Voor schrijvers, door schrijvers
De schrijfopdracht

Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 114

Ik, schrijver?

“Het opstel vandaag gaat over muziek.” Hoor ik mijn lerares nu nog zeggen. Vastberaden en voorbereid op de klagende reacties van iedereen schreef ze ijverig met haar kleine witte krijtje alle eisen waar het verhaal aan moest voldoen. Piepend op dat grote groene bord werden alle regels keurig onder elkaar opgesomd. Bij mijn klasgenoten in groep 6 kwamen de irritaties altijd al hoog opzetten bij het woord opstel alleen. Geklaag en gemekker, “Ah, nee. Geen opstel.”

Dit was voor mij absoluut niet het geval. Naast gym was opstel het enige vak waar ik in kon uitblinken. Ik juichte in mijzelf als de stille en verlegen jongen die ik was en pakte er meteen mijn schrijft bij. De slecht afgedrukte blauwe lijnen die wachtte op mijn met vulpen geschreven woorden. Onleesbaar vanwege de snelheid. Onleesbaar vanwege de enthousiasme. Ik was altijd als de dood dat ik het volgende beeld in mijn hoofd zou vergeten als ik niet snel genoeg mijn gedachtes achterna pende. De fantasie begon te vloeien. Beelden begonnen te vormen. Eigenlijk is mijn gedachtegang alles behalve vatbaar voor de regels van de opdracht. Muziek had de juf gezegd. Als oncontroleerbaar als mijn fantasie was zag ik een bos. Een houten hutje in de verte en angstige dorpelingen die beweerde dat er een heks woonde. Gedreven schreef ik op wat ik zag. Ik schreef op wat ik voelde en bijna wat ik rook. Instinctief beschreef ik al alle zintuigen uit mijn verbeelding als een idee het zo echt mogelijk te laten lijken.

Het verhaal zelf heb ik al tijden niet meer gezien. Nu nog steeds, zo’n twintig jaar later, denk ik af en toe aan dat verhaal. Het is een van die herinneringen uit je jeugd die je zo klaar als dag kan herinneren. Zo’n herinnering waarbij je er in de loop der jaren aan gaat twijfelen of het wel echt zo gebeurd is of dat je kinderfantasie er wat mooiers van heeft proberen te maken. De lerares gaf aan dat de beste verhalen openbaar op de kast zouden liggen om tijdens de open avond te laten zien. Tot mijn verbazing lag alleen mijn verhaal daar. Het verhaal dat niet voldeed aan de regels van de opdracht waardoor ik er bijna zeker van was dat ik het opnieuw moest doen. Nooit heb ik ernaar gevraagd maar bewonderde ik die avond de reacties van alle mensen die de moeite hadden genomen het beknopte maar avontuurlijke verhaal te lezen. “Is dit door u zelf geschreven?” Is de reactie die mij het meeste is bijgebleven.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© chris Chris
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 38
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Ik, schrijver?"

Geschreven door chris Chris . Geplaatst in Schrijfopdracht.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
16.10.20
Grammatica & Spelling:
Goed
Passend in deze rubriek:
Ja
  • Lezenswaardig:
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!