Voor schrijvers, door schrijvers
 • Schrijfopdracht

  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven. 
 • Meedoen?

  Wil je ook een schrijfopdracht publiceren op Schrijverspunt en misschien feedback ontvangen? Je kunt een keuze maken uit een van de opties

  We werken met twee types schrijfopdrachten:

  • Een verhaal in maximaal 500 woorden dat dient dient te beginnen met een vaste eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin, zoals aangegeven in de optie.
  • Een associatief geschreven tekst (proza of poëzie) o.b.v. woorden en beelden, zoals aangegeven in de optie.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Ook jouw feedback kan een schrijver verder helpen.
Optie 1.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir.
en als laatste zin:
Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.
Optie 2.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
Ze keek me aan op een wel heel venijnige manier.
en als laatste zin
We gaven elkaar een hand, twijfelden even en kusten elkaar toen innig.
Optie 3.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet...
en als laatste zin:
Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.
Optie 4.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur...
en als laatste zin:
Zal iemand dit ooit geloven?
Optie 5.
associatiefSchrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.

Denk er niet teveel bij na, maar schrijf.
Optie 6.
associatiefBeschrijf een willekeurig voorwerp in je directe omgeving.

Beschrijf daarna hetzelfde voorwerp door de ogen van iemand anders.

Twee verhalen dus over hetzelfde voorwerp.

Een vreemde ontdekking.

Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur. Vroeger stond het plein vol met auto’s van mensen die zondags naar de kerk gingen, maar er was veel veranderd in de afgelopen decennia. Tegenwoordig kon je bijna een kanon in de kerk afschieten en dan raakte je nog bijna niemand. Het aantal auto’s van kerkgangers dat op het plein bij de kerk stond, was dan ook drastisch afgenomen.

De functie van het kerkplein was in de loop van de tijd daarom veranderd. Het werd nu gebruikt voor allerlei activiteiten in het dorp of om de auto te parkeren tijdens het boodschappen te doen in de plaatselijke supermarkt. Gisteren was het kerkplein nog de startplaats van een toertocht voor oude auto’s, brommers en motoren.
’s Morgens vroeg waren al vele dorpsbewoners naar het kerkplein gekomen om de klassieke voertuigen te bewonderen. Van de auto’s trokken een rode Triumph R6 uit 1974, de Chevrolet Bel air uit 1956 en de grijze Cadillac uit 1962 de meeste aandacht.
Ook oude motoren zoals Harley Davidssons, BSA’s, en een oude BMW R75/5 uit 1973 konden rekenen op bewonderende blikken van de dorpsbewoners. Veel minder aandacht ging uit naar de oude brommers en solexen.
Zelf had Bart nog een oude Puch in de schuur staan, zo’n brommer met een hoog stuur.In de jaren ’60 en ’70 reed je op een Puch (voor kakkers) of op een Kreidler Florett of een Zündapp (voor boeren).
Kort na de middag vertrok de bonte stoet voor een tocht door de mooie omgeving.

De oude voertuigen waren nauwelijks vertrokken of het plein werd afgesloten met een lint. Gemeentewerkers hadden een bord in de grond gezet waarop te lezen stond waarom het plein werd afgesloten. Nieuwsgierig kwamen sommige dorpsbewoners die nog op het plein waren, erop afgelopen. Veel stond er echter niet te lezen. Alleen dat het plein gerenoveerd werd en dat er een opgraving zou plaatsvinden. Meteen gonsde het van de geruchten.
Oudere bewoners wisten zich nog te herinneren dat er vroeger een boerderij op het kerkplein had gestaan met een grote gierkelder eronder. De boerderij was al tientallen jaren geleden afgebroken en de gierkelder was volgegooid met zand. Er gingen verhalen rond dat er misschien wel iemand in de gierkelder lag.
Waar was de pastor gebleven die begin jaren ’70 van de een op de andere dag spoorloos was verdwenen? Er hing nog steeds een geur van geheimzinnigheid omheen.

Na het weekend werd direct begonnen met het verwijderen van de klinkers. Op de plek waar vroeger de boerderij had gestaan werd na twee dagen een grote witte tent gezet. Het graven kon beginnen. Dorpsbewoners stonden nieuwsgierig op enige afstand te kijken. Laag voor laag werd het zand voorzichtig onder een deel van de tent afgegraven. Opeens was er geroezemoes. Mensen in witte pakken liepen de tent in en uit.
De volgende dag was er een persbijeenkomst op het gemeentehuis. Er waren botten van een mens gevonden. Mogelijk was het de pastor. Zou iemand dit ooit geloven?   

Dit artikel delen?

optie 4.

 • Hits: 98
(De gemiddelde waardering is 4.7 door 3 stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen