Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.

752 Hits

Publicatie op:
De gele koets

Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur … Het is vandaag toch dinsdag? Ja, eergisteren ben ik nog naar de vroegmis geweest en na afloop daarvan heb ik met de jongejuffrouw Laura de Schouwer op het bankje onder de oude plataan gezeten en aangenaam met haar geconverseerd. Juffrouw de Schouwer. Ach, wat roept zij toch veel in me op dat ik uit oogpunt van goed fatsoen niet eens zou durven benoemen. En gisteren stond hier de markt en heb ik bij de viskraam twee overheerlijke bokkingen gekocht. De markt staat er alleen op maandag, dus het móet vandaag wel dinsdag zijn.

Normaliter wordt op dinsdagmorgen in alle vroegte de grote galg opgebouwd. Een routineklusje dat amper een uur in beslag neemt. Een hypermodern gevaarte, waarop maar liefst drie veroordeelde schobbejakken tegelijkertijd kunnen worden geëxecuteerd. Doorgaans begint al ruim voor tienen het plein met belangstellenden vol te stromen en als even voor het middaguur de beul arriveert, maakt ook de pastoor onder luid gejuich aanstalten het schavot te beklimmen.

In de verte blaft een hond en ik hoor een merel zingen. Net als ik op het bankje wil plaatsnemen, teneinde wat voor me uit te mijmeren, zie ik een monsterlijk gevaarte op me afkomen. Hoewel er geen paarden voorgespannen zijn en er zelfs niemand op de bok zit, doet het in de verte denken aan een koets. Het knalgele vehikel heeft vier wielen en komt me brullend tegemoet gereden. Op de zijkanten staan rode kruizen geschilderd en boven op het dak zie ik een lantaarn die een flakkerend, onheilspellend blauw licht verspreidt. Als het vlak voor me tot stilstand is gekomen, gaan aan twee kanten deuren open en drie in het groen geklede personen, waarschijnlijk ridders van een onbekende orde, komen dreigend op me af.

Zo, meneer Pronk, daar bent u dan. U heeft iedereen aardig laten schrikken. Gelukkig hebben we u weer gevonden. Geeft u me maar een handje, dan help ik u even de wagen in. U mag voorin zitten, hoor. Dat vindt u toch altijd zo fijn? Over een kwartiertje zijn we weer thuis. Uw dochter en uw kleinzoon zijn er ook. Wat zullen ze blij zijn u te zien. Voordat we u met uw familie herenigen, zal dokter De Schouwer nog wel even een woordje met u willen wisselen. Misschien acht zij het toch verstandiger als u voorlopig weer teruggaat naar de gesloten afdeling. Voor uw eigen bestwil natuurlijk, maar dat begrijpt u zeker wel.

Klaarblijkelijk is onlangs de doodstraf afgeschaft. Mij was niets verteld, bij toeval ben ik er vanmorgen achter gekomen. Vanmiddag heb ik mijn geliefde ten huwelijk gevraagd, de jongejuffrouw Laura de Schouwer. Kennelijk was ze daarop voorbereid; ze was van top tot teen in het wit gekleed. Maar ook ben ik vandaag ontvoerd, door de Groene Ridders van de orde van het Rode Kruis. Zonder pardon meegenomen in een gele koets, zonder paarden ervoor. Wat je al niet meemaakt op je ouwe dag. Zal iemand dit ooit geloven?


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De gele koets"

© Ewald Hagedorn
15.07.20
Feedback:
Aanpassing n.a.v. oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig