Loading...
Meedoen is gratis!
Schrijfwedstrijd Magie en Tovenaars

Inzenden van een verhaal is mogelijk van 25-2-2019 t/m 25-4-2019 (24.00 uur).

Uitgeverij Keytree organiseert in samenwerking met Schrijverspunt een schrijfwedstrijd. Als genre voor de schrijfwedstrijd gaan we uit van Fantasy, een genre dat zich kenmerkt door het gebruik van fictieve verhalen, verzonnen wezens en imaginaire werelden.

Als thema voor deze wedstrijd is gekozen voor: Magie en tovenaars.

De voorwaarden voor deelname zijn:

  • Deelname is mogelijk van 25-2-2019 t/m 25-4-2019 (24.00 uur) en alleen voor leden van Schrijverspunt (registratie is gratis!).
  • Verhalen dienen online geplaatst te worden op de website van Schrijverspunt. Je moet hiervoor eerst inloggen.
  • De maximale lengte is 1500 woorden.
  • Je inzending mag nog niet eerder zijn gepubliceerd, zowel op internet of in gedrukte / elektronische media.
  • Het gebruiken van een pseudoniem is toegestaan.
  • Je mag slechts eenmaal deelnemen.
  • Door deelname aan de wedstrijd verleen je Schrijverspunt toestemming om je ingezonden verhaal op de website en in de nog uit te geven bundel te publiceren.
  • Je verhaal is geschreven in de Nederlandse taal.

Wat kun je winnen?

Bij voldoende kwalitatieve inzendingen zal uitgeverij Keytree een bundel uitgeven van de beste verhalen. De redactie van Uitgeverij Keytree en Schrijverspunt bepalen welke verhalen in de bundel worden opgenomen en kiezen de winnaar. Stemmen, likes e.d.zijn welkom maar spelen geen rol in de beoordeling.

Schrijverspunt stelt een boekenpakket samen voor de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar een gratis exemplaar van de uit te geven bundel.

Winnaars schrijfwedstrijd 'Magie en Tovenaars' bekend!

Van 25 februari t/m 25 april 2019 organiseerde uitgeverij Keytree in samenwerking met Schrijverspunt een schrijfwedstrijd in het genre Fantasy met als thema: Magie en tovenaars. Voor deze wedstrijd ontvingen we bijna 90 verhalen.

Meer dan 80 (een aantal verhalen voldeed niet aan de voorwaarden) leuke, originele, ontroerende en onthutsende verhalen hebben we mogen ontvangen. Bij dezen bedanken we iedereen die één of meerdere verhalen heeft ingestuurd!

De winnaar van het openingsverhaal en het boekenpakket is:

Steven Standaert met het verhaal Welp

Benieuwd of jouw verhaal in de bundel wordt opgenomen? Lees gauw verder!

Alle verhalen/auteurs voor de bundel (in willekeurige volgorde):

Steven Standaert : Welp

KT Sterling: het geheime verlangen van de tovenaar

Ellen Kusters: Wichard en Arnoldus

Petra van Engelenburcht: Magie

Tara Bakker: Ontheemd

Reinder Veelinx: Vlak voor de zoveelste zondvloed

Claudia Heijnen: Sneeuwvogel

Cindy Hovins: ook heksen maken foutjes

Nicole Houkes: Keria, de Donaktovernares

Marco Stroo: Vuurstormen

Edith E: Ik, de simpele geest van het Magische Boeck der leevensvraagstukken

Jorrit Stelma: En voor mijn volgende truc

Erik van der Velden: Het geheim van de bovenkamer

Hans van den Berg: De magiër

Emmelie Arents: De simulatie

Michelle Arts: Vogelvrij

Roos Vroonhof: Jachtseizoen

Anke van der Meer: De laatste reis

Pepijn Vissers: Toverraad en Traditie

Alain de Kinder: Quovadis

Morrigan Capall: Ravenheer

JN Martina: De grote bloedoorlog

Roelof Ham: Windruiter

Mark Tamminga: Het wisselhuis

Olga Ponjee: De uitverkorene

Jane Barnaby: Het perfecte slachtoffer

Arno Berendts: Merlijn komt los

Hasan Habibovic: Schaduwwezens

Renata R: Bergera en de vloek van van Arendus

Melanie Steentjes: Brandend oordeel

Nakita Veltman: Wrok

Jan Sebrechts: Zwarte zielen

Kees Scheurwater: De balans

Ben Blom: Echte vrienden

Jens van Neyghem: Magie van papier

Sarah Lenaars: Het meisje in de spiegel

Emsie Max: Als de maan verdwijnt

Yvonne Sonke: De hologrammen van Remuko

Selah Schonewille: De kleur van de bliksem

Annette Akkerman: De wonderlijke verdwijning van een schrijversblok

Magriet Spijker: Harde aarde en dansende vuurvliegjes

Liesbeth Jochemsen: De poppenjongen

Sandy Stokkel: Een bijzondere gave

Ans de Haan: De ontmoeting

Ido Venhuizen: De patstelling

Miranda Weernink: Voorzichtig

Frans van der Eem: De spreukendief

Eveline Boonstra: De Duistere Koets

Johan Tode: De vernietiging

Felicia Trenning: Timotheus


We feliciteren de winnaar van het boekenpakket en alle schrijvers waarvan het verhaal zal worden opgenomen in de bundel.


Na verschijning zal de bundel te koop zijn in elke boekenwinkel in België en Nederland.

Meer informatie over de verschijningsdatum etc. zal t.z.t. te vinden zijn op de website van Keytree.

Schrijfwedstrijd Magie en Tovenaars

De Magiërsbeproeving


Met een elegante zwaai laat ik het speeltouw van de hond zweven. Ze springt enthousiast op haar achterpoten in een poging het speeltje te pakken te krijgen.
     “Elyna, ben je nu alweer bezig je krachten te verspelen aan een idioot spelletje?” Ik had meester Ivran niet eens de studiekamer horen binnenkomen.
     “Tja, als u wil dat ik mijn krachten beter gebruik, zal u me meer moeten leren.” Hiermee start ik de steeds terugkerende discussie over mijn opleiding. Jonge magiërs moeten eerst hun basiskrachten ontwikkelen voor ze verder mogen studeren. Daarvoor moeten de aspiranten slagen voor een test. Wat die test is, blijft een geheim tot het zover is. Alleen magiërs die de test doorstaan hebben weten wat hij inhoudt.
     Meester Ivran zucht. “Geduld, Elyna, is een schone deugd.” Hij knikt naar de hond. “Zelfs Faya heeft meer geduld.” Hoewel het speeltje nog steeds buiten haar bereik zweeft, geeft ze niet op. Ik laat het speeltje vallen en Faya begint er wild mee te schudden.
     “Ik maak al mijn opdrachten. Het is niet eens moeilijk meer. Ik ben klaar voor de magiërsbeproeving. Ik wil meer leren.” Ik ben zestien, wat geen ongewone leeftijd is om aan de hogere studies te beginnen.
     “Geduld, aspirant Elyna.”
     “Ja, meester,” zucht ik. Ik spring van mijn stoel af en loop naar het bureau van meester Ivran. Als mentor is hij fantastisch, maar zijn kantoor en bureau zijn een grote chaos. Het enige nette plekje, is mijn kleine studietafel.
     “Wat bent u aan het doen?”
     “Ik zoek mijn notities.” Hij krabt op zijn kalende hoofd. “Ik zou toch zweren …” mompelt hij. “Elyna, zou je wat voor me willen doen?”
     “Zeker, meester Ivran.”
     “Zou je … je vooropleiding … nog eens willen raadplegen?”
     Ik trek een wenkbrauw op. Ik ben al twee jaar zijn leerling. Hoewel hij me mag en alles over me weet, kan hij zich er niet toe brengen om luidop te zeggen dat ik hiervoor tot een dievenbende behoorde. Hoewel hij zelf wel beroep doet op mijn vaardigheden. Ik was er altijd al goed in, maar werd eruit geschopt nadat ik de nieuwe leider incompetent had genoemd.
     “Tuurlijk. Wat is het nu?”
     Hij draait zich om en kijkt schuldbewust om zich heen. “Ik heb horen zeggen dat er op de … zwarte markt,” fluistert hij, “tijgerbloemextract te koop is.”
     Ik rol met mijn ogen. Het blijft me verbazen dat niemand zich afvraagt waar meester Ivran zijn exotische ingrediënten vandaan haalt.
     “Mag ik weten waarvoor u het gaat gebruiken? De categorie, van uw experiment misschien?. Alchemie, kristalbewerking, …” Zijn exacte plan wil hij nooit zeggen. Maar ik ben altijd zo nieuwsgierig.
     Hij bekijkt me even nadenkend voordat hij antwoordt. “Alchemie. Wees voorzichtig.”
     Ik grinnik als ik mijn mantel van de haak neem. “Je kent me toch.”


Ik trek mijn donkere mantel strak om me heen tegen de koude. Ik zit al bijna een uur verscholen in een steegje tussen twee huizen. Hoewel ik nu een magiër ben, heb ik mijn intensieve trainingsschema altijd behouden. Het is een deel van wie ik ben. Misschien mag ik daarom de test niet doen. Waarom zouden ze een dievegge magie toevertrouwen?
     Opgewonden spits ik mijn oren als mijn doelwit in zicht komt. Soms vergeet ik hoe spannend dit leven was. Twee gure figuren voltrekken hun transactie met snelle precisie. Iemand die het vak niet kent, zou niet merken dat er iets verhandeld wordt. Ik zie wie het flesje tijgerbloemextract meeneemt en zet een geruisloze achtervolging in. Bij elke stap ben ik me bewust van de wapens die ik aan een riem om mijn middel draag. Dit is geen plaats voor magie. Het zou de reputatie van de magiërs schaden als er magie betrokken zou zijn bij zaken als dit. Het magiërsdorp in het midden van de stad is nu mijn thuis, mijn familie. Ik zou hen in diskrediet brengen.
     Eindelijk. Mijn doelwit loopt een drukke taverne in. Ideaal om hem te bestelen. Zo onopgemerkt mogelijk glip ik de taverne binnen. Ik ga naast hem aan de toog staan en bestel iets te drinken. Zodra er een dronken man achter me passeert, grijp ik mijn kans. Ik laat hem struikelen zodat hij tegen mij valt, en ik op mijn beurt tegen mijn doelwit aan beland.
     “Kijk toch uit, lomperik,” schreeuw ik tegen de man. Mijn doelwit gromt en duwt me hardhandig van hem af terwijl hij de dronkaard boos aankijkt. Tegen de tijd dat we allebei weer wachtend aan de toog staan, heb ik het flesje tijgerbloemextract al in mijn zak. Ik glimlach. Zodra de man zijn bier heeft gekregen, ga ik weg.
     Onderweg naar het magiërsdorp – het is meer een kleine stad – voel ik een bekende vibratie. Het duurt even voor ik het kan thuisbrengen omdat het niet op deze plaats hoort te zijn. Magie. Adrenaline giert door mijn lijf en zet mijn zintuigen op scherp. Als iemand hier magie gebruikt …
     Ik loop in de richting van de bron. De vibratie is zwak, dus de magiër is zich nog aan het voorbereiden. Als ik op tijd ben, kan ik het nog voorkomen.
     “Stop,” zeg ik luid als ik de twee boosdoeners betrap.
     Tot mijn verbazing zijn het twee meesters, geen onwetende aspiranten.
     “Elyna, wat doe jij hier?”
     De beste manier om niet te moeten zeggen dat je iets doet wat niet mag, is de andere partij erop duiden dat ze zelf niet veel beter bezig zijn. “Wat zijn jullie van plan? Ik voelde duidelijk de magie voor een aanval aankomen. Wat de reden ook is, het volk zal het zo zien: magiërs misbruiken hun macht.”
     “Het zijn jouw zaken niet. Keer onmiddellijk terug naar het dorp.”
     “Ik heb 14 jaar in deze wereld geleefd. Ik kan dit oplossen zonder magie.”
     Meesters Jorren en Lorin kijken elkaar bedenkelijk aan.
     “Er is iets of iemand gestolen of gevangen genomen,” zeg ik, om hen te overtuigen. De manier waarop het tuig de taverne omsingeld en bewaakt, verraadt dat er binnen iets kostbaars is.
     Mijn observatie lijkt correct te zijn. “Aspirant Kahl had wat te veel op en heeft zich als magiër verraden,” zegt meester Jorren met tegenzin.
     Ik rol met mijn ogen. “Geen probleem. Ik heb al betere bewakers omzeild. Ik ben zo terug.”
     “We gaan mee.”
     “Jullie hebben geen ervaring.”
     “Elyna, we bevelen je ons mee te nemen.”
     Ik zucht. “Goed, maar doe wat ik zeg. Elk vertoon van magie zal tegen de magiërsgemeenschap gebruikt worden.”


We zitten al meer dan een uur in de taverne. “Uit de wissel van de wacht en hun gesprekken kan ik opmaken dat Kahl boven in een kamer zit en bewaakt wordt door drie of vier bewakers.”
     De meesters kijken me verbaasd aan. Hen is niets opgevallen.
     “Ik ga naar boven.”
     “Wij,” verbetert Jorren.
     Wij staan op en lopen naar de trap. Boven staat een bewaker aan de deur, wat wil zeggen dat er twee of drie bij Kahl in de kamer zijn.
     “Wat doen jullie hier?”
     “We hebben een kamer,” zeg ik. Net wanneer ik het slot van de tegenoverliggende kamer wil openbreken, gooit meester Lorin het plan overboord. “We weten dat je daar een aspirant hebt, laat hem onmiddellijk vrij!”
     Ik voel opnieuw een bekende vibratie en trap op zijn voet om zijn concentratie te onderbreken. “Stommeling, straks hoort de hele taverne dat hier een magiër zit,” zeg ik om ons in te dekken. Nu lijken we slechts een rivaliserende dievenbende.
     Het rumoer heeft de verkeerde aandacht getrokken.
     “Aan de kant en niets doen,” sis ik.
     Vanuit de gang komen twee mannen aangelopen. Achter me waagt ook de bewaker van de deur zijn kans. Behendig pareer ik hun uithalen. Een paar welgemikte slagen op zenuwknopen en gewrichten stelt de mannen als snel buiten strijd. Een harde klap tegen hun slapen zorgt ervoor dat ze bewusteloos vallen.
     Met getrokken messen open ik de deur. De bewakers binnen stonden klaar, maar ik ben sneller. Voor ze het beseffen heb ik hen ontwapend. Ook bij deze mannen volstaan een paar welgemikte slagen. “Amateurs,” zeg ik als ze bewusteloos op de grond zakken.
     “Aspirant Kahl, meekomen,” beveel ik.


Terug in het magiërsdorp wacht er ons een preek. Meester Ivran is er ook bij.
     “Elyna. Je hebt vandaag de test afgelegd. We weten dat Ivran je soms op pad stuurt, we hoopten dat je zou weigeren. De zwarte markt is geen plaats voor magiërs.” Meester Ivran kijkt geschrokken. Hij was dus niet op de hoogte. “Het zou een ramp zijn als mensen erachter kwamen dat er daar magiërs rondliepen. We zouden van alles de schuld krijgen. Bovendien spelde je de les aan twee meesters. Dat is ongehoord.”
     Nu komt de straf. “Maar je lijkt te beseffen hoe belangrijk het is om je magie niet te gebruiken op plaatsen waar het fout geïnterpreteerd zou kunnen worden. Om onze reputatie te beschermen, durfde je zelfs twee meesters tegenspreken, hoewel je wist dat we hier niet licht overgaan.”
     Verbaasd kijk ik op. Dit klinkt nog niet zo slecht …
     “Proficiat, Elyna, je bent geslaagd voor je test.”

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 70

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief