Meedoen is gratis!
Schrijfwedstrijd Magie en Tovenaars

Inzenden van een verhaal is mogelijk van 25-2-2019 t/m 25-4-2019 (24.00 uur).

Uitgeverij Keytree organiseert in samenwerking met Schrijverspunt een schrijfwedstrijd. Als genre voor de schrijfwedstrijd gaan we uit van Fantasy, een genre dat zich kenmerkt door het gebruik van fictieve verhalen, verzonnen wezens en imaginaire werelden.

Als thema voor deze wedstrijd is gekozen voor: Magie en tovenaars.

De voorwaarden voor deelname zijn:

  • Deelname is mogelijk van 25-2-2019 t/m 25-4-2019 (24.00 uur) en alleen voor leden van Schrijverspunt (registratie is gratis!).
  • Verhalen dienen online geplaatst te worden op de website van Schrijverspunt. Je moet hiervoor eerst inloggen.
  • De maximale lengte is 1500 woorden.
  • Je inzending mag nog niet eerder zijn gepubliceerd, zowel op internet of in gedrukte / elektronische media.
  • Het gebruiken van een pseudoniem is toegestaan.
  • Je mag slechts eenmaal deelnemen.
  • Door deelname aan de wedstrijd verleen je Schrijverspunt toestemming om je ingezonden verhaal op de website en in de nog uit te geven bundel te publiceren.
  • Je verhaal is geschreven in de Nederlandse taal.

Wat kun je winnen?

Bij voldoende kwalitatieve inzendingen zal uitgeverij Keytree een bundel uitgeven van de beste verhalen. De redactie van Uitgeverij Keytree en Schrijverspunt bepalen welke verhalen in de bundel worden opgenomen en kiezen de winnaar. Stemmen, likes e.d.zijn welkom maar spelen geen rol in de beoordeling.

Schrijverspunt stelt een boekenpakket samen voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een gratis exemplaar van de uit te geven bundel.

Winnaars schrijfwedstrijd 'Magie en Tovenaars' bekend!

Van 25 februari t/m 25 april 2019 organiseerde uitgeverij Keytree in samenwerking met Schrijverspunt een schrijfwedstrijd in het genre Fantasy met als thema: Magie en tovenaars. Voor deze wedstrijd ontvingen we bijna 90 verhalen.

Meer dan 80 (een aantal verhalen voldeed niet aan de voorwaarden) leuke, originele, ontroerende en onthutsende verhalen hebben we mogen ontvangen. Bij dezen bedanken we iedereen die één of meerdere verhalen heeft ingestuurd!

De winnaar van het openingsverhaal en het boekenpakket is:

Steven Standaert met het verhaal Welp

Benieuwd of jouw verhaal in de bundel wordt opgenomen? Lees gauw verder!

Alle verhalen/auteurs voor de bundel (in willekeurige volgorde):

Steven Standaert : Welp

KT Sterling: het geheime verlangen van de tovenaar

Ellen Kusters: Wichard en Arnoldus

Petra van Engelenburcht: Magie

Tara Bakker: Ontheemd

Reinder Veelinx: Vlak voor de zoveelste zondvloed

Claudia Heijnen: Sneeuwvogel

Cindy Hovins: ook heksen maken foutjes

Nicole Houkes: Keria, de Donaktovernares

Marco Stroo: Vuurstormen

Edith E: Ik, de simpele geest van het Magische Boeck der leevensvraagstukken

Jorrit Stelma: En voor mijn volgende truc

Erik van der Velden: Het geheim van de bovenkamer

Hans van den Berg: De magiër

Emmelie Arents: De simulatie

Michelle Arts: Vogelvrij

Roos Vroonhof: Jachtseizoen

Anke van der Meer: De laatste reis

Pepijn Vissers: Toverraad en Traditie

Alain de Kinder: Quovadis

Morrigan Capall: Ravenheer

JN Martina: De grote bloedoorlog

Roelof Ham: Windruiter

Mark Tamminga: Het wisselhuis

Olga Ponjee: De uitverkorene

Jane Barnaby: Het perfecte slachtoffer

Arno Berendts: Merlijn komt los

Hasan Habibovic: Schaduwwezens

Renata R: Bergera en de vloek van van Arendus

Melanie Steentjes: Brandend oordeel

Nakita Veltman: Wrok

Jan Sebrechts: Zwarte zielen

Kees Scheurwater: De balans

Ben Blom: Echte vrienden

Jens van Neyghem: Magie van papier

Sarah Lenaars: Het meisje in de spiegel

Emsie Max: Als de maan verdwijnt

Yvonne Sonke: De hologrammen van Remuko

Selah Schonewille: De kleur van de bliksem

Annette Akkerman: De wonderlijke verdwijning van een schrijversblok

Magriet Spijker: Harde aarde en dansende vuurvliegjes

Liesbeth Jochemsen: De poppenjongen

Sandy Stokkel: Een bijzondere gave

Ans de Haan: De ontmoeting

Ido Venhuizen: De patstelling

Miranda Weernink: Voorzichtig

Frans van der Eem: De spreukendief

Eveline Boonstra: De Duistere Koets

Johan Tode: De vernietiging

Felicia Trenning: Timotheus


We feliciteren de winnaar van het boekenpakket en alle schrijvers waarvan het verhaal zal worden opgenomen in de bundel.


Na verschijning zal de bundel te koop zijn in elke boekenwinkel in België en Nederland.

Meer informatie over de verschijningsdatum etc. zal t.z.t. te vinden zijn op de website van Keytree.

Schrijfwedstrijd Magie en Tovenaars

Ontsnapping. YvonneLafleur

Ontsnapping

Op een rommelige zolderkamer vol oude boeken, spiegels, rondslingerende attributen en laaghangende spinnenwebben, kijken twee paar ogen door een balk naar beneden. ‘Alles veilig’ fluistert Staf. Als twee modderige stokken vallen hij en Ruis met een plof op de vloer.

‘Lekkere landing weer’ klaagt Ruis, die in de val een eindje verderop gerold is en over een van zijn witte zijtakjes wrijft. Ruis is een natuurwezen dat in de Berk woont en toevallig ook Tovenaar. In de wereld van de natuurwezens, lekt de magie weg. Alles verdort en is ziek aan het worden. En Ruis is aangesteld door het Comite der Interdimensionale Betrekkingen, om te onderzoeken hoe dat in Gaia´s naam komt. En hij is iets nieuws op het spoor.

Dus hij begint driftig te snuffelen tussen de boeken.“Mythische wezens” mompelt hij. Boek na boek besnuffelt hij, het stof waait op als ie ze weer dichtklapt.

“Waarom zoek je ze niet op een laptop” zegt Staf, “dat gaat toch honderd keer sneller”. “Omdat we de wezens uit het boek willen hebben, en niet uit de internet dimensie, want dan zijn ze misschien al besmet, of erger nog, ontzield”.

Ruis schuift wat oude perkamentrollen met schatkaarten opzij, “fontein der jeugd, nee, piraten, nee, wijze stenen, nee, kruiden en vruchten, nee, nee” . Een van de boeken maakt een geluid als Ruis het oppakt. Het knarst, piept en gromt. “Rebelse Gnomen, nee, zeker niet”.

Een kleine trol kijkt toe vanachter een rafelig boek, waarvan de bovenkant half is afgescheurd, de kaft valt er bijna af. Ruis ziet op de zijkant het woord ´´Feniks´´ en hij reikt naar het boek. De trol maakt zich snel uit de voeten.

“Feniksen! Die hebben helende tranen!” “Feniksen, Zeemeerminnen en Orchideeën” zegt Staf droog, dat had je allang kunnen googlen.

Op de aangevreten voorkant van het boek staat een Feniks met gespreide vleugels, en een stuk titel met gouden letters. ….legendarische tovenaars… Ruis mompelt iets onverstaanbaars, wat lijkt op tevredenheid. Hij begint een ritme te trommelen op de oude houten tafel. De vleugels van de feniks op het boek beginnen mee te bewegen.

Oh nee, denkt de kleine trol, die inmiddels vanaf een hoge boekenkast verderop toekijkt, dit gaat problemen geven.

Nog enkele andere boeken, die op de tafel liggen te slapen, bewegen mee op het ritme, maar Ruis heeft alleen oog voor de feniks op het boek. De trol klimt voorzichtig omlaag, springt achter Ruis op tafel en probeert de meedeinende boeken tegen te houden door erop te gaan zitten.

Achter de trol valt een boek open. Op de ene bladzijde staat een foto van een klein groen draakje met oranje schubben, dat om een muurtje kijkt, op de andere een foto van een kasteel met prachtige glas in lood ramen.

Het draakje beweegt mee op het ritme van het getrommel, hij maakt dan een sprong over het muurtje en breekt onder gegruis van bakstenen en glaswerk naar buiten, het boek uit.

De feniks op het boek van Ruis is inmiddels ook tot leven gekomen. Hij geeft een kreetje, stijgt met een ontploffing op uit het boek, schudt zijn veren uit en de zolder is gevuld met vallende veertjes.

Het kleine draakje, dat Bolt heet, maar dat zelf nog niet weet, is verschrikt achter een ander boek gedoken, ondertussen rookwolkjes uit zijn twee neusgaten briesend. Een van de veertjes uit de vleugels van de feniks wappert langs Bolt´s neus. Bolt niest en het veertje van vlam.

Feniks kijkt geïrriteerd naar het verkoolde veertje. Het is toch nog niet mijn branddag, denkt hij. “Wat ben jij voor iets?” vraagt Feniks als hij Bolt ziet. ¨eh...nou...¨

Bolt leest snel de volgende pagina, die na zijn sprong uit het kasteel opengevallen is: ¨.. …de sjamanen van de Maya’s zagen de magie weglekken en verdwijnen in een zwart gat….. het verval van hun cultuur viel samen met de teloorgang van de fantasie en magie…. …….Geen idee wat dat betekent”, zegt Bolt, “maar het klinkt niet fris.”

Misschien weet die halve gare daar op de vloer het.”oppert Feniks. Bolt snuft even aan Ruis, mmm, helemaal gaar is hij inderdaad niet.

Ruis, die door de ontploffing van de twee ontsnappende wezens van zijn sokken geblazen is, krabbelt een beetje overeind. Zijn sokken staan na te roken bij de boekentafel. Staf ligt dubbelgevouwen over een boekenkast, hij hijst zich kuchend overeind.

Bolt kijkt naar het wazige gezicht van Ruis. “Mooie redding ouwe, maar waarom eigenlijk?” Ruis bekijkt het draakje dat aan hem staat te snuffelen.

¨We kunnen alle hulp gebruiken. Ik ben op zoek naar mythische wezens, liefst met helende tranen, dus we dachten aan een feniks, er is zoveel magie weggelekt, dat iedereen ziek wordt…” .

“Dat zat ik net te lezen, in mijn eigen boek.” roept Bolt. “Lezen, maar dat heb je toch allemaal meegemaakt”. Bolt kijkt naar beneden, als ie schoenen aan had gehad, had ie de knopen geteld, maar nu telde hij zijn tenen , drie aan elke poot, zes poten, eh dat is dan..….,“Nou, kijk”, antwoordt hij verlegen “ik weet alleen de passages waar ikzelf in zit en in dat zwarte gat ben ik niet geweest, maar door mijn vuurmagie konden de Maya sjamanen alle tekens beter lezen en begrijpen…”

“Oh dus je was geen hoofdpersoon” onderbreekt Feniks hem hooghartig “ ik heb alle passages meegemaakt uit mijn boek, ik ben overal heen gevlogen… van Egypte naar het oude Romeinse Rijk tot ….” “Snoef snoef snoef ” roept Bolt.

Ruis heeft ondertussen het boek gepakt en herleest de passage. “Hou op met kibbelen, … als de magie toen naar een zwart gat kon lekken, kan het nu waarschijnlijk ook de internet wereld insijpelen, met al die films en games, en spannende avonturen, daar is vast veel magie en fantasie nodig”.

Feniks en Bolt kijken elkaar aan. ‘Wat bazelt deze figuur?¨ Maar goed, niet geklaagd. want ze waren nu eindelijk vrij, vrij, vrij. Vrij van de gevangenschap in het boek, van het verhaal dat ze al eeuwen, keer op keer, moesten meemaken, iedere keer als het gelezen werd … ‘ Feniks maakt een blije ronde vlucht over de zolder.

Bolt kijkt meewarig naar het gefladder boven hem. Noemt ie dat vliegen?

¨Maar vertel, vanwaar deze spectaculaire bevrijding?¨

Die vrijheid komt wel met een prijs, denkt Ruis.

¨Op Dologos, de natuurwezensuniversiteit, ontdekten de Tovenaars dat de fantasie van Mensen, een magie dragende, en een helende kracht is. Niet alleen in de vorm van het kunstwerk dat iemand maakt: het gedicht dat troost biedt, een theaterstuk dat verbinding uitdraagt, een film waarin mensen of wezens zich herkennen, muziek die iemand ontroert, of dans die iemand bij zijn gevoel brengt. Dat zijn allemaal bekende helende factoren van kunst.

Maar we ontdekten zelfs, dat Het Idee, de Kiem, de Oorspronkelijke Fantasie, een werkelijkheidswaarde in zich draagt, mits hij op de juiste trilling komt. En dat is jullie taak.¨

Bolt en Feniks kijken elkaar aan. “Snap jij het nog?”

¨Chronisch Zieke Mensen-Kinderen, zo hebben we onlangs ontdekt, gaven, om te ontsnappen aan hun pijn, zich volledig over aan hun fantasie. En wat bleek: het werkt niet alleen helend, maar het creeerde ook nieuwe magie. Omdat zieke mensen een andere trilling hebben dan gezonde. Een ziek jochie uit London werd heel even echt Robin Hood, een ziek meisje uit Amsterdam een Zeemeermin.

Jullie taak is om ze op die trilling houden, zonder ziekzijn. Ze moeten zich dan blijvend identificeerden met fantasie figuren zoals jullie: draken, tovenaars, zeemeerminnen, feniksen, heksen.¨

 

¨En wat gebeurt er met ons? ¨

 

¨Jullie worden een gezamelijk wezen, een met het mensenkind …. ¨

 

Feniks krast boos. ¨Van de regen in de drup, of van de drup in de regen zelfs, dat noem ik geen ontsnapping!¨ ¨¨Hoezo¨¨ zegt Bolt, ¨we kunnen het mensenlijfje toch gewoon aansturen, we kunnen toch gewoon blijven vliegen en vuurspugen?¨

¨Jazeker. Door deze kruising, noem ik het maar even, ontstaat nieuwe magie. En dat hebben we nu heel hard nodig.

Zieke Mensen en Mythische Wezens zouden samen best wel eens de belangrijkste magie dragers kunnen zijn, om uiteindelijk het weglekken van magie kunnen stoppen. Dus we gaan jullie naar Dologos halen.“

Staf, die tot dusver op afstand is gebleven, draait een rondje en verandert in een stel boeien, die de pootjes van Feniks en Bolt aaneen kluistert. ¨¨Maar liever hebben we jullie uit vrije wil mee.¨ ¨ Hebben wij dat?¨ vraagt Bolt. Feniks krast. ¨Ik zal het de engelen vragen.... Laten we maar meegaan, dit boek was ik zo zat!¨

 

De kleine trol heeft aandachtig staan luisteren. Mensen als magie dragers? Via fantasie en identificatie met de mythische wezens nota bene? Whaaa! Hij moet het nog meemaken.

Maar hoe dan ook, de hoofdtrol van Magie Diefstal zal er niet blij van worden, dat deze Ruis hem op de hielen zit. Dus het zal hemzelf, als kleine zoldertrol, wel weer wat bitcoins gaan kosten. Maar het past een zoldertrol niet om zijn spioneertaken te verzaken. Dus hij neemt het zekere voor het onzekere en krabbelt wat aantekeningen op zijn linkermouw.

 

 

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 78
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief