Ewald Hagedorn

Ideale drinktemperatuur

© Ewald Hagedorn op 30.01.2020.

Tot ver in de jaren zestig bestond er in Nederland nauwelijks een wijncultuur. Met de kerstdagen, dán kwam er een fles rode wijn op tafel.
Op verjaardagen dronken mannen een flesje pils of een jonge borrel, vrouwen een glaasje sherry, advocaat of een citroenjenever, al dan niet met een klontje suiker erin. En er was altijd wel die ene rare oom of tante die Rivella dronk.
Het was ’s lands nationale grootgrutter die medio jaren zeventig de wijn stevig promootte, aan de man en aan de vrouw bracht en ook direct maar even de rosé introduceerde.

Tegelijkertijd bracht Appie ons twee onwaarheden bij: rode wijn moest op kamertemperatuur worden gedronken en witte wijn ijskoud, direct uit de koelkast. Hartstikke fout!

Dat veel mensen rode wijn op kamertemperatuur drinken is jammer. Kamertemperatuur, uitstekend, maar wel die van 100 – 150 jaar geleden.
Tot eind negentiende eeuw werd wijn voornamelijk door de adel gedronken. De adel woonde in kastelen en tijdens de koude wintermaanden kwam de kamertemperatuur doorgaans niet veel hoger dan 15 of 16 graden. De perfecte temperatuur voor veel rode wijnen.

Tijdens het interbellum ging ook de gegoede burgerij over tot het thuis wijndrinken. De kamertemperatuur in hún huizen was inmiddels ruim 17 graden. Vlak na de Tweede Wereldoorlog steeg deze naar 18 graden en door de komst van de centrale verwarming steeg die gedurende de periode 1960 – 1980 gestaag door tot 21 of 22 graden. Veel te warm voor wijn.

De ideale drinktemperatuur voor rode wijn is 15 – 18 graden. Vooral mediterrane wijnen worden koel gedronken. Voor een Bourgogne wordt 16 – 17 graden geadviseerd en voor álle rode wijnen geldt: nóóit boven de 18 graden.
Hoe warmer de wijn, hoe meer de alcohol bovenkomt en de smaak negatief beïnvloedt. Het zijn de druiven, het productieproces en de eikenhouten vaten – Frans of Amerikaans – die de smaak bepalen. Alle factoren
die verantwoordelijk zijn voor de smaak en ontwikkeling van de druiven, kunt u op internet vinden. In dit korte relaas beperk ik me tot de drinktemperatuur.

Het verdient aanbeveling een rode wijn, afhankelijk van de soort, vóór consumptie 30 tot 45 minuten onder in de koelkast te leggen. Nooit in de vriezer.

De meeste koelkasten staan op 4 tot 7 graden afgesteld. Veel te koud voor witte wijn. Een groot deel van de smaak gaat bij zo’n lage temperatuur verloren. Aanbevolen wordt een drinktemperatuur van 11 – 12 graden. Afhankelijk van de temperatuur in huis, kan een fles witte wijn het beste 30 – 45 minuten voor consumptie uit de koelkast worden gehaald. U zult verrast zijn hoeveel méér u proeft. De enige wijnen die wél ijskoud mogen worden geserveerd, zijn de mierzoete dessertwijnen.

Ten slotte: een goed restaurateur heeft een uitstekende kennis van wijn óf een sommelier in dienst. Krijgt u rode wijn te warm, of witte wijn ijskoud geserveerd, dan is er grondig iets mis. De wijn terugsturen is de beste beslissing.

Wanneer u een fervent wijndrinker bent en ook nog eens een paar mooie bewaarwijnen in huis hebt die nog een paar jaar nodig hebben om op dronk te komen, wilt u ze natuurlijk zo goed mogelijk preserveren. Ideaal is liggend, donker, trillingvrij en een zo constant mogelijke temperatuur. Het liefste 14 graden.
Maar weinig mensen beschikken tegenwoordig over een kelder. Als u het budget echter heeft, en de ruimte, is een klimaatkast een uitstekend alternatief. In de betere klimaatkasten kun je de temperatuur voor rood en wit afzonderlijk instellen.

Heeft u een lekker flesje bij de supermarkt gehaald en u weet zeker dat u deze binnen enkele weken zal aanbreken, zet u hem dan gerust rechtop in het dressoir.

De wijn is op temperatuur, u ontkurkt de fles en schenkt zich een glas in. We plaatsen nooit de kurk of schroefdop weer terug op de fles. Wijn, vooral rode wijn, heeft zuurstof nodig om zich te ‘openen’. U zult merken dat het tweede glas meer lagen prijsgeeft. Hoe beter de wijn, hoe meer lagen u erin zult ontdekken; vooral Franse wijnen kunnen zeer complex zijn.

Natuurlijk houden we de wijn tijdens het drinken op temperatuur; een koelende isolatiehoes is hiervoor perfect.
Drinkt u de fles niet in één keer leeg, zet hem dan in de koelkast en nu wél met de kurk of de dop erop. Aluminiumfolie is ook prima. Koelkastluchtjes van etenswaren of zuivelproducten kunnen de wijn lelijk beschadigen.

Ook als uzelf geen wijndrinker bent, wilt u uw gasten graag iets moois presenteren. Niets mis met de supermarkthuiswijnen of de wekelijks terugkerende bonuswijntjes. Bedenk wel dat deze in een miljoenenproductie worden vervaardigd en daar geen traditionele wijnmakers aan te pas komen, maar scheikundigen en laboranten, die met kunst- en vliegwerk ervoor zorgen dat de wijn van 2020 nauwelijks afwijkt van die van voorgaande jaren. En dát is nou de charme van wijn: hij smaakt ieder jaar weer anders.
Het loont de moeite om uw wijn bij een slijter of een wijnhuis te kopen. Aldaar krijgt u de informatie die de doorsnee vakkenvuller u niet kan geven. En het adagium ‘hoe duurder, hoe lekkerder’ gaat zeker niet altijd op.

PROOST!

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  23.09.20
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Leerzaam, want ook ik ben geen wijnkenner en geen wijndrinker. Ik vraag het ook meestal bij de slijterij na hoe je de wijn het best kunt serveren.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 24.09.20
   Dank je, Nicole. Op internet is veel interessante informatie te vinden en je kunt er zo diep ingaan als je zelf wenselijk acht.
  22.09.20
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  u weet werkelijk veel van wijn. Een goede vriend van mijn buurvrouw is Sommelier in het Amstelhotel. Daardoor weet zij ook het één en ander van wijnen af. Helaas mag ik niet drinken, ivm mijn gezondheid.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Ewald Hagedorn 22.09.20
   Dank je wel. Nicole. Tutoyeren vind ik prettiger, hoor ☺
   Ik ben zeker geen wijnkenner, maar meer een liefhebber die er plezier in heeft zich erin te verdiepen.
   Gezondheid is een groot goed. Aan je profielfoto te zien heb je kinderen en ben je dus moeder. Daarnaast schrijf je ook nog mooie / leuke stukjes.
   Wijndrinken is leuk, maar lang niet het belangrijkste in een mensenleven, integendeel. Dank voor je vele reacties.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar

  Gebruikerswaardering: 5 / 5

  PLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVEPLG_VOTE_STAR_ACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Rating: 5.0
Stemmen: 1
Hits: 655
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Mirjam Visker: Lappa redt een zeehond op Terschelling

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.