon niet meer slapen ’s nachts en overdag in de collegebankjes, hij studeerde aan de technische universiteit, dacht hij aan haar, aan haar paardenstaart en bezem die op elkaar leken en hij piekerde zich suf hoe haar ooit aan te spreken.

Dan tijdens een nacht bezocht de maan Alpár op z’n studentenkamer, waar hij aan zijn bureautje voor zich uit zat te staren denkende aan haar.

‘Hé Alpár, ik zie je elke nacht verliefd voor je uit staren. Dat gaat je nooit dichter bij haar brengen. In de benen! Maak dat hele park schoon voor ze arriveert!’ zei de maan.

Alpár volgde het advies op van de maan en leegde de hele nacht prullenbakken en veegde de paden schoon met de maan als verlichting om te kunnen zien in de donkere nacht. Wat een hoop vuilnis dacht Alpár. Nooit bij stilgestaan en wat werkt ze hard dacht hij ook ineens en hij was net voor het licht werd klaar en rustte eventjes uit op een bankje toen ze plotseling ineens voor hem stond verbaasd over het schoner dan schone park en ze vroeg of hij dat gedaan had. Hij wilde niet opscheppen en wees verlegen naar de maan en dat gebaar maakte Luna, want dat was haar naam, plotseling verliefd op hem en het was maandag bovendien!

Dit artikel delen?
 • Hits: 153
(De gemiddelde waardering is 4 door 1 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Reacties   

# Origineel..Guido Aerts 11-11-2019 17:27
zijn deze sprookjes alvast, alleen nog wat werken aan de foutjes en zinswendingen hier en daar. Maar de inhoud is perfect.

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal