SCHRIJFACTIVITEIT: SENRYU

Senryu is een vorm van Japanse dichtkunst over de onvolkomenheid van de mensen, geschreven in drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. We accepteren alleen gedichten in tekst en dus geen afbeelding van een gedicht.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Eeuwig verwaarloosbaar

Publicatie: | Herscho Duds

heelal’s niet eindig 

maar vooral is daar alles 

oneindig weinig

 

het heelal mist kim

toch vooral is daar alles 

oneindig gering

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
20.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Vijf sterren voor je tweede senryu, Herscho!
En wat je eerste senryu betreft, die heeft in elk geval een interessante discussie opgeleverd!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
18.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
In alle eerlijkheid, Herscho: eigenlijk had ik één ster willen geven, maar dat staat wel heel lullig.
Taalkundige kritiek: in een haiku (of een senryu) een lidwoord weglaten wordt doorgaans als een zwaktebod gezien (het heelal).
Met heelal's bedoel je waarschijnlijk heelal is... Tja, om op die manier het aantal lettergrepen te beperken is een wel heel bizarre kunstgreep.
Je slotzin heeft daarentegen dan weer een lettergreep te weinig.
Inhoudelijke kritiek: volgens wetenschappers bestaat het heelal uit een miljard maal een miljard sterrenstelsels die elk weer uit miljarden sterren bestaan. Niet bepaald weinig naar me dunkt.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Herscho Duds 18.05.22
  Ah, welkom terug. ‘Oneindig weinig’ bestaat uit zijn vijf lettergrepen, en het betekent per definitie ook oneindig veel, daar zijn we het dus over eens. Ook, het heelal bestaat uit oneindig veel meer niets dan iets. Wat betreft die lidwoorden, je wordt nog een druk baasje als je daar iedereen hier op wilt aanspreken. Desalniettemin, ik ben blij dat je de moeite hebt genomen. De animo om elkaar commentaar en sterren te geven blijkt af te nemen, op de keper beschouwd.
  • Ewald Hagedorn 19.05.22
   @Herscho Duds Een diepzinnige, Herscho. Als je deze correctie apart, als nieuwe senryu, zou indienen, zou ik deze met vijf sterren waarderen. Nogmaals, gisteren had ik beslist niet de intentie je te beledigen. Mijn ervaring is wel dat schriftelijk contact (e-mail, sms, Whatsapp, internetverkeer) sneller tot misverstanden en irritaties leidt dan mondeling contact. Ik zal mijn best doen op de toon te letten.
  • Herscho Duds 19.05.22
   @Ewald Kijk es naar de correctie. Ik neem kritiek wel ter harte maar vind de toon soms irritant, en dan reageer ik gepikeerd.
  • Herscho Duds 18.05.22
   @Ewald Nou nou. Ik geloof dat ik gelijk begin te krijgen. Die ‘heelal’s’ mag je hebben. Maar een argument als “volgens mij” snijdt geen hout en geeft een maatschappelijk probleem aan. Wat wij vinden is totaal onbelangrijk als er feiten zijn.
  • Ewald Hagedorn 18.05.22
   @Herscho Duds Waar ik fout zat (mijn opmerking over de slotzin), heb ik direct mijn excuus voor aangeboden. Desalniettemin ervaar je mijn kritiek als beledigend. Jammer, maar mijn kritiek blijft verder staan, zeker daar het niet beledigend is bedoeld. Volgens mij is oneindigheid noch eindigheid ooit aangetoond. Wel staat vast dat 'heelal's' taalkundig flauwekul en vooral foeilelijk is.
  • Herscho Duds 18.05.22
   @Ewald Daar heb je gelijk in. Maar er is wel een fijne lijn tussen kritiek en belediging, vooral als je commentaar fout is. Je moet ondertussen ook wel gemerkt hebben dat jouw zgn wetenschappers (Google?) er niets van snappen want als je het in miljarden kunt uitdrukken dan is het niet oneindig. “That’s news to me”
  • Ewald Hagedorn 18.05.22
   Mijn excuses voor de opmerking over je laatste zin; daar heb ik me inderdaad vergist.
   Wat het weglaten van lidwoorden bij haiku en senryu betreft: dat komt veelvuldig voor en stoort me mateloos. Een druk baasje wil ik niet worden, maar van tijd tot tijd eens scherpe kritiek leveren, wil ik wel blijven doen. Ik zie ik het hier veel te weinig gebeuren. Wel is het op Schrijverspunt de gewoonte elkaar, zonder enige kritiek, met complimenten te overladen.
 • Eggerik Dockx 19.05.22
  Is er niet ergens een plaats waar we deze discussie kunnen verder zetten want een aantal opmerkingen verdienen toch aandacht omdat ze algemeen geldend zijn of net niet
  @Herscho bedankt voor de ongewilde aanzet maar je kent hoge bomen… @Ewald bedankt voor het durven benoemen Waarbij ik geen uiting geef of ik die in dit specifieke geval onderschrijf maar aandacht verdienen ze wel
  • Eggerik 19.05.22
   @Eggerik Ik ga in bovenstaande niet alle typfouten corrigeren maar wel 449 is natuurlijk 4.69
  • Eggerik 19.05.22
   @Eggerik Tenslotte is iedereen toch min of meer allergisch aan
   Kritiek en ik eindig dan steeds zoals jij , spijt dat ik het schreef
   Maar waar ik me niet in kan vinden dat wij nu allemaal een googlemap score krijgen waardoor je automatisch gaat opletten dat die niet omlaag gaat (maar je zet een
   Sterren restaurant en een snackbar toch niet in dezelfde categorieën (dit is een grapje))
   4.49 was nog ok maar voor de rest wat mij betreft weg ermee
   Tenslotte kritiek krijg je beter onder 4 ogen dan maakt de redelijkheid van reacties al wat meer kans
  • Eggerik 19.05.22
   @Eggerik Mijn excuses voor de typefouten mijn gevecht met editor functionaliteiten verlies ik steeds
   nu het andere is dat ik dacht inhoudelijke kritiek zoals oneindig of niet wel niet de bedoeling is als ik mij niet vergis maar ook bij sterren geven zou dat dan
   Niet mogen spelen “patat ja wat lekker” 5 sterren
  • Eggerik 19.05.22
   @Ewald @Herscho excuses dan ga ik hier toch even dieper op in
   @Ewald dat lidwoorden weglaten in de benoemde disciplines als zwakt wordt aanschouwd vind ik eigenlijk terecht al las gelijk mijn laatste inzending even na 😉want je ziet het inderdaad erg veel (zeker niet allen hier)
  • Ewald Hagedorn 19.05.22
   Eggerik, op een forumpagina zouden inderdaad taalkundige - en andere - discussies kunnen worden gevoerd. Op een andere schrijfsite, waar ik jarenlang actief ben geweest, was zoiets er wel, maar slechts weinigen maakten daarvan gebruik.
   Wat ik jammer vind is dat het sterrensysteem een soort koehandel is, waarbij over en weer sterren, geheel kritiekloos, worden gegeven. Zelf houd ik wel van pittige kriek (geven en ontvangen). In de praktijk blijkt echter dat veel mensen snel op hun teentjes zijn getrapt en dan heb ik alweer spijt dat ik heb gereageerd.

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.