Voor schrijvers, door schrijvers

De verschillende opties om aan mee te doen:

 • Optie 1.

  • Eerste zin:
   De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir.
   en als laatste zin:  
   Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.
 • Optie 2.

  Eerste zin:
  Ze keek me aan op een wel heel venijnige manier.
  en als laatste zin  
  We gaven elkaar een hand, twijfelden even en kusten elkaar toen innig.
 • Optie 3.

  Eerste zin:
  De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet...
  en als laatste zin:
  Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.
 • Optie 4.

  Eerste zin:
  Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur...
  en als laatste zin:
  Zal iemand dit ooit geloven?
 • Optie 5.

  Schrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.
  Denk er niet teveel bij na, maar schrijf.
 • Optie 6.

  • Beschrijf een willekeurig voorwerp in je directe omgeving.
  • Beschrijf daarna hetzelfde voorwerp door de ogen van iemand anders.
   Twee verhalen dus over hetzelfde voorwerp.
 • Optie 7.

  Eerste zin:
  Ik loop met toenemende ongerustheid naar de bushalte....
  en als laatste zin:
  Het is niet hetzelfde. Maar dit is dus duidelijk beter dan sex.
 • Ik, schrijver

  Optie 8

  Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver.
  Klik hier voor inspiratie.
Een verhaal in maximaal 500 woorden. Een aantal verhaalopdrachten dienen te beginnen met een vaste eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Bij een opdracht associatief schrijven is alleen de beperking van maximaal 500 woorden van toepassing.
De schrijfopdracht

Schrijfopdracht

Aantal gepubliceerde inzendingen: 91

Een meningsverschil.

Thom, sinds een jaar met prepensioen, dacht met weemoed terug aan de tijd dat zijn oudere broer een platenspeler had gekocht. Zestien jaar was hij toen. Geld om zelf een platenspeler te kopen had hij niet want hij was net geslaagd voor zijn middelbare schoolopleiding en in het nieuwe schooljaar zou hij op de analistenschool gaan beginnen aan een HBO opleiding. Hij was allang blij dat hij wat zakgeld overhield om af en toe een singletje te kopen.
Grijs draaide hij zijn eerste singletje Monday, Monday van de Mama’s en Papa’s. Vijf jaar later, toen zijn broer het huis uitging, kocht Thom zijn eerste eigen platenspeler, een Dual.
Thom had inmiddels een baan op een laboratorium gekregen, niet zo ver van zijn woonplaats. Elke morgen stapte hij ‘s morgensvroeg op zijn brommer, een Puch en binnen een kwartier was hij op zijn werk.
’s Avonds ging hij naar zijn kamer om platen te draaien. Singles kocht hij al jaren niet meer maar des te meer elpees.  Van Creedence Clearwater Revival, de Rolling Stones, Roxy Music. Ja, van heel wat bands had hij één of meerdere elpees. Zijn platencollectie groeide en groeide.
Wat een mooi geluid kwam er uit zijn muziekinstallatie, heel wat mooier dan uit de oude radio met   druktoetsen die nog steeds in de huiskamer stond. Regelmatig hoorde hij zijn vader naar boven roepen:‘ Kan dat geluid wat zachter ʼ. Heel even draaide hij de volumeknop wat lager om hem binnen de kortste keren weer harder te zetten.
Toen hij ging samenwonen met Ilse werd het tijd voor een nieuwe muziekinstallatie. De Dual platenspeler werd vervangen door een Technics. Zo’n platenspeler met een stroboscoop.
Zijn oude platen werden nog regelmatig gedraaid, aan de tikken in de plaat ergerde hij zich niet. Het hoorde er gewoon bij.
Maar tijden veranderden. CD’ s waren in opkomst en er werden steeds minder platen uitgebracht. Ook Thom kocht menig CD. De platencollectie verdween naar de zolder.
Zoals met zoveel dingen in onze maatschappij kwam na jaren iets terug dat vroeger een succes was geweest. Thom was blij dat er na de eeuwwisseling geleidelijk aan steeds meer nieuwe platen of oude platen opnieuw uitkwamen en schafte daarom een nieuwe platenspeler aan.

Ilse had zich in de loop van de jaren al vele keren afgevraagd wat Thom toch met al die oude platen moest. Al jaren stonden ze op zolder. Ze vond het een sta in de weg en ergerde zich er mateloos aan. Menig keer had ze op het punt gestaan om ze naar een kringloopwinkel te brengen. Om heibel te voorkomen had ze er toch maar van afgezien.
Groot was haar verbazing geweest toen Thom op een vrijdagavond thuis kwam met een nieuwe platenspeler. Met geen woord had hij erover gerept.
Thom had wel in de gaten dat hij niet zo’n goede beurt bij zijn vriendin had gemaakt en kwam een week later met een nieuwe TV thuis. Ilse keek veel liever een film dan dat ze naar die oude platen luisterde.

Dit artikel delen?
Auteur: ©Harry Boerkamp
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 365
Publicatie op .
Tags: optie 6

Geef een waardering voor: "Een meningsverschil."

Geschreven door Harry Boerkamp . Geplaatst in Schrijfopdracht.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
15.07.20
Feedback:
Aanpassing n.a.v. oude waardering.
 • Lezenswaardig:
  100%
 • Passend in deze rubriek:
  60%
Show more
0 van de 0 respondenten vond deze review nuttig

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!