Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Schrijfopdracht

  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven. 
 • Meedoen?

  Wil je ook een schrijfopdracht publiceren op Schrijverspunt en misschien feedback ontvangen? Je kunt een keuze maken uit een van de opties

  We werken met twee types schrijfopdrachten:

  • Een verhaal in maximaal 500 woorden dat dient dient te beginnen met een vaste eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin, zoals aangegeven in de optie.
  • Een associatief geschreven tekst (proza of poëzie) o.b.v. woorden en beelden, zoals aangegeven in de optie.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Ook jouw feedback kan een schrijver verder helpen.
Optie 1.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir.
en als laatste zin:
Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.
Optie 2.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
Ze keek me aan op een wel heel venijnige manier.
en als laatste zin
We gaven elkaar een hand, twijfelden even en kusten elkaar toen innig.
Optie 3.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet...
en als laatste zin:
Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.
Optie 4.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur...
en als laatste zin:
Zal iemand dit ooit geloven?
Optie 5.
associatiefSchrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.

Denk er niet teveel bij na, maar schrijf.
Optie 6.
associatiefBeschrijf een willekeurig voorwerp in je directe omgeving.

Beschrijf daarna hetzelfde voorwerp door de ogen van iemand anders.

Twee verhalen dus over hetzelfde voorwerp.

Een hoofd vol poëzieMijn vroegere kantoorruimte wil ik inrichten als kunstgalerij.  Om werken te verzamelen bezoek ik kunstveilingen, tentoonstellingen en kunstenaars.  Op de uitnodiging  voor een vernissage van een dame, waar ik eerder een schilderij van kocht,  lees ik blij verrast de naam  van de man bij wie ik ooit  een pottenbakkencursus volgde.  Hij heeft nu een atelier in mijn vroegere universiteitsstad, waar hij uitsluitend eigen werken verkoopt.

Tijdens de tentoonstelling heb ik hoofden gezien beschreven met allerlei literaire teksten.  Ik spoed mij enige tijd later naar zijn winkelruimte.  Er staan honderden figuurtjes, het ene al origineler van opzet dan het andere.  Slechts na lang aandringen wil hij mij zijn laatste creatie verkopen, een werkje dat niet hoger is dan zeventien centimeter met een maan en de aanhef van het beroemde gedicht van Paul van  Ostaijenhoofd.  Ik ben voor een hoofd gekomen waarvan enkele exemplaren op zijn tentoonstelling te zien waren, maar hij heeft ze daar allemaal verkocht.  Daarom wil hij wel afstand doen van zijn Maantje. Als hij even later op zolder op zoek gaat naar een ander werkje komt hij terug met een hoofd dat hij nog gevonden heeft.  Ik verlaat zijn zaak als trotse eigenaar van vijf originele werken.

                          ∴

Jarenlang heb ik in de studentenstad een atelier gehad. Daar onderwees ik tegen een democratische prijs de kunst van het pottenbakken.  Na een tiental jaren besloot ik mijn pottenbakkersbestaan in te ruilen voor het zelf vervaardigen van  beeldjes in klei.  Ze komen in alle mogelijke afmetingen.  Vele werkjes zijn ontstaan na het lezen van een mooie tekst die ik soms verwerk in  mijn sculpturen.

Een van mijn geliefkoosde onderwerpen is het hoofd. Zo heb ik grote hoofden in baksteenklei waarin ik gedichtjes kras.  Er zijn ook hoofden waarop een stapeltje boeken liggen. Soms boetseer ik ballerina’s of ballerino’s.  Het laatste werkje dat ik net voltooide is een  tafereeltje met een slapende maan, minuscule boekjes  en een bordje met de bekende tekst:  ‘onder de maan schuift de lange rivier… ‘.

De man is toegekomen die ik laatst ontmoette op de vernissage van mijn dubbeltentoonstelling met een bevriende kunstenares.  Hij had al eerder iets van haar gekocht,  had mijn naam op de affiche opgemerkt en was erg benieuwd naar wat ik nu deed.  Bleek dat hij lang geleden bij mij  de cursus pottenbakken gevolgd had.

Voor zijn kunstgalerij,  waar ook concertjes zullen  georganiseerd worden verzamelt hij kunstwerken.  Hij wil absoluut een hoofd met de van Ostaijen gedichten maar die heb ik tijdens de expositie allemaal verkocht.  Tot mijn eigen verrassing vind ik er nog een in mijn stockruimte op zolder.

Deze beminnelijke man heeft wel erg veel belangstelling voor mijn kunnen en koopt een aantal van mijn realisaties.  Soms ligt het moeilijk om afstand te doen van bepaalde werken. Met pijn in het hart en pas nadat hij mij belooft dat hij er goed zorg voor zal dragen, neem ik afscheid van mijn nog maar net geboetseerde werkje. ‘Dag Maantje’.

Dit artikel delen?

optie 6

 • Hits: 171
(De gemiddelde waardering is 2.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: Een hoofd vol poëzieLieven Vandekerckhove 06-02-2020 18:41
En nog iets, Guido: heb je er niet aan gedacht de subtitels ('De kunstliefhebber ', 'De potttenbakker') weg te laten? Dat had de lezer allicht meer uitgedaagd om zelf de persoonswissel te ontdekken, niet?
# RE: Een hoofd vol poëzieLieven Vandekerckhove 06-02-2020 18:19
Aangenaam verrast, te zien dat ik je qua structuur van het verhaal kon inspireren. Of niet? :-) En met goed resultaat! Alleen - als ik mag suggereren-, het lijkt me beter, de twee laatste alinea´s (vanaf: 'Hij wil absoluut een hoofd') in de verleden tijd te plaatsen. De kunstenaar spreekt toch over een aktie die voorbij is: 'Vanmorgen is de man langsgekomen... '?
# RE: Een hoofd vol poëzieGuido Aerts 08-02-2020 17:10
Heb jouw raad opgevolgd, Lieven. Ik heb qua structuur enkel de 'opdracht' uitgevoerd. Naar welk stukje van jou verwijs je ivm de inspiratie?
# RE: Een hoofd vol poëzieLieven Vandekerckhove 08-02-2020 19:01
Ik verwijs naar 'Uitbraak', waarbij jij schreef: "een nieuw genre: het driedimensionaa l verhaal.'
# RE: Een hoofd vol poëzieGuido Aerts 09-02-2020 00:09
Ja natuurlijk, ik heb 'Uitbraak' herlezen. Het verhaal zou met het mes als voorwerp ook perfect passen bij optie 6 van de schrijfopdracht en.

Login of registreer om een reactie te plaatsen