Nancy vd Ruit

Is het goed zo?

© Nancy vd Ruit op 20.04.2022.

Ik kwam dit stukje tegen, wat ik kort na het overlijden van mijn moeder geschreven heb. Ik was in shock, verdrietig en bezorgd. Ik verbaas mij er nog steeds over hoe snel de tijd gaat en hoe we hierin meegegroeid zijn. Wat ben ik enorm trots op mijn vader, mijn ouwe leeuw, die zijn leven ook in de eenzame en moeilijke coronatijd zo goed opgepakt heeft. Wat zou mijn moeder trots zijn. 

Is het goed zo? Iets wat je ontelbare keren vroeg en nu vraag ik het jou. Mam, is het goed zo? Want, ondanks de vele mooie momenten, waren de laatste jaren van jouw leven moeilijk en spijkerhard en wat waren je laatste dagen in het ziekenhuisbed zwaar. Traumatisch, zelfs. Ik heb in de afgelopen jaren zo’n verdriet gevoeld, voor jou, om jou en de steeds vaker voorkomende mensonterende momenten in je bestaan. Menig keer heb ik gezegd dat, mocht jij je hoofdje neerleggen, ik daar vrede mee zou hebben. Je zien lijden was zoveel erger, dan de wetenschap dat je voor altijd rust zou hebben. Snap je dat, mam? Dacht jij er ook zo over, ergens diep in jouw verwarde gedachten? Snap je, dat we daarom zijn overgegaan, met wat het meest humaan was voor jou? Palliatieve sedatie, om nog meer onnodig lijden te voorkomen. Ik denk het wel.

Vind je het raar dat ik daar niet om kan huilen, mam? Denk je daardoor dat ik geen verdriet heb en er niet mee zit? Weet je, dat ik me bijna schaam voor het feit dat ik niet om jou plotselinge heengaan kan huilen. Misschien dat ik de afgelopen jaren mijn verdriet al genoeg geuit heb, mijn tranen toen al heb vergoten.
Voor die sterke power-vrouw, die lichamelijk nooit iets gemankeerd heeft in haar leven en zichzelf langzaam verloor aan een sluipmoordenaar.
Gesloopt, gebroken en fragiel, een onzeker en afhankelijk hoopje mens.
Ik vraag mezelf regelmatig af of het goed is zo, of je de rust gevonden hebt die ik jou zo ontzettend gunde. Meerdere keren heb ik de ceremonie bekeken omdat het grotendeels als een waas aan mij voorbij is gegaan. Heb je mijn liefde gehoord en gevoeld, die ik naar je uitsprak, die voor jou brandt in mijn hart?
Heb je gemerkt hoe trots we zijn op het feit dat jij papa’s geliefde partner en ons moedertje was? Ik hoop het. Je hebt ons en het leven losgelaten, snel en onverwachts. Mijn hart begrijpt het nog steeds niet, terwijl mijn verstand zegt, dat het goed is zo. Mijn ratio zorgt, dat ik de jaren waarin ik vaak verdriet, frustratie en medelijden voelde, los kan laten.

En mama, zorg je ook voor onze papa? Zorg je ervoor dat hij sterk genoeg is om zonder jou door te gaan? Want jemig, wat houdt die man oneindig veel van je.
Ik zie het begin van een ander soort, maar niet minder herkenbare fase. Zo eentje waarbij je weer machteloos toe moet kijken hoe iemand waarvan je zielsveel houdt vecht tegen verdriet, eenzaamheid en gemis. Verdomme!

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 457
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Renate Mijling-O'Prinsen: Trouwen met jezelf

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.