Elsbeth Boom

Vuurwerk en mijn Amazone

© Elsbeth Boom op 13.12.2022.

De wereld schrikt. Vogels vliegen massaal weg. En Polly rent in paniek de verkeerde kant op, Appie in angstige verbazing achterlatend.
Vuurwerk.
Gelukkig heb ik ze beide snel te pakken en gaan we snel naar huis waar geen knallen zijn.
De zware knallen van vandaag halen nog slechtere herinneringen naar boven aan 9 november vorig jaar.
Ik loop over het egelpad met mijn hondjes, we zijn ontspannen en genieten van het mooie weer. Bij het fietspad aangekomen, wil ik ze aanlijnen zoals ik elke dag doe. Ik zie nog net hoe iets rakelings over mijn hoofd scheert, waarna de lucht ontploft met een luide dreun. Polly en FIsh weten niet hoe snel ze naar veiligheid moeten rennen. Gelukkig zie ik een mede-hondenbaas ze in een snelle reactie tegenhouden.
Ik zie drie jongens iets verderop stilstaan met hun fietsen, bezig met de volgende dreun.
Ik ren al scheldend op ze af. Ik ben woedend.
Waar ze het gore lef vandaan halen om: ten eerste nu al, ten tweede kijk waar je gooit, ten derde naar honden? Ben je helemaal gek geworden? Mijn normale rust is volledig verdwenen.
Ze ontwijken mijn blik. De drie Amstelveense kakgasten zijn duidelijk niet gewend aan een hysterische vrouw die ze de les wil lezen. Maar wanneer de blonde jongen (Amstelveen hè, ze zijn allemaal blond) op zijn Moof (ook niet heel vreemd hier), de langste van het stel me aankijkt en doodleuk zijn sigaret naar zijn bommetje wil brengen, word ik ijselijk kalm.
Ik wil dat vuurwerk heel diep zijn strot indouwen, een ram voor zijn kop geven, zijn Moof in een sloot smijten, maar de Amazone in mij komt naar buiten.
In alle rust, hem aankijkend, pak ik langzaam de sigaret uit zijn hand en maak hem uit. Ik pak het vuurwerk uit zijn hand en pak het plastic tasje van etterbak nummer twee.
'Hebben jullie nog meer vuurwerk?' Al het vuurwerk wordt netjes in de tas gestopt. En de tas gaat in mijn rugzak.
Nummer één heeft toch nog een paar voorzichtige noten op zijn zang, 'dat is meer dan driehonderd euro in die tas ...'
Ik hou mijn hand uit, 'je telefoon, nu'. De jongen zoekt steun bij zijn vrienden, maar die ontwijken nu ook zijn blik. Van je vrienden moet je het maar hebben.
'Wat ga je daarmee doen? Die is net nieuw, die ga ik je echt niet geven.'
Bij mijn tweede, nog iets dringendere verzoek om zijn telefoon, legt hij licht pruttelend zijn iPhone 11 in mijn hand.
De camera staat open, hij heeft nog niet gefilmd, maar was het duidelijk wel van plan. Lekker stukje vuurwerk-gooien-vanaf-de-fiets filmen.
'Ik zal je moeder eens bellen om te vertellen wat haar zoontje uitvoert wanneer hij naar school fietst.'
'Wat? Nee, kom op. Doe normaal.' Zijn vrienden beginnen te lachen.
'En daarna bel ik jullie moeders.' Het wordt stil.
Ik zoek in zijn adreslijst naar zijn moeder en ja hoor, daar staat ze, 'moeder'.  
Ik bel haar en vertel haar in niet mis te verstane woorden wat haar zoon net heeft gedaan. Ze ontploft aan de andere kant van de lijn.
'Je moeder wil je spreken' en geef hem zijn moeder.
'En nu jullie.'
Moeder nummer twee wordt gebeld en terwijl ik ook haar rustig uitleg wat haar klerelijertje heeft gedaan, springt nummer drie op zijn fiets en sjeest zo hard mogelijk weg. Ik hoor nog net dat ik een 'geschift wijf' ben en dat dit toch niet normaal is.
Wanneer ook nummer twee de tirade van zijn moeder aan moet horen, loop ik terug richting het egelpad, waar collega hondenbaas met een nu rustige Polly en Fish staat.
Mijn innerlijke Amazone zegt gedag en duikt weer onder.
Thuisgekomen krijgen mijn hondenkinderen allebei een bot tegen de schrik.
En ik een koekje bij de koffie.

En ik heb dus nog steeds een Albert Heijn tas vol met vuurwerk van wel meer dan driehonderd euro in mijn schuur staan.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Antonius Willemsen · 3 dagen geleden
   Amazone zonder pijl en boog en toch midden in de roos. Chapeau voor je daadkracht en duidelijk onder woorden gebracht.
   • This commment is unpublished.
    Elsbeth Boom · 3 dagen geleden
    dank je wel. Ik kwam 1 van die jongens later nog tegen. ik herkende hem niet meteen. hij mij wel! 😆
  13.12.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Honden hou je aan de leiband. (ik loop zelf aan mijn leiband) Voor de rest vrij irreëel: jonge lui die hun vuurwerk (en iPhones!) laten afpakken en moeders die hun zonen ter verantwoording roepen. Ik dacht dat Vlaanderen bij Nederland een stukje achterop liep. Ik moet mijn mening herzien. Sedert ik op het Vlaamse platteland een pak slaag kreeg omdat ik weggeworpen blikken raapte, ga ik nooit meer zonder (discreet) wapen op stap.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Elsbeth Boom 13.12.22
   we hebben hier een fiks aantal losloopgebieden.
   Wat betreft het gooien van vuurwerk: ze gooien het vuurwerk vanaf de fiets overal naar toe. meestal kun je ze er niet eens op toespreken want ze fietsen gewoon door.
   in 2020 is er ook heel bewust vuurwerk naar een zwanenstel gegooid. die jongetjes zijn uiteindelijk gevonden. het zwanenstel is pas maanden later weer teruggekomen.
   gisteren gooide een ettertje van nog geen 10 ook doodleuk vuurwerk naar een hond. en maar lachen. ik heb hem aan zijn hand gepakt en terug gebracht naar zijn school, huilend, en zijn juf alles uitgelegd. mijn telefoonnummer achtergelaten voor het geval zijn ouders uitleg willen hebben. (de hond had niks, maar durfde dagen later nog niet langs het schoolplein)
   wat betreft deze gebeurtenis: ik bleek zijn moeder te kennen en hij had al meerdere keren hier herrie over gehad thuis. ze wist niet eens dat hij toch weer vuurwerk had gekocht.
   dit soort jochies zijn verwende lafbekkerige papjongens. en dat bleek maar. de moeders hadden ook mij uitgescholden kunnen hebben. had ik eerlijk gezegd eerder verwacht. dan had ik ze heel rustig de situatie uitgelegd.
   ik ben mordicus tegen vuurwerk in handen van het volk. elk jaar is er ellende met beestjes, afgeblazen vingertjes.
   GELUKKIG NIEUWJAAR ALVAST!!! 😁
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  1 Commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 225
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Miranda Peters: De Schildmagiër

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.