Sprookjes

Sprookjes
  • sprookjes120Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als ongeschreven vertelling richtte een sproke zich tot ongeletterde volwassenen. Tegenwoordig zijn "sprookjes" kinderverhalen met levenslessen.
    De bekende sprookjes kennen we natuurlijk allemaal maar we lezen/horen ook graag verhalen die zelf verzonnen zijn. In deze rubriek bieden we de mogelijkheid om verzonnen sprookjes te lezen of toe te voegen. Gewoon om lekker voor te lezen voor kinderen of wie ze ook maar horen wil.

  • Wil je ook een sprookje publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten. 
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Alles dieren vieren feest

Er was eens, heel lang geleden, in een ver land, een  groot kasteel, het had heel veel kamers en een grote keuken. In de keuken waren koks altijd druk aan het werk.

Ze kookten lekker eten en bakten heerlijke taarten.

 

In dat kasteel woonden een koning en een koningin en twee prinsesje.

Er woonden ook drie katjes, een lui grijs katje, dat heette Grigio,  een actief rood katje, dat heette Rosso en een superslim zwart katje, met de naam Negro.

Er woonden ook heel veel muizen in dat kasteel. De muizen roken het heerlijke eten en smulden stiekem mee.

De katten moesten de muisjes vangen of wegjagen.

Het rode katje was de hele dag op jacht en gaf de gevangen muisjes aan Grigio.

Grigio deed of hij de baas was en bracht ze bij de koning, daar werd hij goed voor beloond.

Hij kreeg kaasjes, kattenmelk, vis en paté.

Van de beloning gaf hij een klein beetje aan  Rosso. Zo werd de Grigio steeds  luier en dikker en  Rosso steeds magerder.

De twee katjes waren jaloers op het slimme katje, want dat mocht de hele dag bij de koningin en de prinsesjes spelen.

In dat verre land konden  de dieren praten. Het slimme katje , Negro, vertelde veel grappige verhalen aan de prinsesjes.

Negro had medelijden met al die muisjes die gevangen werden en hij verzon een plan.

Hij ging naar de baas van de muisjes en vertelde zijn plan.

Ooit had hij het verhaal van de rattenvanger van Hamelen gehoord en samen met de prinsesjes had hij de film gezien. Dat verhaal vertelde hij aan de muizenbaas. De muizenbaas heette Flip.

 

Naast het kasteel was een groot bos en daarin was een bunker gebouwd. Het hoorde allemaal bij het kasteel.

Muis en kat maakten een afspraak; de muizen zouden worden gehypnotiseerd en dan zouden ze achter de muziek aanlopen, net als de ratten uit de film.

 

Die avond liep de slimme kat, met zijn blokfluit, samen met Muis Flip, rond het kasteel, hij floot de muziek van -alle dieren vieren feest-, een vrolijke melodie. Uit alle hoeken en gaten kwamen muisjes tevoorschijn. Dansend liepen ze achter hem aan.

De prinsesjes wisten wat er ging gebeuren. Negro had het ze verteld en zij hadden het verhaal aan hun vader de koning verteld. De koning, de koningin en de twee prinsesjes stonden op het bordes en zagen de vrolijke stoet vertrekken.

Toen het katje terugkwam stond de koning hem op te wachten en beloofde dat hij iedere dag voor voer zou zorgen in de bunker.

 

De koning was erg blij dat er geen muizen meer in het kasteel rondliepen.

De katjes hoefden niet meer te jagen maar mochten in de tuin werken en in de slotvijver zwemmen, dat deden ze met veel plezier.

De luie kat, Grigio werd actiever en steeds iets minder dik, het actieve katje, Rosso kon het wat rustiger aan doen.

De muizen leefden vrolijk in de bunker.

 

Iedereen was de slimme kat dankbaar en ze leefden allemaal nog lang en gelukkig.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 353
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten