Jules du Lac

Poetin, de idioot

© Jules du Lac op 06.03.2022.

Onze Nederlandse landbaas, Mark Rutte, is naast premier ook geschiedenisleraar. In beide functies heeft hij verschrikkelijk gefaald ten aanzien van Oekraïne. Ik zal je uitleggen, waarom dat zo is.
Ikzelf ben nooit geschiedenisleraar geweest en ik heb me ook nooit erg verdiept in de wereldgeschiedenis, maar iedereen, werkelijk ieder iedereen die ooit de lagere school of  basisschool doorlopen heeft, kan weten dat in het verleden tirannen, veldheren of landveroveraars nooit blijvend succes hebben gehad met het bezetten van andere landen.

Ga maar na beste lezer: het is al begonnen in de oudheid met het Groot Assyrische rijk in Azië, met Babylonië als centrum. Niets van overgebleven. In het begin van de jaartelling had men keizer Nero en Julius César, alleenheersers in Rome die Europa met wrede veroveringen probeerden in te lijven. De Romeinen kwamen niet verder dan de Rijn in Nederland, waarna het als een kaartenhuis in elkaar is gestort. Toen kregen we in Europa en ver daarbuiten Karel de Vijfde. Zijn rijk is uiteengevallen in vele zelfstandige landen. Napoleon doorkruiste met zijn leger heel Europa tot aan Rusland toe. Hitler droomde van één machtig Duits rijk. Misschien zijn er in het verleden nog andere wreedaards geweest die moord en verderf hebben uitgestrooide over andere volkeren. 
Er is niets van hun dromen overgebleven. Integendeel, de mensheid ziet ze als verachtelijke bloeddorstige monsters. Mogelijk hebben sommigen ook hun positieve verdiensten gehad, maar het afschuwelijke negativisme overheerst.

Nu hebben we dus de gek Poetin die droomt van de hergeboorte van een groot Sovjet Unie dat ook met bloed en miljoenen mensenlevens tot stand is gekomen, maar ook net als andere grote veroveringen uit elkaar was gevallen.
Zijn geest is helemaal overgenomen door dit idee en hij wil koste wat kost vóór zijn dood hier een begin aan maken.

Kijk, als Rutte nu eens, in plaats van een softe speech over hoe wij met Oekraïne meeleven, de wereld een lesje geschiedenis had gegeven, had hij drie vliegen in één klap geslagen.
Hij had daarmee de bevolking van Oekraïne een enorme push gegeven in hun zelfvertrouwen. Daarnaast zouden Poetin en zijn laffe volgelingen, als zij deze feiten onder ogen hadden gekregen, wellicht aan het twijfelen zijn gebracht over deze nutteloze oorlog. Maar ook zouden de softe wereldleiders, voor zover zij dat nog niet wisten, geïnformeerd zijn over de mislukkingen in het verleden. In plaats van te verkondigen dat ze in Oekraïne niet zullen ingrijpen, zouden ze deze feiten breed moeten uitdragen, waardoor iedereen, ook de Russen weten hoe de vork aan de steel zit. Een verloren kans.

Behalve dat Poetin zijn tegenstanders het zwijgen oplegt door gevangenneming, of door ze te laten doden, is hij immens corrupt, verrijkt hij zichzelf en zijn jaknikkende vrienden op absurde wijze. Daarnaast heeft hij een angstcultuur om zich heen geschapen. Laffe rechters, journalisten, Doema-leden, legerleiders durven hem niet tegen te spreken.
Hij zal in de toekomst ook altijd worden vereenzelvigd als een niets en niemand ontziende dictator en wrede, bloeddorstige oorlogvoerder.
Zijn kromme geest is zo negatief dat het deze idioot allemaal niets kan schelen, zolang hij maar aan de macht kan blijven.

Maar als Rutte in zijn slappe speech een lesje wereldgeschiedenis had opgenomen, zou er toch mogelijk een kentering hebben kunnen plaatsvinden in zijn gedachtewereld, maar vooral in die van zijn volgelingen.
Ook Europese leiders zouden hierop meer kunnen inspelen. Maar helaas, ook die zogenaamde knappe koppen zijn nogal kortzichtig. Wel roepen dat ze Poetin met rust zullen laten, maar totaal niet waarschuwen tegen de gevolgen van zijn landjepik.
Absurd gewoon.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  08.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Na mijn detailkritiek op de vorige recensent nu toch ook nog een paar opmerkingen bij de oorspronkelijke tekst. Daar gaat-ie: Dus Rutte moet eventjes aan de Russen vertellen, dat geen enkele verovering voor eeuwig is en hun huidige president een wrede idioot? Begrijp ik dat goed? Vertel me: Wat (behalve de dood) duurt volgens jou dan wèl voor altijd en waarom is eeuwig beter dan tijdelijk? En denk je echt, dat soldaten ontvankelijk zijn voor een dergelijk geschiedenislesje in steenkolenengels, wanneer ze juist lekker bezig zijn met de delicate beschieting van een kerncentrale? Begrijp me goed, ik keur moordpartijen niet goed. Ik heb alleen geen fiducie in jouw strategie.
  Show more
  0 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  06.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Met belangstelling gelezen. Kanttekening: Veel van die heersers en opvolgelingen waren wel heel lang (soms eeuwen) aan de macht maar het liep altijd verkeerd af. Daarbij die idioten zitten in elk kamp om Trump maar eens als voorbeeld te noemen. net zo'n idioot en tot hetzelfde in staat. Ook in Nederland zijn er klonen te vinden van dit soort idioten. WE komen er nooit vanaf helaas.
  Show more
  1 van de 2 lezers vond deze review nuttig
  • W.J. (Hans) Villerius 07.03.22
   Het motto van Trump ‘Make America great again’ heeft niet geleid tot gebiedsuitbreiding. Toegegeven, hij wilde Groenland hebben. Maar hij bood aan om het te kopen. Van platbombarderen was geen sprake. Dus hoort hij niet thuis in een rijtje van bloeddorstige veroveraars.
  • Jules du Lac 07.03.22
   Er zijn inderdaad veel idioten in verschillende soorten, maar sommige bloeddorstige dictators hebben/hadden er geen moeite mee om vele onschuldigen op hun geweten te hebben. Dank voor de reacties en de discussie.
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 785
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Aprilynne Pike: Wings 1 - Wings

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.