T.g.v een storing zijn er mogelijk problemen bij bepaalde gebruiksmogelijkheden. We onderzoeken momenteel de oorzaak en werken aan een oplossing. Onze excuses voor het ongemak.

Schrijfopdracht

Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een schrijfopdracht je helpen om je creativiteit aan te spreken. Zo omzeil je je eigen gewoontes en vaste manieren in je schrijven.
Kijk bij de verschillende schrijfopdrachten om mee te doen.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

238 Hits

Publicatie op:
Boerenkool

Schrijfopdracht: Optie 5.

Schrijf een tekst (proza of poëzie) uitgaande van het gegeven dat je een van je zintuigen mist.
Denk er niet teveel bij na, maar schrijf, in maximaal 500 woorden.

Ik liep mijn favoriete buitensportwinkel in. Er stond een nieuwe medewerker in de winkel. Hij kwam op me af lopen en vroeg beleefd of hij me ergens mee kon helpen. Ik schudde nee en liep snel door. Hij keek me vertwijfeld aan. Het kassameisje wat er al een paar jaar werkt fluisterde iets in zijn oor. Ik wist wat ze tegen hem zei. Die mevrouw kan niet praten. Laat haar met rust. Ik pakte twee paar van mijn favoriete broeken in dezelfde maat die ik al sinds mijn achttiende droeg en een paar stukken rood touw. Ik kon niet wachten om de bergen weer op te gaan. Daar was ik het liefst. Ik hoefde naar niemand te luisteren of in gebarentaal te praten. Ik ging wel eens met mijn broer klimmen, maar na zo’n dag was ik compleet uitgeput, omdat hij zijn mond nooit hield en ik hem moest aankijken om te laten zien dat ik het hoorde en steeds moest knikken, mijn hoofd moest schudden en moest gebaren met één hand. Ik klaag er nu een beetje over, maar die dagen met hem zijn ook altijd erg gezellig en we lachen heel wat af. Met gebarentaal kun je gelukkig ook veel humor overbrengen. Ondertussen was ik naar de supermarkt gelopen om avondeten te halen. Ik heb een hekel aan koken, dus ik koop meestal kant- en klaar maaltijden. Mijn magnetron is mijn beste vriend. Ik stond de ingrediëntenlijst van een bak boerenkool door te nemen, toen ik een paar ogen op me voelde. Een knappe, lange man in pak stond naar me te kijken. Toen hij mijn blik opving glimlachte hij naar me, waardoor ik mijn ogen snel neersloeg en vuurrood werd. Dit gebeurde nou altijd. Hij lachte hardop. ‘Je hoeft niet bang te zijn hoor.’ Ik glimlachte naar hem en haalde mijn schouders op. Hij kwam dichterbij en stelde zich voor. ‘Ik ben Joshua.’ Hij stak me zijn hand toe. Ik schudde die en glimlachte nog maar een keer. Ik had geen idee wat ik moest doen. Hij zou waarschijnlijk geen gebarentaal kennen. Net toen ik het wilde proberen, rolde hij met zijn ogen en zuchtte diep. ‘Laat ook maar. Ik heb geen zin om mijn tijd te verspillen aan een verlegen trutje.’ Hij draaide zich om en liep weg. Gelukkig was ik klaar met boodschappen doen. Ik ging snel afrekenen en liep naar mijn fiets. Ik hoefde gelukkig maar tien minuten te fietsen en dan was ik thuis. Na vijf minuten fietsen zag ik een cabrio langs de kant van de weg staan. De man die er in zat, kwam me bekend voor. Het was die nare vent uit de supermarkt! Zonder na te denken over wat ik ging doen, gleed mijn hand automatisch mijn tas in. Ik pakte de boerenkool eruit, haalde het deksel eraf en net toen ik in volle vaart langs hem fietste, smeet ik het bakje met inhoud en al vol in zijn gezicht. Voordat hij kon verwerken wat er was gebeurd, was ik al ver weg. Schaterlachend reed ik verder naar huis, al zij het in volledige stilte.

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Boerenkool"

© Claudia Pirot
01.11.20
Feedback:
Spraak is geen zintuig, dus aan de opdracht is helaas niet voldaan. Toch was het boeiend genoeg om verder te lezen.
  • Schrijfkwaliteit
    3.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
30.10.20
Feedback:
Het laatste deel van de opdracht (denk niet teveel na) heb je al te serieus genomen. En daardoor voldoet je verhaal niet aan de eerste en voornaamste eis (schrijf een tekst over een ontbrekend zintuig). Met zintuigen nemen wij onze omgeving waar. Jouw hoofdpersoon kan niet praten, maar is niet doof. Spraak is géén zintuig.
PS
'Het kassameisje wat' zou moeten zijn: Het kassameisje dat.
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
28.10.20
Feedback:
Mooi verhaal Claudia. Ik zou de volgende keer proberen om wat meer alineas te maken, dat leest wat makkelijker.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
27.10.20
  • Schrijfkwaliteit
    5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig

In elke boekenwinkel: