Meer informatie over schrijven en schrijvers?

Ook als auteur in de spotlight?

Leden kunnen zichzelf als auteur in de spotlight zetten.
  • Door eerst in te loggen  kun je jezelf hier toevoegen als auteur in de spotlight. Lees eerst s.v.p. de volgende toelichting!
  • Toelichting :
    • Vul bij 'Titel' een titel in. (We adviseren je om je eigen naam/pseudoniem te gebruiken).
    • Voeg je tekst toe in het tekstblok en bewerk de tekst desgewenst.
    • Meer invullen is niet noodzakelijk. Klik alleen nog op--> Opslaan.
  • De eerste keer is de pagina niet gelijk zichtbaaar. Na publicatie kun je de pagina onbeperkt wijzigen en aanvullen. 
 Hierklikken
gratis40Inloggen/registreren is mogelijk onderaan op elke pagina!

zijderveldDe schrijver gaat op avontuur in een onbekende wereld – en hoopt dat de lezer die herkent

Op de middelbare school droomde ik er weleens van schrijver te worden. Ik had overigens geen idee hoe je het zou moeten aanpakken een heel boek te schrijven. Het bleef zodoende bij enkele verhalen in de schoolkrant en dergelijke. Tijdens mijn studie en daarna schreef ik onderzoeksverslagen en informatieve of wetenschappelijke artikelen. Ook heb ik een tijd als zelfstandig tekstschrijver gewerkt. Maar al bij al vond ik dat nauwelijks bevredigend.

Tot iemand mij de suggestie deed ’iets aan kunst te gaan doen’. Dat was het toverwoord dat mijn ’persoonlijke muze’ wekte. Ik volgde een cursusreeks ’creatief schrijven’ om de ambachtelijke kanten van het schrijven te leren en ging me richten op het schrijven van fictie.

Een schrijver van wie ik veel geleerd heb, is Hubert Lampo. Door zijn boeken heb ik ’leren kij-ken’, en geleerd dat schrijven verder kan gaan dan een beschrijving van het ’dagelijks realisme’. Maar er zijn natuurlijk veel meer schrijvers die ik hoogst waardeer.

Sindsdien heb ik verschillende verhalen gepubliceerd, o.m. in de verzamelbundel ’Schrijvers van de Werkschuit’ en in literair tijdschrift OpSpraak. Vorig jaar verscheen mijn eerste verhalenbundel  ’Late lente’: een vijftal verhalen over personen op een keerpunt in hun leven. Ieder reageert op eigen wijze op schijnbaar toevallige omstandigheden, die soms niet goed te rijmen lijken met het alledaagse ’gezond verstand’. Uiteindelijk krijgen ze een plaats in het leven van de hoofdpersonen. De achterliggende vraag is steeds of de zichtbare dagelijkse realiteit de enige en gehele werkelijkheid vormt. En bestaat er zoiets als ’lot’ of ’bestemming’? Een bespreking van ’Late lente’ staat op de Nationale Boekenblog (www.nationaleboekenblog.nl/).

Op het ogenblik werk ik aan een tweede verhalenbundel. Twee verhalen daaruit staan in de ’etalage’ van TenPages.com.

Schrijven is experimenteren en onderzoeken. De schrijver gaat op avontuur in een onbekende wereld – en hoopt dat de lezer die herkent. Al schrijvend onderzoek ik ideeën, omstandighe-den, theorieën, terwijl ik tegelijkertijd de lezer wil boeien met een goed verhaal. Maar ook is schrijven genieten, van de tekst die onder mijn handen ontstaat, van het werken met de taal.

Schrijven is communiceren. Enerzijds gaat het natuurlijk om individuele expressie, anderzijds is, voor mij althans, het schrijfproces pas geheel voltooid als het gelezen wordt.

Schrijven is geconcentreerd werken. Ik moet zorgen dat ik de rust vind om in een stroom te geraken. Omdat er altijd wel andere zaken om aandacht vragen, streef ik ernaar elke werkdag tenminste twee uur te schrijven. De ’inspiratie’ komt gewoonlijk wel; er moet anders altijd nog wel onderzoeksklussen voor een verhaal. Vaak helpt muziek om in een ’stroom’ te geraken.

Onderwerpen hoef ik niet te zoeken, ze dienen zich meestal ’vanzelf’ aan; het is belangrijk altijd goed te kijken, je open te stellen voor het mogelijk bijzondere. Gewoonlijk heb ik een aantekenboekje bij me als ik op stap ga.

Dit alles maakt schrijven belangrijk voor me. Schrijven is leuk en bevredigend, ik wil een on-derhoudend verhaal vertellen, maar de lezer ook ideeën in overweging geven die verder gaan dan de ’dagelijkse oppervlakte’.

Nog een paar schrijftips: Maak met jezelf een afspraak om elke dag, of enkele keren per week te gaan schrijven. Wacht niet op inspiratie, ga gewoon aan de slag. Zorg voor voldoende reali-teitsgehalte: plaatsen die je beschrijft moeten kloppen; tijdsverlopen moeten realistisch zijn. En: kijk overal goed om je heen, noteer invallen.

Naast het schrijven ben ik actief als o.m. hoofdredacteur van literair tijdschrift OpSpraak (www.opspraak.net) en publiceer ik incidenteel over taalkundige onderwerpen. Vorig najaar verscheen ’Funshoppen in het Nederlands. Woordenlijst onnodig Engels’, waarvan ik een van de auteurs ben.

Dick van Zijderveld

www.dickvanzijderveld.nl

Pin It

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2018