Voor schrijvers, door schrijvers
127 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
 
KLIK HIER om de verschillende opdrachtmogelijkheden te bekijken.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

231 Hits

Publicatie op:
Kabouteren
Ik loop met toenemende ongerustheid naar de bushalte. Het was hier toch ergens? Ik kijk nog eens op de kaart die in de abri hangt en vervloek de gare accu van m’n telefoon. Ik weet het adres, maar dat ligt in een typische jaren tachtig-nieuwbouwwijk met een onnavolgbaar straatnaam-huisnummerschema. Maar nu denk ik echt te weten waar ik heen moet.
 
“Ah,” zegt de vriendelijk grijnzende man die een half uur later open doet. “Jij bent zeker de journalist. Hoi, ik ben Henk.” Ik stel me voor. “Kom verder,” zegt hij en beent de woonkamer in. Daar zijn nog vier mannen, die zich aan me voorstellen.
 
Ze hebben elkaar leren kennen op een internetforum. Wat begon als gedeelde interesse groeide langzaam uit tot vriendschap. “En dan besluit je elkaar een keer in het echt te ontmoeten.” zegt Henk. “Dat is twee jaar geleden. Eerst één keertje, een paar maanden nog eens, en voor je het weet zie je elkaar elke vier weken.”
 
In het midden van de voorkamer ligt een grote stapel kleren. Op een tafel liggen nepbaarden, mutsen, pijpen en allerlei andere attributen. Aan de muur hangt een aantal foto’s van tuinkabouters. In het eerste kwartier voelen de mannen zich wat opgelaten, maar al snel nemen enthousiasme en bier het over en gaan ze op in hun bezigheden. Kledingstukken worden bekeken, vergeleken met de foto’s aan de muur. Kleren gaan uit, andere kleren aan. Adviezen worden gevraagd en gegeven en de blikken blijven gaan naar de foto’s op de muur.
Een belangrijk onderdeel van kabouteren, legt ene Jan uit, is de gelijkenis. “Je hebt die ene tuinkabouter niet zomaar uitgekozen. Je wil hem wórden. En dat proces, die transformatie, is de voorpret.” En het moet gezegd, in de loop van de avond worden de mannen steeds vrolijker. Én ze lijken inderdaad steeds meer op de foto’s aan de muur.
 
Tegen drieën is iedereen tevreden met z’n outfit. Na een laatste biertje gaan de mannen één voor één naar buiten. Ze omhelzen elkaar, geven high-fives, boksen. Wensen elkaar succes. Als laatste vertrekt Henk. Zoals afgesproken ga ik met hem mee.
“Het gaat niet alleen om de gelijkenis,” fluistert hij tegen me, terwijl we door de wijk lopen. “De echte kick komt natuurlijk nog.” Na tien minuten stoppen we bij een tuin met diverse tuinkabouters. Eén van lijkt precies op Henk, tot en met de pijp die in de mondhoek bungelt. Henk verstopt hem voorzichtig achter een struik en neemt vervolgens zelf de plek in. “Ik weet natuurlijk niet wanneer de bewoners wakker worden, maar hoe langer het duurt, hoe groter de kick. Dat moment dat de gordijnen open gaan en de mensen zien dat hun tuinkabouter tot leven is gekomen. Dat gevoel is onbeschrijfelijk.”
“En dan?”
“Nou, dan rennen hè.” giechelt Henk.
Vroeger had hij wel andere bonte avonden met mannen, had Henk me eerder die avond al toevertrouwd. Daar stopte hij mee toen hij het kabouteren ontdekte. “Het is niet hetzelfde. Maar dit is dus duidelijk beter dan seks.”

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Kabouteren"

30.09.20
Feedback schrijfkwaliteit
Uw stukje maar laat gelezen, maar erg veel genoten!
  • Waardering schrijfkwaliteit
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Jeugdherinneringen (335) Harry Boerkamp 20-04-2020

    Ze keek me aan op wel een heel venijnige manier. Ondanks die blik in haar ogen had ik er nu spijt van dat ik mijn hormonen jaren geleden niet onder controle had gehad toen ik haar op een zomerse dag...

    Lees meer: Jeugdherinneringen