Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.

292 Hits

Publicatie op:
Familiedrama

--

De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir. Het licht geblindeerde raam in het achterste portier, rolde een paar centimeter naar beneden en onthulde de bovenzijde van een mysterieus gezicht met een zonnebril van een merk, waar niet veel mensen bevoorrecht toe zijn, deze tot hun collectie te rekenen. De ogen achter de zonnebril kijken mij indringend aan en turen gladjes maar net over de eveneens lichtgetinte brilglazen heen. De blik komt mij erg bekend voor en toch kan ik de persoon aan de andere kant van het glas niet direct plaatsen. Mijn huid trekt samen en de haartjes op mijn armen, nemen een rechtopstaande positie in. Er schiet een koude rilling door mijn gehele lijf, van mijn tenen, naar het uiterste puntje van mijn kruin. Als geraakt door een bliksemschicht, blijft alles in mijn lijf tintelen en sta ik evenals aan de grond genageld. Dit is de moordenaar van mijn moeder! Als een lijkbleek gestalte, weet ik mijzelf geen andere houding aan te nemen. Terwijl de herinneringen mij overvallen, als een stortvloed van scheermessen uit de duisterste hoeken van mijn ziel, om tegelijkertijd alle oude wonden weer opnieuw open te halen. 

Dit moment heb ik al honderdduizend keer in mijn gedachte afgespeeld. Ik was nog klein, maar ergens heeft het mij gevormd, in de vrouw die ik nu ben. Toch brengen deze gedachtes mij direct terug in het lichaam van dat onschuldige achtjarige meisje, dat ademloos onder het bed van haar moeder verstopt zit. Exact dezelfde ijzerachtige geuren - van wat later bleek de geur van vers bloed te zijn - overvallen mijn reukzintuigen vandaag de dag nog steeds, bij elke herinnering aan die bloederige ochtend toen ik zevenentwintig jaar geleden mijn moeder verloor. 

Elke minuut en elke seconde, leek er een eeuwigheid voorbij te gaan. Bibberend en ademloos zag ik de voeten van de man die  met een mes uit onze eigen keuken, haar huid op zijn gemak aan het bewerken was, vlak langs mijn gezicht over de vloer heen schuiven. Ik drukte mijn handen extra hard op mijn mond, ik was als de dood om een geluidje te maken, dan was ik vast als volgende aan de beurt! Hij dacht immers dat ik op school was die ochtend, niet wetende dat ik door mijn buikpijn een dagje thuis mocht blijven van mama.

Ik realiseer mij dat achter deze stijlvolle bril, de ijzige blik schuilgaat van de man, die mijn moeder al die tijd geleden van het leven heeft beroofd. 

Mijn kennismaking met onze rechterlijke macht begon al vroeg, tijdens mijn beginnende puberjaren was het verlossende woord ineens daar. De moordenaar van mijn moeder zou dertig jaar lang, achter slot en grendel verdwijnen. Waarom voelde dit niet als een overwinning? Het was een schamele troost, immers kreeg ik hiermee mijn moedertje ook niet terug. Vanaf dat moment was ik echt alleen.

Twijfelend maar vastberaden, stap ik op de achterzijde van de auto af en zeg: “Hoi pap”. Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.

-


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Familiedrama"

12.12.20
Feedback:
Indringend.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig