Voor schrijvers, door schrijvers
 • Schrijfopdracht

  Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven. 
 • Meedoen?

  Wil je ook een schrijfopdracht publiceren op Schrijverspunt en misschien feedback ontvangen? Je kunt een keuze maken uit een van de opties

  We werken met twee types schrijfopdrachten:

  • Een verhaal in maximaal 500 woorden dat dient dient te beginnen met een vaste eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin, zoals aangegeven in de optie.
  • Een associatief geschreven tekst (proza of poëzie) o.b.v. woorden en beelden, zoals aangegeven in de optie.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Ook jouw feedback kan een schrijver verder helpen.
Optie 1.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
De auto stopte vlak naast me bij de rand van het trottoir.
en als laatste zin:
Ik ritste mijn jas dicht en draaide me om.
Optie 2.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
Ze keek me aan op een wel heel venijnige manier.
en als laatste zin
We gaven elkaar een hand, twijfelden even en kusten elkaar toen innig.
Optie 3.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet...
en als laatste zin:
Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.
Optie 4.
Een verhaal in maximaal 500 woorden
Eerste zin:
Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur...
en als laatste zin:
Zal iemand dit ooit geloven?
Optie 5.
associatiefSchrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.

Denk er niet teveel bij na, maar schrijf.
Optie 6.
associatiefBeschrijf een willekeurig voorwerp in je directe omgeving.

Beschrijf daarna hetzelfde voorwerp door de ogen van iemand anders.

Twee verhalen dus over hetzelfde voorwerp.

De bank, het lijk, de jongen


De bank in het park, waar nooit iemand zat, was bezet. 


Ik bleef een paar tel stokstil staan, stom van verbazing geslagen. Niemand in klein Hallertje zou het durven op die bank te gaan zitten. Al maandenlang niet meer. Een oude, nooit tevoorschijn gekomen woede laaide toen in me op, vurig en scherp en naar een uitweg zoekend, door mijn vuisten of mijn keel of mijn ogen. Ik knipperde eenmaal, haalde diep adem en ontspande mijn spieren. 


Ik nam plaats naast de stranger, deed alsof ik met een app op mijn telefoon prutste en hield hem uit mijn ooghoek in de gaten. De bank-verknoeier gooide zijn peuk op de grond. Het uiteinde gloeide nog lichtjes oranje, en het dun walmpje rook zwierde in de zachte zuidenwind. Het heeft dagen geduurd voordat de lenteregen de bloedvlekken volledig wegveegden.


"Koele avond," zei hij plots. Ik had niet verwacht dat hij mij eerst aan zou spreken, wat me de moed gaf om hem recht in de ogen aan te kijken. Mooie donkere ogen, merkte ik tot mijn schaamte toe. In het  schemerlicht van de avond glinsterden ze in een jong, symmetrisch gezicht van Noord-Afrikaanse afkomst. 


De jongen zwaaide soepel met een lege sigarettendoosje, een speelse grijns op zijn baardloze gezicht, "Een peukje voor een neukje?"


Ik verstarde van de schrik. Draaide me met een ruk om en knutselde nerveus verder met de apps op mijn gsm. Zijn luide lach weergalmde in het lege park.


"Sorry," grinnikte hij en klopte me goedmoedig op de schouder, "Flauw grapje. Ik wil maar ne rokertje. Heb je wat voor mij?"


Ik realiseerde me dat ik hem alles kon vertellen, over de bank en over het bloed. Het verschrikkende, stille geheimpje van Hallertje, dorpje van duizend man. Ik kon mijn ziel openbaren aan een onbekend jochie in adidas-pak en dure sportschoenen en niemand zou het me verwijten. 


Dat ik verwantschap voelde met een onbekend dood meisje. Dat bij het vinden van haar lijk op deze bank, ik een diepe verbinding met haar heb gevoeld. Dat haar opengesperde blauwe ogen me overal achtervolgden. 


Wie zou hem geloven? Een schofferd uit de grote stad, waarschijnlijk op de vlucht voor een of ander klein misdadigheidje. Stelen, inbraak, weed? Who knows, who cares? Ik niet, en hij zeker niet. Zou het verhaal van het meisje hem boeien?


Ik slikte de woorden in. Legde mijn gsm neer op de bank. Met trillende handen betastte ik mijn jaszakken en haalde een doosje en aanstekertje tevoorschijn. De blik van de jongen voelde als een heerlijke brand op mijn wang. 


Ze zijn niet blauw, dacht ik, terwijl hij zich bukte naar mijn opgeheven vuurtje, een nieuw kankerstok tussen zijn lippen. Ze zijn groot en donker en levend. Vermoeid, en bedroefd. Maar bezield, zoals de mijne. Geen ogen lijken op die van haar.


"Shokran." Zei hij toen stilletjes, alsof zijn moedertaal hem enige afgeleefdheid bracht. Hij stond op, handen in zakken, en gaf me een verlegen grijns. Ik zou het geen glimlach noemen. Alles wat hij deed had iets speels. Hij liep weg.

Pas uren later ontdekte ik dat ik mijn telefoon miste.

Dit artikel delen?

optie 3.

 • Hits: 128
(De gemiddelde waardering is 1 door 1 stem(-men)

Reacties   

# RE: De bank, het lijk, de jongenGuido Aerts 24-01-2020 14:47
Imane, het vijfde woord is 'tellen' (meervoud gezien er een paar zijn). Als je zelf je tekst terug opent staat linksonder een 'bewerk' knop. Daarmee kan je na het schrijven correcties aanbrengen. Voor jouw inspanning heb ik wel een sterretje veil.
# RE: De bank, het lijk, de jongenEwald Hagedorn 22-01-2020 21:54
Beste Imane,

'stom van verbazing geslagen' is een contaminatie. Men is of stomverbaasd, of met stomheid geslagen.
Misschien kun je het nog aanpassen.
# Dankimane chabar 23-01-2020 14:25
Beste Ewald,

Dank u!! Ik heb in jaren geen nederlands boek gelezen, enkel engels, en het is te voelen aan mijn taalgebruik :-* Ik kies ervoor om de fout zo te laten staan maar de correctie wel toe te passen in mijn worddocs. Zo kan ik maanden later mijn evolutie zien. (En ik geef eerlijk toe dat ik niet weet of ik het kan aanpassen lol).

Nogmaals bedankt voor uw hulp :lol:
# RE: DankEwald Hagedorn 24-01-2020 13:57
Graag gedaan, Imane en veel plezier met (Nederlands) schrijven!

Login of registreer om een reactie te plaatsen