Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Schrijfopdracht

  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven. 
 • Meedoen?

  Wil je ook een schrijfopdracht publiceren op Schrijverspunt en misschien feedback ontvangen? Je kunt een keuze maken uit een van de opties

  We werken met twee types schrijfopdrachten:

  • Een verhaal in maximaal 500 woorden dat dient dient te beginnen met een vaste eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin, zoals aangegeven in de optie.
  • Een associatief geschreven tekst (proza of poëzie) o.b.v. woorden en beelden, zoals aangegeven in de optie.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Ook jouw feedback kan een schrijver verder helpen.
Optie 1.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir.
en als laatste zin:
Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.
Optie 2.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
Ze keek me aan op een wel heel venijnige manier.
en als laatste zin
We gaven elkaar een hand, twijfelden even en kusten elkaar toen innig.
Optie 3.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet...
en als laatste zin:
Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.
Optie 4.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur...
en als laatste zin:
Zal iemand dit ooit geloven?
Optie 5.
associatiefSchrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.

Denk er niet teveel bij na, maar schrijf.
Optie 6.
associatiefBeschrijf een willekeurig voorwerp in je directe omgeving.

Beschrijf daarna hetzelfde voorwerp door de ogen van iemand anders.

Twee verhalen dus over hetzelfde voorwerp.

Kleine wereld

Na de Kerstvakantie ben ik terug op mijn kot in de universiteitsstad.  De studentenvereniging heeft alle studenten van de faculteit uitgenodigd op een nieuwjaarsreceptie in de chique Salons Georges.

Op de uitnodiging staat dat de gentlemen gevraagd worden om voor één van de aanwezige ladies een symbolisch geschenkje mee te nemen.

Voor een democratisch prijsje heb ik een grappig cadeautje op de kop getikt.  Het is een  minuscuul gebloemd theemutsje dat bedoeld is om een gekookt eitje warm te houden.

De lichte sneeuwval belet mij niet om op de weg naar het gebeuren ‘Green, green grass of home’ te neuriën. De nieuwste hit van Tom Jones zal later op de avond nog meermaals door de luidsprekers knallen.

Aan de ingang krijgen de dames en heren een sticker met een nummer. De vrouwelijke studente zal een verrassing krijgen van de heer die het overeenkomstige nummer bezit. Later op de avond wordt gevraagd de stickers zichtbaar aan te brengen en op zoek te gaan naar jouw partner in crime. Ik ga ietsjes te begerig op zoek en zie verschillende ‘Miss Univers-en’ voorbijkomen met het foute nummer.  Als ‘schacht’ (groentje) strookt mijn nummer helaas met dat van een niet zo aantrekkelijke laatstejaarsstudente .

Zij is edoch vriendelijk en vindt  mijn presentje best origineel en schattig.  Ik krijg de gebruikelijke drie pakkerds, samen met haar beste wensen voor het Nieuwe Jaar. Ook haar niet norse (alhoewel?) maar Noorse vriend wenst mij: godt nytt år.

~ ~ ~ ~ ~

Na onze universiteitsstudies  zijn Sverre en ik meteen naar Noorwegen vertrokken.  Wij hebben een tijdje bij zijn ouders ingewoond tot onze zoon Mats geboren werd.  Tot wij onze dochter Freya kregen hebben wij op een appartement in Oslo gewoond en dan hebben wij een huurhuisje betrokken.

Toen Sverre van zijn bedrijf een tijdelijke opdracht in België kreeg hebben wij niet getwijfeld en zijn wij met de ganse familie naar mijn geboorteland terug gekeerd.

Wij hebben een prachtig huis gevonden in volledig Scandinavische stijl met veel houten partijen.  Het is gelegen in een residentiële wijk in een dorpje op amper tien kilometer  van de universiteitsstad waar wij elkaar leerden  kennen.

Onze buren  hebben ons uitgenodigd op een drink waar nog andere vrienden van hen aanwezig zullen zijn.  Mats en Freya zijn bevriend met hun beide tienerzonen, die ongeveer dezelfde leeftijd hebben.

Er zijn al een aantal personen aanwezig wanneer wij toekomen.  Als wij aan een koppel voorgesteld worden zegt de man: “U bent helemaal niet veranderd.  Herkent u mij ook nog?”

Met de beste wil van de wereld kan ik deze man niet thuis wijzen.  Hij beweert ook mijn man te hebben ontmoet maar die valt volkomen uit de lucht, tot groot plezier van onze dochter, die dit een zeer grappige situatie vindt.

Als hij er dan nog aan toevoegt dat hij mij ooit een geschenk heeft gegeven en ik hem gekust heb weet ik niet meer zo goed waar ik het heb.  Wie is deze man?  Zijn echtgenote lijkt ook al ‘not amused’ te zijn.  

Dan beweert hij dat hij mij ooit een eierwarmhoudertje schonk tijdens onze studententijd een slordige vijftien jaar geleden.eiermuts

“Een wat?”, Freya lacht zich een bult.  Wanneer hij het ding beschrijft lacht Freya nog harder en zegt: “Natuurlijk, dat ding met die bloemetjes dat ik ooit bij jouw oude spullen heb gevonden, mama!”

Zij roept haar broer Mats.

“Mats weet je nog, dat gekke hoedje dat wij ooit vonden en niet wisten wat het was?  Het diende for å holde eggene varme!

Ik geef mij gewonnen en bedank de man nogmaals voor zijn royaal cadeau.

Dit artikel delen?

optie 6

 • Hits: 120
(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen