Elsbeth Boom

men zet één blok

© Elsbeth Boom op 15.02.2023.

Het ging best aardig vandaag. Wat gelopen met Sem; boodschappen moeten nog (pannenkoeken met zoon en zus, dus veel bakken voor minstens twee dagen kunnen ontbijten met pannenkoek); redelijk geslaagde poging tot afwassen; minder geslaagde poging tot opruimen ...
Ik probeer mijn kleine werkkamer efficiënter in te delen, dus er moet geschoven worden met de kasten. En dan komt er een papiertje onder de zwaarste kast vandaan. Ik herken het handschrift: het is een briefje van Percy, zijn recept voor roti. Voor mij.
Hij heeft het n paar keer gemaakt voor mij en Sem. Ik was het vergeten.
Hoe kan ik dat nou vergeten?
Je stuurde me in de ochtend al een whatsappje dat ik niet moest vergeten een plastic bakje mee te nemen, voor Sem. Samen boodschappen doen, de hele stad door, tram in tram uit - fietsen redde je helaas al niet meer -  want de ‘platen’ koop je niet zomaar bij de eerste de beste toko. Nee, nee.
En ook het maken, is niet vrijblijvend. Niet bij Percy. Het moet wel goed gebeuren. Zelfs het hardgekookte eitje kreeg zijn eigen verhalen.
En goed was het. Het was heerlijk. Het gezelschap het beste gezelschap van de wereld. Met verhalen over je reis naar Suriname en hoe je tante de beste roti moksi ter wereld maakte. En dat, als ("wanneer" kwam al niet meer over onze lippen) je weer beter bent, dat je me daar de mooiste plekken zult laten zien en dat al je tantes gek op me zullen zijn.
Samen eten is alles even vergeten. Vergeten, dat je ongemerkt steeds minder gaat eten: een halve aardappel, vier boontjes, een beetje saus en een klein hapje van mijn kip. Vergeten, dat de dood in je lichaam in een rap tempo aan het winnen is.
Na het eten vulde je Sems bakje. Met drie zakjes eromheen tegen het lekken. En twee handdoeken (oude, want stel je voor dat het gaat lekken) er omheen om het warm te houden.
En je bond het voor me achter op mijn fiets.
Doen je lichtjes het? Zit het goed vast? Niet op te hoge temperatuur opwarmen, zachtjes. Bel je wanneer je in Aalsmeer bent? Ik hou van je. -kus- Ik hou van je. -kus- Ik ook van jou.
Thuis lees ik je berichtjes met nog een keer hoe ik de roti voor Sem moet opwarmen. "Platen in het zakje dertig seconden in de magnetron."
En voor het slapen gaan nog minstens tien berichtjes of Sem de roti lekker vond, hoe je me mist, hoe ik jou mis ...
En dan kom ik op mijn laptop in de map Percy de map "eten" tegen met zeven documenten. De oudste bevat recepten van jou, naar me gemaild, toen we net wat hadden.
Het jongste document is een pdf van het AMC met de titel Dik vloeibaar tussendoor.
Je kon niet meer eten. Eerst at je niks meer na acht uur 's avonds. Daarna aten we steeds vroeger en lichter. En at je ‘s middags warm in plaats van ‘s avonds. Driehonderd varianten op pasta met tomaat en basilicum.
Maar samen eten, wat dan ook, een vol bord met n glas wijn of een schoteltje met pasta, één ontvelde tomaat en zelfs geen basilicum meer ... we deelden het samen.
We genoten samen, we waren samen.
Ik moet maar snel roti gaan maken.
Maar ik ben vergeten je te vragen, waar ik de beste platen kan kopen.

Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
14-02-2025

Enthousiast over deze inzending?

Dank voor het lezen van de inzending van deze schrijver. Je kunt nu een reactie geven, meer publicaties lezen of bijv. zelf meedoen aan een schrijfactiviteit. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 •   Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk hieronder of klik eerst op TOELICHTING voor de werkwijze.
  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Reacties van:
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
   Maryse Van Hal · 24 dagen geleden
   Wanneer er liefde is en de tijd zo waardevol worden ook eenvoudige handelingen bijzonder. Mooi beschreven.
   • This commment is unpublished.
    Elsbeth Boom · 24 dagen geleden
    Dank je wel Marysa.
    Het is ook een van mijn dierbaarste herinneringen.
 •   Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: Stem 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  1 Commentaar

  Gebruikerswaardering: 5 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
 • ZELF MEEDOEN

  Eerst inloggen s.v.p.! Meedoen is alleen mogelijk voor leden. Nog geen lid? Je kunt je gratis registreren als lid.

 • Alle inzendingen in BLOG

  Klik op een titel om de inzending te lezen.

BLOG

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Maximaal 1000 woorden en maximaal 1 nieuwe blog (per auteur) per dag!

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!