Nancy vd Ruit

Hotel mama

© Nancy vd Ruit op 13.04.2022.

Heb jij dat nou ook, het gevoel dat je een hotelmanager bent? Kinderen, zo ontzettend schattig als baby’tje en nog schattiger als peuter en kleutertje.
Van die heerlijke ondeugende hummeltjes, die links gaan wanneer jij rechts zegt. Er wordt dan nog hartelijk om gelachen en wat zijn we trots.
Van hummeltje tot tiener is het allemaal zo aandoenlijk, ze houden openlijk van je, kroelen met je zonder enige schroom en nemen op de valreep nog wel eens iets van je aan ook. Daarna gaat het allemaal beginnen, voor jou als ouder dan en word je geduld dagelijks op de proef gesteld. Dit gaat zo’n beetje door tot het moment dat jouw volwassen kind, nog vol puberale naweeën, de deur uit loopt om op zichzelf te gaan wonen. Dan zien ze ineens het licht.

Maar goed, zo netjes en georganiseerd als jouw kleine hummeltje was, zo’n varken wordt het dan. Noem het maar op en het ligt er. Stapels kleding, ondergoed en sokken, (half)lege zakken chips, (half)lege glazen, papiertjes, spelletjes (incl. de lege verpakkingen), boekjes, post...and last but not least...een lege prullenbak!
Te laat naar bed en te laat eruit. Tot diep in de nacht met mobieltjes in de weer en het eerste wat ze doen wanneer ze wakker worden is naar dat ding grijpen. Komen met kromme nekken, al turend op het beeldscherm, binnen waardoor je jezelf iedere keer weer kunt verwonderen hoe prachtig het kruintje en de dikke bos haar van je kind eigenlijk is. Er wordt gevraagd wat we eten en een vreselijk dankbaar en motiverend ‘gadver’ is regelmatig het gevolg, wanneer ze horen wat er op het menu staat. Dit is meestal na het horen dat er een oer-Hollands prakkie op het bord komt te liggen. Eerlijk is eerlijk, vaak ook een yummie, maar dat is op de alles-behalve-aardappelen-dagen. Tijdens het eten wordt dan heel even het mobieltje genegeerd, omdat het moet en worden we vergezeld door de verschillende toontjes die binnen komen, pretty annoying. Het smerige eten blijkt toch eigenlijk wel lekker te zijn want er wordt goed gebunkerd.
‘Lekker, ma.’ Nou, daar word je dan wel weer blij van, als ma!

Na het eten schiet je kind al append naar zijn zwijnenstal om daar letterlijk uit zijn kleding te stappen en op bed neer te storten. Gamen is het nieuwe chillen met vrienden en met gloeiende oren hoor ik hem van tijd tot tijd helemaal uit zijn stekker gaan, een viswijf is er niets bij. Zoals een goede moeder betaamd loop ik, na de nodige verbale uitbarstingen, naar boven waar ik hem even laat weten hoe ik over zijn gedrag denk. Het enige wat eruit voortkomt, is dat ik door een zwaar gefrustreerde gamer een grote waffel krijg waardoor ik, in een split second met uitpuilende ogen en de kabels in mijn nek, van alles terug staat te krijsen.
Een viswijf is er niets bij. Ik knal zijn deur dicht en verontwaardigt vertel ik aan mijn liefje wat er allemaal gebeurde en vraag mezelf hardop af, van wie hij dat toch heeft. Mijn liefje is zo verstandig om zijn mond te houden. Mocht het weekend zijn wordt het gamen even vergeten want...It's party-time! Was ik ook zo? Vast wel. Ondanks dat, zeg ik geregeld tegen hem dat, zodra hij zijn eigen stekkie heeft, ik alles zal herhalen.

Ik gooi mijn jas op de grond of de bank en schop mijn schoenen naar een plaats, waarvan ik zeker weet, dat hij er bijna zijn nek over zal breken.
Laat de rest van mijn spullen vallen op een plek waar het gruwelijk in de weg zal liggen en loop dan op mijn dooie gemakje naar de gang. Ik ga overal het licht aandoen en laat het ook uiteraard branden. Ik zet de kraan aan en ga vervolgens knoerthard mijn favoriete muziek luisteren in een andere ruimte.
Dit doe ik al vloekend en schreeuwend, want gamen kan ik niet. Ik pak een nieuwe zak chips, eet er wat van en kom dan tot de conclusie dat het niet echt mijn smaakje is. Weggooien doe ik het niet, want dat is zonde. Ik laat die open zak gewoon ergens op de grond vallen, want de boel gaat er zo lekker van ruiken.
Ik zou ook gerust weer een nieuwe zak durven pakken, hoor. Vervolgens zoek ik tussen al de opgespaarde flessen naar iets te drinken, wat er niet langer staat dan een week. Niets gevonden? Dan pak ik het toch uit de koelkast, er staat vast nog wel een volle ongeopende fles, tussen al die opengebroken, halfvolle flessen.
Wanneer ik zoiets dan tegen hem zeg kan ik aangekeken worden, alsof ík degene ben die van een andere planeet komt.
Maar ach, wat hou je toch zielsveel van die aliens, hé.


Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 459
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Johan Vandevelde: Het Cupidocomplot

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.