SCHRIJFACTIVITEIT: SENRYU

Senryu is een vorm van Japanse dichtkunst over de onvolkomenheid van de mensen, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. We accepteren alleen gedichten in tekst en dus geen afbeelding van een gedicht.

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Zomerzotheid

Publicatie: | Ewald Hagedorn
Haiku na haiku
dartelen bontgekleurde
vlindertjes voorbij.

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een reactie geven! Schrijvers stellen vooral je tips en opmerkingen op prijs.
25.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Een mooie uitleg, Ewald. Ik betrap me er zelf ook wel eens op dat ik alles wat ik zie of denk in een haiku of senryu wil verwerken.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 25.06.22
  Ja Ineke, die hersens malen maar door. Volgens mij zelfs in de slaap; vaak word ik wakker met een vrijwel kant-en-klare tekst in m'n hoofd.
25.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Vlinders. Ze hebben vele kleuren, kwetsbare vleugels, zijn ongrijpbaar, maar opeens heb je er toch een op je hand. Daarvoor waren het rupsen en poppen. Als je dit allemaal in een haiku kunt verwerken, dan krijg je zeker vijf sterren. Je constateert hier dat er veel over vlinders wordt geschreven in de zomer en suggereert een soort van absurde massahysterie, alsof iedereen je opeens dood gooit met haiku's. Zo komt het bij mij over. Ik heb daar geen last van, misschien wel helaas voor jou anders vond ik hem waarschijnlijk vlijmscherp.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ewald Hagedorn 25.06.22
  Arjan, dank voor je reactie. Ik suggereer hier niets, ik chargeer wel. Over ieder jaargetijde heb ik een senryu geschreven dat als volgt begint: Haiku na haiku...
  Die met de titel 'Najaarsplaag' vind ik persoonlijk de sterkste. Binnenkort hier te lezen.
  Overigens schreef Ilja Leonard Pfeijffer (toch niet de eerste de beste) in 2001 de volgende haiku (senryu):

  vlinder in de trein
  mijn god dacht ik als daar maar
  geen haiku van komt
  • Ewald Hagedorn 25.06.22
   @azu Om je nieuwsgierigheid niet te lang op de proef te stellen, zal ik die zondag plaatsen,

  • Arjan Zuidervliet 25.06.22
   Je maakt me benieuwd. Als de najaarsplaag gaat over haiku's over dwarrelende herfstblaadjes en hun kleuren, dan is dat triviaal, maar sla je de spijker op zijn kop.

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.