1 post
 • images/deelname/Senryu.jpg
  Senryu is een vorm van Japanse dichtkunst over de onvolkomenheid van de mensen, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. We accepteren alleen gedichten in tekst en dus geen afbeelding van een gedicht.
  451 gepubliceerde inzendingen
 • Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Geschenk

Publicatie op: 18-03-21

Ineke Dijkhuis

Profiel bekijken?

Klik hier!

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Geschenk

166 Hits.
 
er voor elkaar zijn
 
op dezelfde golflengte 
 
is een godsgeschenk 
 
Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

19.03.21
Feedback:
Prima, maar de sterren geven blijft op 4,5 steken
 • Waardering
  90%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
18.03.21
Feedback:
Mooi! Is dit niet eerder een haiku?
 • Waardering
  100%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ineke Dijkhuis 18.03.21
  Dankjewel voor je waardering, Louisa. Ik ben er erg blij mee.
  Ik dacht ook altijd dat het een haiku moest zijn. Tot ik een keer las, dat de haiku voornamelijk over de natuur gaat. En bij de senryu gaat het meer over de mens.
  • Louisa Weijenbergh 18.03.21
   @Louisaw Maar niets ten nadele van de inhoud. Prachtig
  • Louisa Weijenbergh 18.03.21
   Ohw super dat ik dat nu weet. Ik begreep dat het over de al dan niet (on)volkomenheid van de mens gaat, vandaar mijn vraag
 • Maryse Van Hal 18.03.21
  Ik heb het nog eens opgezocht. Blijkbaar was de senryu een reactie van het volk op de haiku die meestal door de adel en de geestelijkheid werd geschreven. Een klassieke haiku probeerde vooral de objectieve puurheid van de natuur te vangen. Het onderwerp was in feite de zintuigelijke ervaring die werd overgebracht, eigenlijk ging en moest dan ook niet per se over de natuur gaan. De senryu beschrijft de mens in zijn gewoonheid, zoals die in een haiku niet voorkwam, en eerder schertsend of spottend. Hier is een leuke, anonieme vind ik: Mijn vrouw, ze zei niets/van mijn salaris, alleen/komt er erwtensoep. Senryu betekent blijkbaar waterwilg: buigzaam, taai, maar toch zacht. Een senryu beschrijft dus de kleine kantjes van de mens (via lachen over de mens, maar nooit met de mens, nooit uitlachen), terwijl een haiku de poëtische kant van de natuur (en eventueel ook van de mens) beschrijft. In die zin zou het hier eerder over een haiku gaan, maar ontbreekt misschien wel de zintuigelijke ervaring...
  • Louisa Weijenbergh 20.03.21
   Bedankt voor deze uitleg. Het lijkt bijna onmogelijk een mooie haiku te maken als ik dit lees, je het mij vraagt. Maar leuk om mee te oefenen
  • Ineke Dijkhuis 19.03.21
   Dankjewel voor je uitgebreide uitleg, Maryse.
   Soms is het heel moeilijk om te beoordelen of een gedicht een haiku of een senryu is.

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
Sprookjes
Een kerstsprookje
447
Lezen?
De klok heit negen...
351
Lezen?
55 woordenverhaal
En toen was het stil...
346
Lezen?