Louisa Weijenbergh

Poppenspeelbescherming 2.

© Louisa Weijenbergh op 29.07.2022.

Het lijkt mij echt een machtige baan; Jeugdbeschermer. In feite zijn het een soort poppenspelers, maar dan van en met échte mensen.
De hedendaagse 'Gepetto's' beschikken over speciale vetorechtachtige krachten, wat inhoudt dat ze het begrip gelijkheidsbeginsel op geheel eigen wijze mogen herdefiniëren. Valsspelen dus. Gewoon omdat het kan. Het wordt maatschappelijk gezien geaccepteerd en gedoogd. Het is gewoonweg té complex om te saneren.

Jaarlijkse bezuinigingen worden ook hier evengoed doorgevoerd. Mijns inziens veegt men in Den Haag onze Hollandse kinderkopjes liever onder het tapijt (zodat ons straatje, financieel gezien, schoon blijft) dan dat er écht gekeken wordt naar de rechten van het kind. Door deze 'botte bijl strategie' wordt de werkdruk (lees:macht) van het individu, de poppenspeelbeschermer, namelijk steeds groter.

Bij mijn gezin, persoonlijk, werd gebruik gemaakt van de golden buzzer. Doordat vier jaar geleden de knop werd ingedrukt weten mijn beide dochters nu in ieder geval dat álles wat hun papa en mama zeggen per definitie niet waar is en overrulled moet worden. En dat hun papa dus écht niet alles kan. Hij kan verrassend weinig, eigenlijk, blijkt, en ook nog eens helemaal verkeerd.

Ikzelf ben recentelijk, moegestreden teneer geslagen. Het kan niet waar zijn; de wereld draait door!
Ik leef in een land waar je met een sober HBO-SPH-diploma, uitvoering mag geven aan een monopolyvariant van een IBS of Rechtelijke Machtiging uit de GGZ. Maar dan eentje zonder dat de rechter of burgermeester ter plaatse komt.
Schadelijker dan de aanvankelijke kwaal, als je het mij vraagt.

Nu hoor ik u denken; overdrijft u nu niet een beetje? Het is toch goed dat dergelijke organisaties er zijn! Bovendien nog kosteloos en voor iedere Hollands staatsburger toegankelijk, wanneer noodzakelijk. 

Mijn antwoord hierop is dat filosoof Socrates voorspellende woorden sprak en wellicht toen al refereerde aan 'hedendaagse institutionele tumoren die de jeugd beschadiging biedt';
"Ware kennis bestaat erin te weten dat men niets weet."

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  09.08.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  ik snap niet waar je heen wilt! Ik vind dit een gaaf stukje maar wil je nou wel of geen jeugdbeschermer worden?
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 3 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 3.0
Stemmen: 1
Hits: 357
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Miranda Peters: De Ademdief

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.