Hanne Lemahieu

Met F.Kafka en S.Holmes

© Hanne Lemahieu op 30.11.2022.

Met Franz Kafka én Sherlock Holmes

Ik zat samen met mama op de Korenmarkt in Gent voor het voormalige Postgebouw. Ik had net de nieuwste editie gekocht van ‘Arsène Lupin Gentleman Inbreker’ en terwijl mama in de rij stond bij Starbucks, kon ik niet wachten om de eerste pagina’s. Arsène Lupin is een van de grootste namen in de literatuur en stond hoog op mijn to-read list. Mama en ik bespraken de tijdsgeest waarin ‘het Franse antwoord op het succes van Sherlock Holmes’ zich afspeelt. Het ene onderwerp bracht het andere mee en plots zei mama de bewuste woorden die mij waarschijnlijk hebben doen blozen. Ik herinner het mij niet precies maar het moet zoiets geweest zijn als: “Het is hetzelfde als met u Franz Kafka…”
Mijn Franz Kafka. Als dat eens waar kon zijn!
Terwijl ik deze woorden type, herinner ik mij hoe ik ongeveer een maand geleden precies hetzelfde dacht. Mama was op een glamping trip en ik had het huis voor mij alleen. Als huismus had ik het zo best naar mijn zin. Vooral omdat ik niet helemaal alleen wás. Overdag las ik in mijn ‘Franz Kafka Bilder aus seinem Leben’ en ’s avonds kon ik ongestoord naar Sherlock Holmes kijken: de zwart-witfilms met Basil Rathbone en de series met Ronald Howard en Geoffrey Whitehead als de heerlijke speurneus. Natuurlijk mag ook de Granada-series met Jeremy Brett nooit ontbreken.
Ik heb het wel voor detectives. Ik bloosde denk ik net niet toen ik ontwaakte uit de droom waarin ik het gedaan had met Benedict Cumberbatch in de gedaante van Sherlock. En Evenmin die nacht dat ik aan de toog hing met David Suchet in zijn rol van Poirot!
Maar dat terzijde. Terug naar die week dat ik alleen en toch ook weer niet alleen thuis was.
Mama stuurde mij woensdagavond een sms: “Alles hier ok. Bij jou ook?”
Ik antwoordde met pretlichtjes in mijn ogen die natuurlijk niemand kon zien: “Hier alles goed in het gezelschap van Sherlock Holmes en Franz Kafka. (smiley) Al veel kunnen wandelen? Daar ook geregend vandaag?”
Vergeet dat wandelen en die regen! Ik wist op voorhand dat ik een prachtig antwoord terug zou krijgen. En ik werd niet teleurgesteld: “Al alle dagen serieuze vlagen maar tussendoor ook veel gewandeld! Slaap lekker met Sherlock en Franz!”
Mama weet hoe ze mij kan doen blozen! Terwijl ik omviel van het lachen en op het tv-scherm Sherlock en Watson ongetwijfeld het beste van hun kunnen gaven, voelde ik een steek van spijt dat ik niet stiekem werkelijk midden in een dergelijk triootje zat.
Soms vraag ik me af: “Ben ik verliefd op Franz Kafka, een man die 97 jaar geleden stierf?”
Ja.
Mocht hij plots opstaan uit zijn graf in Praag dat ik inmiddels ook bezocht heb, dan mocht hij mij best eens mee uit vragen. Ik herken heel veel van mij in hem. Ik zou waarschijnlijk niet kunnen leven met iemand zoals ik maar de grote Franz Kafka was natuurlijk veel meer dan die enkele kenmerken die we gemeenschappelijk hebben. Als de vele getuigenissen in ‘Als Kafka mir entgegenkam. Erinnerungen an Franz Kafka’ waar zijn, dan liet de mens achter de auteur een sterkere indruk na dan de schrijver. Ik ben geneigd te geloven in de vele lof die Max Brod en anderen Kafka toezwaaiden. Het is immers zo dat ik met mijn eerder koele en vaak niet zo empathische persoonlijkheid een ‘band’ heb met Franz Kafka, zoals die soms ontstaat tussen lezer en schrijver’. Ik ben er heel dankbaar voor, net als voor het feit dat ik dit hier allemaal heb kunnen neerschrijven en heel nieuwsgierig naar wie mijn liefde voor Franz Kafka deelt.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 4 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 4.0
Stemmen: 1
Hits: 76
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

De paus van satan - Patrick Bernauw

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.