Voor schrijvers, door schrijvers
125 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
 
KLIK HIER om de verschillende opdrachtmogelijkheden te bekijken.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

332 Hits

Publicatie op:
De allerlaatste kans

Vreemd dat het kerkplein leeg is op dit uur... Er is toch een mis? Onzeker loop ik verder, maar inderdaad: de kerk is gesloten. Blijkbaar is iedereen op de hoogte, behalve ik. Normaal staat het Onze Lieve Vrouwe plein vol rieten stoelen en tafeltjes, maar het oogt kaal. Ook de terrassen op de stoep ontbreken, de cafés zijn donker en dicht. Opeens word ik een zacht geruis gewaar dat langzaam aanzwelt. Ik kijk omhoog maar zie niets. Toch is er iets gaande. De bomen bewegen lichtjes, ze lijken uit elkaar te wijken! Ik verbeeld het me niet. Ze maken ruimte voor iets dat voor mij onzichtbaar blijft. Ik voel een trilling in de atmosfeer, een warme luchtstroom strijkt langs mijn benen. Wat volgt is een dof geluid, het mag eigenlijk geen naam hebben. Ik sta als aan de grond genageld. Waarvan ben ik hier getuige? 

Er is sprake van een ongekende crisis. De wereld is al weken in de ban van een ongrijpbaar virus. De wildste verhalen doen de rondte. Nepnieuws, wordt gezegd. Ik weet het niet. Sommige klinken best aannemelijk. Zoals dat verhaal van de premier. Het zou om een buitenaardse invasie gaan. Het virus is slechts kwartiermaker. Het decimeert de bevolking en jaagt de overlevenden naar binnen. Dan komen de verkenners om de aarde ter plekke in kaart te brengen. De derde stap is kolonisatie. Doordat de operatie sluipenderwijs verloopt, en bij iedereen anders, openbaart ze zich langzaam. Dat zorgt voor verwarring en geeft hen ruim voldoende tijd.

-“Wat willen jullie van ons?” Vraag ik me af. “En waarom nu? Zijn jullie niet te laat? Het is vijf over twaalf volgens de wetenschappers. De aarde is zo goed als opgebrand.”
Ik hoor iets dat op een antwoord lijkt. Ik spits mijn oren om het te ontcijferen.
-“Vergelijk het met durfkapitalisten.” Maak ik uit de trillingen op. “We kopen failliete bedrijven op, snoeien alle rotte delen weg, en maken van de gezonde een nieuw geheel. Dat is wat wij hier komen doen, want jullie bakken er niets van. Je hebt genoeg tijd en waarschuwingen gekregen, maar oh wat zijn jullie hardleers!”

Stomverbaasd hoor ik het aan. Dus toch geen nepnieuws!
- “Maar, als jullie het overnemen? Wat gebeurt er dan met ons?”
- “Als wij niets doen gaan jullie er allemaal aan. Nu er voor ons nog iets te redden valt, grijpen we in.”
- “Alsjeblieft, zeg me wat wij kunnen doen! Geef ons een laatste kans!”
- “Jullie hebben het probleem te complex laten worden. Jullie denken alles intellectualistisch op te kunnen lossen.”
- “Ik weet het. Ons gelovigen wordt hopeloze naïviteit verweten. Maar met deze informatie kunnen we de zorg voor de planeet met hernieuwd zelfvertrouwen op ons nemen.”
- “Hm, dat klinkt inderdaad naïef. Maar alla, ik geef jullie tot het nieuwe jaar, dan moet er een duidelijke koerswijziging zijn.”
Plotsklaps is het weer doodstil. Er is werk te doen, maar…

Zal iemand dit ooit geloven?


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "De allerlaatste kans"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Alles kwijt. (422) Harry Boerkamp 26-04-2020

    De bank in het park waar nooit iemand zat, was bezet. Tenminste, er lag een slaapzak op de bank en naast de bank stond een oude koffer, die helemaal onder de stickers zat. Toen Thom vlakbij de bank...

    Lees meer: Alles kwijt.