shortlistJaarlijks stellen we een stimuleringsprijs beschikbaar voor lezenswaardige boeken die meer aandacht verdienen!

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
‘Ren Janina, ren!’ wint de Schrijverspunt Stimuleringsprijs 2016

Voor het tweede jaar op rij reikt Schrijverspunt de Stimulerings­prijs 2016 uit. Schrijversduo Marjan Brouwers en Jeannette van Ditzhuijzen winnen met hun aangrijpende boek ‘Ren Janina, ren!’ een jaar lang extra promotie.


Shortlist lezenswaardige boeken 2016

Tot 1 november konden alle bezoekers van Schrijverspunt.nl hun stem uitbrengen op de door uitgevers en lezers opgestel­de ‘shortlist van lezenswaardige boeken 2016’. Van de ruim tweeduizend stemmen sleepte het waargebeurde, 216 pagina’s tellende verhaal over de tienjarige Janina op de vlucht voor de nazi’s de meeste binnen.


Over ‘Ren Janina, ren!’

De roman Ren Janina, ren!’ gaat over de oorlogservaringen van Janina de Marchena-Katz (1932) die nu op Curaçao woont. Ze overleefde de oorlog nadat haar moeder haar hielp te ontsnappen aan deportatie naar een vernietigingskamp. Daarna moest ze in haar eentje zien te overleven. Marjan Brouwers en Jeannette van Ditzhuijzen onderzochten de achter­gronden van Janina’s oorlogs­ervaringen en schreven er deze roman over. Ze spraken uitgebreid met Janina zelf en deden onder­zoek naar haar verleden en familie. De roman is geïllustreerd met een stamboom van Janina’s familie en diverse foto’s en wordt uitgegeven in het Nederlands en Engels door LM Publishers.


Boekfragment


‘Als ik het zeg, moet jij onder de poort van de steeg door kruipen en heel hard wegrennen. Zo hard je kunt. En dan moet je je verstoppen waar ze je niet kunnen vinden. Begrijp je me? Je moet jezelf redden.”
“Maar, mama…”, begon Janina.
“Nee, Janina, je moet doen wat ik zeg. Beloof me dat je hard wegrent.” Er daalde een kalmte over Bertha neer en het was alsof de tijd stilstond. Daar stond Janina, haar prachtige jongste dochter met de donkere krullen, haar ronde koppie en guitige blik. Met heel haar hart wenste ze dat Janina dit zou overleven.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

‘Ren Janina, ren!’ is ook vertaald in het Engels en uitgegeven door LM Publishers.

ISBN: 9789460224225
Prijs: 19,50
Pin It