Voor schrijvers, door schrijvers

De verschillende opties om aan mee te doen:

 • Optie 1.

  • Eerste zin:
   De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir.
   en als laatste zin:  
   Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.
 • Optie 2.

  Eerste zin:
  Ze keek me aan op een wel heel venijnige manier.
  en als laatste zin  
  We gaven elkaar een hand, twijfelden even en kusten elkaar toen innig.
 • Optie 3.

  Eerste zin:
  De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet...
  en als laatste zin:
  Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.
 • Optie 4.

  Eerste zin:
  Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur...
  en als laatste zin:
  Zal iemand dit ooit geloven?
 • Optie 5.

  Schrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.
  Denk er niet teveel bij na, maar schrijf.
 • Optie 6.

  • Beschrijf een willekeurig voorwerp in je directe omgeving.
  • Beschrijf daarna hetzelfde voorwerp door de ogen van iemand anders.
   Twee verhalen dus over hetzelfde voorwerp.
 • Optie 7.

  Eerste zin:
  Ik loop met toenemende ongerustheid naar de bushalte....
  en als laatste zin:
  Het is niet hetzelfde. Maar dit is dus duidelijk beter dan sex.
 • Ik, schrijver

  Optie 8

  Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver.
  Klik hier voor inspiratie.
Een verhaal in maximaal 500 woorden. Een aantal verhaalopdrachten dienen te beginnen met een vaste eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Bij een opdracht associatief schrijven is alleen de beperking van maximaal 500 woorden van toepassing.
De schrijfopdracht

Schrijfopdracht

Aantal gepubliceerde inzendingen: 91

Een vreemde ontdekking.

Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur. Vroeger stond het plein vol met auto’s van mensen die zondags naar de kerk gingen, maar er was veel veranderd in de afgelopen decennia. Tegenwoordig kon je bijna een kanon in de kerk afschieten en dan raakte je nog bijna niemand. Het aantal auto’s van kerkgangers dat op het plein bij de kerk stond, was dan ook drastisch afgenomen.

De functie van het kerkplein was in de loop van de tijd daarom veranderd. Het werd nu gebruikt voor allerlei activiteiten in het dorp of om de auto te parkeren tijdens het boodschappen te doen in de plaatselijke supermarkt. Gisteren was het kerkplein nog de startplaats van een toertocht voor oude auto’s, brommers en motoren.
’s Morgens vroeg waren al vele dorpsbewoners naar het kerkplein gekomen om de klassieke voertuigen te bewonderen. Van de auto’s trokken een rode Triumph R6 uit 1974, de Chevrolet Bel air uit 1956 en de grijze Cadillac uit 1962 de meeste aandacht.
Ook oude motoren zoals Harley Davidssons, BSA’s, en een oude BMW R75/5 uit 1973 konden rekenen op bewonderende blikken van de dorpsbewoners. Veel minder aandacht ging uit naar de oude brommers en solexen.
Zelf had Bart nog een oude Puch in de schuur staan, zo’n brommer met een hoog stuur.In de jaren ’60 en ’70 reed je op een Puch (voor kakkers) of op een Kreidler Florett of een Zündapp (voor boeren).
Kort na de middag vertrok de bonte stoet voor een tocht door de mooie omgeving.

De oude voertuigen waren nauwelijks vertrokken of het plein werd afgesloten met een lint. Gemeentewerkers hadden een bord in de grond gezet waarop te lezen stond waarom het plein werd afgesloten. Nieuwsgierig kwamen sommige dorpsbewoners die nog op het plein waren, erop afgelopen. Veel stond er echter niet te lezen. Alleen dat het plein gerenoveerd werd en dat er een opgraving zou plaatsvinden. Meteen gonsde het van de geruchten.
Oudere bewoners wisten zich nog te herinneren dat er vroeger een boerderij op het kerkplein had gestaan met een grote gierkelder eronder. De boerderij was al tientallen jaren geleden afgebroken en de gierkelder was volgegooid met zand. Er gingen verhalen rond dat er misschien wel iemand in de gierkelder lag.
Waar was de pastor gebleven die begin jaren ’70 van de een op de andere dag spoorloos was verdwenen? Er hing nog steeds een geur van geheimzinnigheid omheen.

Na het weekend werd direct begonnen met het verwijderen van de klinkers. Op de plek waar vroeger de boerderij had gestaan werd na twee dagen een grote witte tent gezet. Het graven kon beginnen. Dorpsbewoners stonden nieuwsgierig op enige afstand te kijken. Laag voor laag werd het zand voorzichtig onder een deel van de tent afgegraven. Opeens was er geroezemoes. Mensen in witte pakken liepen de tent in en uit.
De volgende dag was er een persbijeenkomst op het gemeentehuis. Er waren botten van een mens gevonden. Mogelijk was het de pastor. Zou iemand dit ooit geloven?   

Dit artikel delen?
Auteur: ©Harry Boerkamp
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 209
Publicatie op .
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Een vreemde ontdekking."

Geschreven door Harry Boerkamp . Geplaatst in Schrijfopdracht.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
15.07.20
Feedback:
Aanpassing n.a.v. oude waardering.
 • Lezenswaardig:
  100%
 • Passend in deze rubriek:
  80%
Show more
0 van de 0 respondenten vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!