Voor schrijvers, door schrijvers

De verschillende opties om aan mee te doen:

 • Optie 1.

  • Eerste zin:
   De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir.
   en als laatste zin:  
   Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.
 • Optie 2.

  Eerste zin:
  Ze keek me aan op een wel heel venijnige manier.
  en als laatste zin  
  We gaven elkaar een hand, twijfelden even en kusten elkaar toen innig.
 • Optie 3.

  Eerste zin:
  De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet...
  en als laatste zin:
  Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.
 • Optie 4.

  Eerste zin:
  Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur...
  en als laatste zin:
  Zal iemand dit ooit geloven?
 • Optie 5.

  Schrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.
  Denk er niet teveel bij na, maar schrijf.
 • Optie 6.

  • Beschrijf een willekeurig voorwerp in je directe omgeving.
  • Beschrijf daarna hetzelfde voorwerp door de ogen van iemand anders.
   Twee verhalen dus over hetzelfde voorwerp.
 • Optie 7.

  Eerste zin:
  Ik loop met toenemende ongerustheid naar de bushalte....
  en als laatste zin:
  Het is niet hetzelfde. Maar dit is dus duidelijk beter dan seks.
 • Ik, schrijver

  Optie 8

  Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver.
  Klik hier voor inspiratie.
Een verhaal in maximaal 500 woorden. Een aantal verhaalopdrachten dienen te beginnen met een vaste eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Bij een opdracht associatief schrijven is alleen de beperking van maximaal 500 woorden van toepassing.
De schrijfopdracht

Schrijfopdracht

Aantal gepubliceerde inzendingen: 102

Vera

Ik loop met toenemende ongerustheid naar de bushalte. Hoewel ik aan de late kant ben en de bus mij al is gepasseerd, staat Vera er niet.

Ik ken Vera via een datingsite. Een mooie meid met lang, donkerblond haar en stralende ogen. Sinds een paar weken vliegen berichtjes over en weer. Vanmorgen heeft ze mij een appje gestuurd. Of ik er zin in heb dat zij ze voor het eerst bij mij langskomt in Groningen. Met het hart in de keel bel ik haar op: “Heel leuk dat je komt. Ik haal je om kwart over zes wel op bij de vijfde bushalte van lijn 15. Tot dan.”

De hele dag heb ik lopen ijsberen. Nu sta ik bij de bushalte. Vera is er niet. Dan maar even wachten tot de volgende bus van lijn 15 langskomt.

Terwijl ik Vera probeer te bellen, verzamelen zich mensen bij de halte. Een moeder met wandelwagen met daarin een slapend kind diep weggestopt onder een dekbed. Haar dochtertje staat naast haar met een rode driewieler. Als lijn 15 opnieuw nadert steekt de moeder haar hand op. De bus stopt. Niemand stapt uit, ook Vera niet.

Bijna thuis zie ik een politieauto voor mijn huis staan. Het zal toch niet waar zijn. Ik versnel mijn pas. Bij de voordeur aangekomen stappen twee agenten uit de auto: “Goedenavond meneer. Bent u Boy Bot.”

“Dat ben ik, hoezo?”

“Wij willen graag even met u praten. Mogen we binnenkomen.”

Ik kijk verbaasd en vraag: “Waar gaat het over?”

“Dat kunnen wij u binnen wel uitleggen.”

Eenmaal in huis steken ze van wal: Of ik Vera ken; hoelang ik haar al ken; hoe ik met haar in contact ben gekomen; of ik wel vaker met haar heb afgesproken; waarom Vera dit weekend bij mij op bezoek komt. Eenvoudige vragen waarvan mij de zin ontgaat, maar die ik vlotjes naar waarheid kan beantwoorden. Ik vertel dat ik Vera ken via een datingsite en dat ze dit weekend voor het eerst bij mij komt.

“Vera komt niet meneer. Wij hebben haar opgepakt toen ze een pakje witte poeder bezorgde op een adres in Assen. Meer kunnen en mogen wij niet zeggen.”

Ik kijk de agenten vertwijfeld aan: “Ik weet van niets.”

“Daar gaan wij vooralsnog ook vanuit. Misschien had u zich verheugd op een genoeglijk weekend, maar wees maar blij dat zij niet komt, want voordat u het door zou hebben zou u tot aan uw nek in de ellende zitten. Goedenavond meneer en geniet van uw vrije weekend.”

Bijgekomen van de schrik pak ik een pilsje. Vera komt niet en ze zal hier ook nooit een voet over de drempel zetten. Die agent heeft gelijk. Een vrijpartij met een drugsdealer, al heeft ze nog zulke mooie ogen en golvend haar, is niks. Beter een vrij weekend vol dromen over hoe mooi het had kunnen zijn. Het is niet hetzelfde. Maar dit is dus duidelijk beter dan sex.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Eelco Visser
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 228
Publicatie op .
Tags: optie 7.

Geef een waardering voor: "Vera"

Geschreven door Eelco Visser . Geplaatst in Schrijfopdracht.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
14.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
 • Lezenswaardig:
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Edith E 06.05.20
  Interessante wending! (Ik ben niet bekend met datingssites, maar als Vera slechts een profielfoto toonde had er zelfs wel een heel ander figuur achter steken. Bovendien, de meeste golvende lange haren bestaan uit een nylon netje waaraan de pruik is vastgemaakt...L aat je niet verlakken).
  • Eelco Visser 06.05.20
   Dank voor de reactie. Ook ik ken datingsites alleen maar van horen zeggen. In mijn eerste versie van dit verhaal zat meer informatie hierover, maar bij hertelling bleek dat ik teveel woorden gebruikt had. De tekst is ingekort en levert toch nog een reactie op. Daar ben ik blij mee.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...