Antois Willems

Psychotherapie week 14-a

© Antois Willems op 15.02.2023.

Week 14

Dinsdag 9 juni

Soms gebeurt het dat ik naar een jongere vrouw kijk en zij haar hoofd plotseling zo beweegt dat het lijkt of ze mijn blik van zich af wilt schudden.
Mogelijk zit er dan iets hongerigs in mijn manier van kijken, of iets anders onbehoorlijks. 

Weekend en week (11:00)

Wat niet goed voelt: niet doen, afzeggen.

“Deze week over je ongelukkige liefdes.” draagt therapeut Henny mij op.
 Waar bemoeit zij zich mee!

Mensen ontmoeten via sport of werk of een andere activiteit, dat is de manier van Erik.

Pratend over zijn ouders komt er meer gevoel in de ogen van Gerben.

Afsluiting (15:30)

Gonny krijgt meer zicht op wat er speelt bij haar. Ze voelt zich wankel, valt om bij kritiek en andere meningen. Ze heeft behoefte aan begrip, medeleven, warmte.

Bij het gesprek tussen Yvette en haar vader, vrijdag op het dagcentrum, heeft ze haar inbreng gezeefd om hem niet in verlegenheid te brengen.

Karla krijgt tien loopbaangesprekken die duidelijk moeten maken hoe verder. 

Woensdag 10 juni

Psycho (09:15)

Ik en het andere geslacht. Een psychologische verkenning:

Jaloezie in en buiten een relatie. Ik vind al snel dat andere mannen teveel aandacht krijgen en ga dan stug en onvriendelijk tegen haar doen. Ik zeg niet wat ik denk en voel maar raak zwijgend geïrriteerd en ga lullig doen. Zelfs al heb ik geen relatie met haar.
De groep reageert: Je vindt het te pijnlijk dat een vrouw jou afwijst om wie je bent en hoe je eruitziet. Daarom ben je haar een slag voor en begin je ruzie te maken.

“Ik schrik als iemand die ik aantrekkelijk vind laat merken dat ze mij leuk vindt. Dat geeft zo’n spanning dat ik het liefst wegloop, om stiekem vanuit een hoekje naar haar te kijken.”

Waar ben ik toch zo bang voor? Het heeft misschien met intimiteit en seksualiteit te maken. Met het uiten van gevoelens, zoals genegenheid. Gevoelens die nooit getoond werden aan mij als kind. Alsof er iets van je verwacht wordt dat je misschien niet kunt geven. Op examen terwijl je de lesstof niet kent. Of is het iets anders, zoals de controle loslaten en je helemaal overgeven?

Thuis hebben ze niet echt van mij gehouden. Ik heb daar geen herinnering aan. Vanaf mijn pubertijd mocht mijn moeder mij niet meer aanraken, vond ik. Misschien dacht of voelde ik dat ze mij wilde aanraken voor haar eigen plezier.
De groep relativeert: al slaat je vader je, dan nog kan hij van je houden.
Nou, daar geloof ik dus geen hol van!

Lies (psycholoog): “Je vond dat je moeder jou wilde hebben en dat het geen houden van was? “
“Ja.”
Lies: “Iemand aantrekkelijk vinden en verliefd worden is voor jou vooral willen hebben in plaats van houden van?”
“Zou kunnen ja, ik weet het niet precies.”  

Mogelijk kan ik die twee niet goed onderscheiden of weet ik niet precies wat er met 'van iemand houden' bedoeld wordt, wat dat is. Verliefd zijn is voor mij dat je wilt dat die ander bij jou is voor altijd. Daar zit ook hebben bij. Misschien is het, willen hebben en houden van, samen. Ik heb als kind geen goede voorbeelden meegekregen van mensen die van elkaar houden. Mogelijk is er nooit echt van mij gehouden, ook als baby niet.

Is het dan de angst voor het onbekende die toeslaat zodra iemand laat merken mij leuk te vinden?
Er ontstaat dan wel een heel sterk gevoel in de vorm van een zinderende spanning die duidelijk anders is dan de spanning bij sociale contacten. Alsof er iets heel belangrijks op het spel staat.

Henny informeert naar praktische stappen op dit terrein. “Zou je dit binnen het centrum kunnen oefenen? Is er iemand in de groep of in een andere groep tot wie je je aangetrokken voelt?”
“Ja, die is er wel.”
Als ik zeg dat ik wel iets ga proberen reageert Henny ietwat ongelovig: “Ligt dat ineens zo makkelijk?”

Jee, ik word een beetje moe van die therapeuten!
En die kwestie van ‘iemand willen hebben’ versus ‘van iemand houden’ doet ineens niet meer mee!
Ik vraag me af of ze hier wel gecertificeerd zijn.

Bij ‘Expressie’ moeten we geblindoekt samen stoelen op een rij zetten. Ik voel me heel ongemakkelijk en zeg dat niet. Ik raak geïsoleerd en haak af met een gevoel van uitgestoten worden.
Na afloop zie ik mezelf terug op de video: slungelig, scheef, onnatuurlijk. Niet bepaald aantrekkelijk.

 

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
14-02-2025

Hits: 112

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

Indien een auteur geen behoefte heeft aan feedback is die mogelijkheid hier niet zichtbaar!


BLOG

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. Maximaal 1000 woorden en maximaal 1 nieuwe blog (per auteur) per dag!