• images/deelname/schrijfopdracht.jpg
  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
  Inzenden voor deze schrijfactiviteit is niet meer mogelijk. Op termijn beëindigen we deze mogelijkheid.
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  63 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Marc

Publicatie: 01 april 2020

Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur. Marc kan het niet geloven. Hij wrijft zijn ogen uit, legt zijn kartonnen deken op de grond, wurmt zich uit de slaapzak en staat op van de bank op het pleintje bij de der Aa-kerk. Met zijn armen slaat hij tegen zijn borstkas. Hij hoest, een wolkje ontsnapt aan zijn mond. Nadat hij gisteravond te horen kreeg dat hij niet in het slaaphuis terecht kon was hij bezorgd geweest over de kou en vooral ook over de kans op regen. Gelukkig is het droog gebleven. Zijn De Riepe-straatkranten die in de fietstas zitten zijn nog verkoopbaar. Gisteren kon hij die aan de straatstenen niet kwijt.  Iedereen liep met een boog om hem heen. Vannacht had hij zich al verwonderd over de stilte in de stad. Waar waren ze allemaal, die kroegtijgers uit Groningen. Hij had niemand gezien, niemand gesproken. 
En nu, een stil kerkplein op de vroege zondagochtend. Zelfs geen oude dames met hun bijbeltje in de handtas en oudere mannen gestoken in het pak, terwijl de dienst over een half uur gaat beginnen. Dit heeft hij nog nooit meegemaakt. De normale stadsgeluiden: de voorbijsnellende scooters, de fietsen met de blauwe banden en de zwalkende jongeren die tot in de vroege uurtjes de kroegjes bevolken, ze zijn er niet. Vanochtend lijkt Groningen een slapende stad. Stadsduiven scharrelen de tegels af naar voedsel. Brutale vogels die op de grond het rijk alleen hebben. Bij de restanten van de oude eik, kastanje en linde - bomen die gesneuveld zijn ondanks de strijd van de Bomenridders die tegen kap waren - zitten vogels die hij nog nooit eerder heeft opgemerkt. Marc hoort ze voor het eerst fluiten op dit plein. Niet dat hij dat ooit gemist heeft. Ze kunnen hem wat, die vogels. Hij heeft er de pest aan. Ze azen op zijn schaarse voedsel, op zijn zak met krentenbollen die een oude dame hem iedere zondag toestopt. Vandaag gaat hij dat missen.

Een politiewagen stopt. De agente draait het raam open en vraagt of alles goed met hem is. Hij knikt en vraagt waarom het zo stil is op straat. Zij praat hem bij: “Ach, hoe zal ik het zeggen. De wereld is in shock. Wij mensen denken altijd dat het leven maakbaar is en de mens alles onder controle heeft, maar niets is minder waar. Dat hoef ik jou niet te vertellen. De natuur is de mens meestal te slim af. Vanaf nu hoeven wij niet meer te denken dat al onze hoogstaande techniek voor alles uitkomst biedt. Of het nu sneeuwt of ijzelt of zoals nu een virus ons in de greep houdt, de invloed van de mens reikt dan even niet verder dan iedereen aan te raden om thuis te blijven. Thuisblijven, dat geldt voor iedereen en dus ook voor jou. Kun jij bij iemand onderdak regelen?” 

Marc denkt aan zijn dochter waar hij nodig langs moet, en knikt. “Ik ga naar mijn dochter. Zij woont in Hoogkerk.” De agente lijkt gerustgesteld, draait het raampje dicht en vertrekt. Marc raapt zijn spullen bij elkaar en stopt ze in de fietstas. Als het allemaal voorbij is en het goed is afgelopen, dan zal hij zijn dochter opzoeken, maar nu even niet. En later zal hij zijn kleinkinderen vertellen dat hij in maart 2020 op straat leefde in een muisstille studentenstad en dat een agente, toen zij hem aansprak, een filosofische overpeinzing nodig had om hem aan te sporen om onderdak te vinden. Zal iemand dit ooit geloven?

Klik op Stem, bepaal het aantal sterren en klik op Waardeer.
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
HITS

519

PRAKTIJKTEST

We testen in deze schrijfactiviteit een nieuwe mogelijkheid om te reageren op een artikel. Je kunt een waardering geven (hierboven) en/of een commentaar toevoegen (hieronder). Beiden mag maar is niet meer noodzakelijk. Voorlopig is het nog een praktijktest dus laat het ons weten als het niet helemaal goed gaat.

Commentaar: