SCHRIJFACTIVITEIT: SENRYU

Senryu is een vorm van Japanse dichtkunst over de onvolkomenheid van de mensen, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. We accepteren alleen gedichten in tekst en dus geen afbeelding van een gedicht.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

WAARDERING

HITS:

229

AANGEPAST:

28 september 2021

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Geef s.v.p. alleen 5 sterren als het werk perfect is en jij geen verbeteringsmogelijkheden ziet. Schrijvers stellen jouw tips en opmerkingen vooral op prijs.
02.10.21
Graag je feedback a.u.b.:
Dat heb ik nooit geweten. Fijne informatie verpakt in een mooie senryu.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 02.10.21
  Dank je, Connie. Voor (Japanse) puristen zijn de regels heilig. Hier in het Westen hebben veel dichters de 5-7-5-regel zelfs losgelaten. Zelf houd ik daar wel aan vast, anders kun je net zo goed deze rubriek opheffen.
30.09.21
Graag je feedback a.u.b.:
Origineel. Ja, een goed idee voor SP om gedichten zonder titel te accepteren. In ‘AllPoetry’ wordt dat opgelost doordat de eerste regel dan tussen haakjes de titel wordt. Misschien iets?
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 30.09.21
  Een titel kan iets toevoegen, maar is ook vaak overbodig. Bij 's lands grootste gedichtenwedstrijd 'De Gedichtenwedstrijd / Prijs de Poëzie (voorheen de Turing Gedichtenwedstrijd)' is een titel niet verplicht. Wat haiku en senryu betreft, in het land van herkomst, Japan, wordt nóóit een titel gebruikt.
29.09.21
Graag je feedback a.u.b.:
Wat origineel om in een senryu te vertellen, dat de senryu officieel nooit een titel heeft.
Heel leuk, Ewald.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 29.09.21
  Dank je wel, Ineke. Een titel wordt - door puristen - als vierde regel beschouwd, met aanvullende lettergrepen.
28.09.21
Graag je feedback a.u.b.:
Je hebt gelijk, Ewald. Dat geldt natuurlijk ook voor de haiku, tanka en kyoka.
Maar op een schrijverssite is een inzending zonder titel toch een beetje lastig.
Een pakkende titel nodigt uit om te lezen, lijkt me. En als je iets graag terug wilt lezen, is het makkelijker te vinden met titel, anders moet je alles afstruinen.
In een dichtbundel is dat in mijn beleving, een ander verhaal. Daar zijn haiku's etc. vaak wel in hoofdstukken of groepen onderverdeeld.
Maar officieel hoort een titel niet en ik vind dit nuttige informatie.

Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 28.09.21
  Louise, dank voor je reactie. Volgens mij kun je op Schrijverspunt een senryu of haiku zonder titel niet eens inzenden. Mijn senryu was dan ook met een dikke knipoog geschreven.
  'Officieel' heeft een haiku of senryu geen titel, maar wat is officieel? Gelukkig is er geen taalpolitie.
  Wel wordt een titel te vaak gebruikt als verduidelijking van de inhoud. Ook ikzelf maak me daar schuldig aan. Een titel wordt al gauw een vierde regel en voegt extra lettergrepen toe. Is het belangrijk? Nee, in het geheel niet.
  • Ewald Hagedorn 28.09.21
   @LouisevanderHee Dat vind ik ook, Louise. Soms probeer ik het neutraal te houden, soms voeg ik bewust iets toe.
   Bij een haiku of senryu probeer ik het zo neutraal mogelijk te houden, bij andere schrijfmogelijkheden kan een titel van groot belang zijn. Bij een kort verhaal bijvoorbeeld heb ik soms onmiddellijk een titel, andere keren kan ik daar dagen over tobben.
  • Louise van der Hee 28.09.21
   Dank je voor de toelichting, Ewald. Ik kon me ook al niet voorstellen dat je hier een inzending kon doen zonder titel. Ik vind het trouwens altijd een leuke 'sport' om bij een schrijfsel een titel te verzinnen.
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.