Voor schrijvers, door schrijvers

De verschillende opties om aan mee te doen:

 • Optie 1.

  • Eerste zin:
   De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir.
   en als laatste zin:  
   Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.
 • Optie 2.

  Eerste zin:
  Ze keek me aan op een wel heel venijnige manier.
  en als laatste zin  
  We gaven elkaar een hand, twijfelden even en kusten elkaar toen innig.
 • Optie 3.

  Eerste zin:
  De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet...
  en als laatste zin:
  Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.
 • Optie 4.

  Eerste zin:
  Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur...
  en als laatste zin:
  Zal iemand dit ooit geloven?
 • Optie 5.

  Schrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.
  Denk er niet teveel bij na, maar schrijf.
 • Optie 6.

  • Beschrijf een willekeurig voorwerp in je directe omgeving.
  • Beschrijf daarna hetzelfde voorwerp door de ogen van iemand anders.
   Twee verhalen dus over hetzelfde voorwerp.
 • Optie 7.

  Eerste zin:
  Ik loop met toenemende ongerustheid naar de bushalte....
  en als laatste zin:
  Het is niet hetzelfde. Maar dit is dus duidelijk beter dan sex.
Een verhaal in maximaal 500 woorden. Elk verhaal dient te beginnen met een vaste, te kiezen, eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Bij een opdracht associatief schrijven is slechts de beperking van maximaal 500 woorden van toepassing.

Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
Je kunt hieronder artikelen o.a. sorteren o.b.v. schrijfopdracht.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 81
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Geen lente

| Martin Reekers

Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur... Surrealistisch leeg. Dit terwijl de zon haar stralen zo ongegeneerd over het plein giet dat de knoppen aan de bomen hun halzen lijken uit te rekken om te kijken wat er aan de hand is. ‘Niks!’, wil ik zeggen. ‘Het is gewoon de lente’. Maar er is wel degelijk iets aan de hand, weet ook ik. De ontluikende wilgen en de vertrouwde contouren van de kerk en de huizen rond het plein suggereren slechts normaliteit. Niet wat er is, maar wat er mist maakt dat niets gewoon is. Want waar zijn de kuierende in elkaar verstrengelde verliefde stelletjes, de bedaagde e-bike coureurs die door jongens op zenuwachtige racefietsen aan de kant worden gevloekt? Waar blijven de wandelaars met hun nordic wandelstokken en de jonge ouders met hun kinderwagens en waar zijn de studenten die hun donkere studeerhollen verruilden voor de zonovergoten perkjes op het plein?

Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur... Surrealistisch leeg. Dit terwijl de zon haar stralen zo ongegeneerd over het plein giet dat de knoppen aan de bomen hun halzen lijken uit te rekken om te kijken wat er aan de hand is. ‘Niks!’, wil ik zeggen. ‘Het is gewoon de lente’. Maar er is wel degelijk iets aan de hand, weet ook ik. De ontluikende wilgen en de vertrouwde contouren van de kerk en de huizen rond het plein suggereren slechts normaliteit. Niet wat er is, maar wat er mist maakt dat niets gewoon is. Want waar zijn de kuierende in elkaar verstrengelde verliefde stelletjes, de bedaagde e-bike coureurs die door jongens op zenuwachtige racefietsen aan de kant worden gevloekt? Waar blijven de wandelaars met hun nordic wandelstokken en de jonge ouders met hun kinderwagens en waar zijn de studenten die hun donkere studeerhollen verruilden voor de zonovergoten perkjes op het plein? Waar zijn de oude mannetjes die op hun vaste bankje dagelijks uitwisselen wat zij zouden doen als zij het voor het zeggen hadden?  Wie verstopte de terrasjes waar de lentezon je het excuus verschaft veel te vroeg op de dag een biertje of een wijntje te bestellen?

De mensen lijken, op een eenzame fietser na, opgelost. Het doet mij denken aan een dag in de jaren ’50 van de vorige eeuw waarop het gerucht rondging dat er een kinderlokker in de buurt rondliep. Ook toen waren de straten en pleinen in de buurt ineens verlaten. Op de pastoor na die op zijn fiets probeerde de onverlaat op te sporen. Nu is er weer een ziekmakende onverlaat in het spel. Eentje die zich schielijk verschanst in alle vormen van menselijk contact en zich niet traceerbaar mee laat voeren in een kus, een handdruk, een omhelzing of een net iets te nabij uitgesproken boodschap.  Eentje die sociale contacten laat bevriezen en voorkomt dat de lente zich kietelend nestelt in de harten van de mensen. Het jaar slaat ditmaal de lente over! Zal iemand dit ooit geloven?

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 97

3.675

(De gemiddelde waardering is 3.7 door 3 stem(-men)

Reacties   

# RE: Geen lenteLieven Vandekerckhove 31-03-2020 08:50
Heel mooi!
# Geen LenteMartin Reekers 31-03-2020 15:25
Dank u wel Lieven
# RE: Geen lenteGuido Aerts 31-03-2020 00:07
...terwijl de zon haar stralen zo ongegeneerd over het plein giet dat de knoppen aan de bomen hun halzen lijken uit te rekken om te kijken wat er aan de hand is...groot schrijversschap ,Martin.
# Geen lenteMartin Reekers 31-03-2020 15:26
Nou wat een mooi compliment Guido. Dank daar voor. De formulering is wel op het gevaar af dat het te veel een maniertje kan worden....
# RE: Geen lenteEelco Visser 30-03-2020 17:26
Mooie tekst Martin. De tekst staat er wel 2x. Waarschijnlijk een vergissing bij het kopiëren en plakken?
# Geen lenteMartin Reekers 30-03-2020 18:20
Dankjewel voor de tip!

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Eventuele starterstips van Stijn Luyten

Geschreven door Stijn Luyten. Geplaatst in Blog.
Poëzietips van Stijn Luyten 1) Geen inspiratie? Kijk naar buiten , kijk naar het nieuws en je zal wel een onderwerp vinden 2) Zorg dat je verschillende soorten rijm geb...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Stil gesprek

06, mrt, 2020 Eelco Visser

Nat

05, apr, 2020 Eelco Visser
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!