Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
Kijk bij de verschillende schrijfopdrachten om mee te doen.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

564 Hits

Publicatie op:
Een meningsverschil.

Thom, sinds een jaar met prepensioen, dacht met weemoed terug aan de tijd dat zijn oudere broer een platenspeler had gekocht. Zestien jaar was hij toen. Geld om zelf een platenspeler te kopen had hij niet want hij was net geslaagd voor zijn middelbare schoolopleiding en in het nieuwe schooljaar zou hij op de analistenschool gaan beginnen aan een HBO opleiding. Hij was allang blij dat hij wat zakgeld overhield om af en toe een singletje te kopen.
Grijs draaide hij zijn eerste singletje Monday, Monday van de Mama’s en Papa’s. Vijf jaar later, toen zijn broer het huis uitging, kocht Thom zijn eerste eigen platenspeler, een Dual.
Thom had inmiddels een baan op een laboratorium gekregen, niet zo ver van zijn woonplaats. Elke morgen stapte hij ‘s morgensvroeg op zijn brommer, een Puch en binnen een kwartier was hij op zijn werk.
’s Avonds ging hij naar zijn kamer om platen te draaien. Singles kocht hij al jaren niet meer maar des te meer elpees.  Van Creedence Clearwater Revival, de Rolling Stones, Roxy Music. Ja, van heel wat bands had hij één of meerdere elpees. Zijn platencollectie groeide en groeide.
Wat een mooi geluid kwam er uit zijn muziekinstallatie, heel wat mooier dan uit de oude radio met   druktoetsen die nog steeds in de huiskamer stond. Regelmatig hoorde hij zijn vader naar boven roepen:‘ Kan dat geluid wat zachter ʼ. Heel even draaide hij de volumeknop wat lager om hem binnen de kortste keren weer harder te zetten.
Toen hij ging samenwonen met Ilse werd het tijd voor een nieuwe muziekinstallatie. De Dual platenspeler werd vervangen door een Technics. Zo’n platenspeler met een stroboscoop.
Zijn oude platen werden nog regelmatig gedraaid, aan de tikken in de plaat ergerde hij zich niet. Het hoorde er gewoon bij.
Maar tijden veranderden. CD’ s waren in opkomst en er werden steeds minder platen uitgebracht. Ook Thom kocht menig CD. De platencollectie verdween naar de zolder.
Zoals met zoveel dingen in onze maatschappij kwam na jaren iets terug dat vroeger een succes was geweest. Thom was blij dat er na de eeuwwisseling geleidelijk aan steeds meer nieuwe platen of oude platen opnieuw uitkwamen en schafte daarom een nieuwe platenspeler aan.

Ilse had zich in de loop van de jaren al vele keren afgevraagd wat Thom toch met al die oude platen moest. Al jaren stonden ze op zolder. Ze vond het een sta in de weg en ergerde zich er mateloos aan. Menig keer had ze op het punt gestaan om ze naar een kringloopwinkel te brengen. Om heibel te voorkomen had ze er toch maar van afgezien.
Groot was haar verbazing geweest toen Thom op een vrijdagavond thuis kwam met een nieuwe platenspeler. Met geen woord had hij erover gerept.
Thom had wel in de gaten dat hij niet zo’n goede beurt bij zijn vriendin had gemaakt en kwam een week later met een nieuwe TV thuis. Ilse keek veel liever een film dan dat ze naar die oude platen luisterde.


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Een meningsverschil."

© Harry Boerkamp
15.07.20
Feedback:
Aanpassing n.a.v. oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: