Senryu is een vorm van Japanse dichtkunst over de onvolkomenheid van de mensen, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. We accepteren alleen gedichten in tekst en dus geen afbeelding van een gedicht.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Geschenk

 
er voor elkaar zijn
 
op dezelfde golflengte 
 
is een godsgeschenk 
 
© Ineke Dijkhuis op .

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
19.03.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Prima, maar de sterren geven blijft op 4,5 steken
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
18.03.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi! Is dit niet eerder een haiku?
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Ineke Dijkhuis 18.03.21
  Dankjewel voor je waardering, Louisa. Ik ben er erg blij mee.
  Ik dacht ook altijd dat het een haiku moest zijn. Tot ik een keer las, dat de haiku voornamelijk over de natuur gaat. En bij de senryu gaat het meer over de mens.
 • Maryse Van Hal 18.03.21
  Ik heb het nog eens opgezocht. Blijkbaar was de senryu een reactie van het volk op de haiku die meestal door de adel en de geestelijkheid werd geschreven. Een klassieke haiku probeerde vooral de objectieve puurheid van de natuur te vangen. Het onderwerp was in feite de zintuigelijke ervaring die werd overgebracht, eigenlijk ging en moest dan ook niet per se over de natuur gaan. De senryu beschrijft de mens in zijn gewoonheid, zoals die in een haiku niet voorkwam, en eerder schertsend of spottend. Hier is een leuke, anonieme vind ik: Mijn vrouw, ze zei niets/van mijn salaris, alleen/komt er erwtensoep. Senryu betekent blijkbaar waterwilg: buigzaam, taai, maar toch zacht. Een senryu beschrijft dus de kleine kantjes van de mens (via lachen over de mens, maar nooit met de mens, nooit uitlachen), terwijl een haiku de poëtische kant van de natuur (en eventueel ook van de mens) beschrijft. In die zin zou het hier eerder over een haiku gaan, maar ontbreekt misschien wel de zintuigelijke ervaring...
  • Louisa Weijenbergh 20.03.21
   Bedankt voor deze uitleg. Het lijkt bijna onmogelijk een mooie haiku te maken als ik dit lees, je het mij vraagt. Maar leuk om mee te oefenen
  • Ineke Dijkhuis 19.03.21
   Dankjewel voor je uitgebreide uitleg, Maryse.
   Soms is het heel moeilijk om te beoordelen of een gedicht een haiku of een senryu is.