Voor schrijvers, door schrijvers

De verschillende opties om aan mee te doen:

 • Optie 1.

  • Eerste zin:
   De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir.
   en als laatste zin:  
   Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.
 • Optie 2.

  Eerste zin:
  Ze keek me aan op een wel heel venijnige manier.
  en als laatste zin  
  We gaven elkaar een hand, twijfelden even en kusten elkaar toen innig.
 • Optie 3.

  Eerste zin:
  De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet...
  en als laatste zin:
  Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.
 • Optie 4.

  Eerste zin:
  Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur...
  en als laatste zin:
  Zal iemand dit ooit geloven?
 • Optie 5.

  Schrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.
  Denk er niet teveel bij na, maar schrijf.
 • Optie 6.

  • Beschrijf een willekeurig voorwerp in je directe omgeving.
  • Beschrijf daarna hetzelfde voorwerp door de ogen van iemand anders.
   Twee verhalen dus over hetzelfde voorwerp.
 • Optie 7.

  Eerste zin:
  Ik loop met toenemende ongerustheid naar de bushalte....
  en als laatste zin:
  Het is niet hetzelfde. Maar dit is dus duidelijk beter dan seks.
 • Ik, schrijver

  Optie 8

  Schrijf een fantasierijk verhaal met als onderwerp 'Ik, schrijver'. Waarheidsgetrouw of compleet fictief, het is aan jou als het maar de moeite waard is om te lezen. Probeer de lezer te boeien en mee te trekken in jouw wereld als schrijver.
  Klik hier voor inspiratie.
Een verhaal in maximaal 500 woorden. Een aantal verhaalopdrachten dienen te beginnen met een vaste eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Bij een opdracht associatief schrijven is alleen de beperking van maximaal 500 woorden van toepassing.
De schrijfopdracht

Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 102

De bonuszoon.

De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir. Na al die jaren herinnerde ik me de onverwachte ontmoeting alsof het gisteren gebeurd was. Toen ik het station uitkwam en op weg was naar huis, had ik het gevoel dat ik al een tijdje gevolgd werd. Plotseling stopte de auto naast me. Het raam aan de bijrijderskant ging langzaam naar beneden en ik hoorde een stem zeggen: ‘Hallo, ik wil je graag een keer spreken.’‘ Rot op,’ antwoordde ik. ‘Wie ben je? Mijn vader zeker, dat hebben er al meer gezegd. Waarom heb je dan nooit wat van je laten horen? Nu ik zeventien jaar ben, val je me lastig. Laat me toch alleen. Ik heb al genoeg problemen.’

De man opende het portier en vroeg aan mij om even bij hem in de auto te komen zitten. Ik twijfelde maar stapte toch in. Toen ik hem goed kon zien, schrok ik. Het leek alsof ik in de spiegel keek. Dezelfde ogen, kleine oren en dezelfde blonde krullen. Ongelooflijk. Even kreeg ik een brok in de keel.

‘Als je straks thuis bent, wil je dan deze foto aan je moeder laten zien? Ik wil haar graag een keer spreken.’ Ik pakte de foto aan. Het leek alsof ik naar een foto van mijzelf keek. Achterop de foto had de man zijn telefoonnummer geschreven. ‘Wil je haar vragen of ze mij wil bellen? ’vroeg hij.

‘Hoe heet je ?’vroeg ik. ‘Martin. Martin Janssen.’ Ik voelde dat ik helemaal bezweet was geraakt, maakte een eind aan het gesprek en stapte uit de auto. Thuis haalde ik de foto uit zijn jaszak en vertelde wat er gebeurd was. Alsof aan de grond genageld stond, keek mijn moeder naar de foto en even later stroomden de tranen over haar wangen. ‘Is dit mijn vader, de man waar je me al zo vaak oververteld hebt?’. ‘Ja,’ zei ze. ‘Het moet hem wel zijn, je lijkt als twee druppels water op hem.’

Twee weken later had Ilse de moed verzameld om hem te bellen en spraken we af om elkaar op een rustige plek te ontmoeten. Ik zat vol vragen. Ilse had me wel verteld dat ze op jonge leeftijd een korte relatie had gehad met een jongen, die een aantal jaren ouder was dan zijzelf was en dat hij als militair voor een VN missie in 1979 naar Libanon was vertrokken. Al vrij kort nadat hij in Libanon zat, was er een eind aan de relatie gekomen. Wat ze Martin  nooit verteld had, en ook niet aan mij, was dat ze zwanger was toen hij naar Libanon vertrok. Martin had op een reünie van Libanon veteranen van een oude maat van hem gehoord dat hij wel erg veel leek op een jongen die bij hem in de buurt woonde. ‘Direct erna ben ik op zoek naar jou gegaan. Nu heb ik behalve een dochter ook een zoon.’ Ik moest alles even laten bezinken. Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.

 

 

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Harry Boerkamp
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 93
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "De bonuszoon."

Geschreven door Harry Boerkamp . Geplaatst in Schrijfopdracht.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...