Ingrid Karstenx

een verjaardag

© Ingrid Karstenx op 19.03.2022.

Amstelveen 19 maart 2021

Gisteren bezochten wij het huis van Léon’s moeder die haar 98 ste verjaardag vierde in een verzorgingstehuis. Wat een leeftijd he? Ze was van de trap gevallen omdat de lift kapot was en was lelijk terechtgekomen. Haar enkel was gebroken en is nog steeds niet genezen. Heeft een lelijke wond op haar enkel. We troffen Gé aan, een broer van Léon, zijn vrouw José en Tilly en haar man, respectievelijk schoonzus en zwager. Ook was er een dochter van Tilly. Er waren geen stoelen genoeg maar Gé wilde wel gaan staan.  We waren ruim ½ u onderweg geweest en ik was vrij moe. Had daarvoor nog een stevige maaltijd gehad en wilde niet te lang blijven. ‘Nou, zegt mevrouw Kok, die jas krijg je moeilijk uit, het gaat nog maar net. ‘Ja zei de man van Tilly, Ik weet er alles van en toen ging het gesprek over uiterlijke schoon. Die en die waren dik geworden maar ja ze waren wel aardig. En toen vertelde Mevrouw Kok dat er secreten zaten bij de verzorging.

Ze wilden haar geen advocaatje geven en hadden toch maar even haar haar verzorgd. En zij woog 64 kilo en weigerde koek en koffie. Alles met mate. Ik vroeg haar of ze zich niet een beetje eenzaam voelde waarop ze zei ‘ ik ben altijd alleen geweest en heb moeten zorgen en strijken en koken, ik ben blij dat ik  daarvanaf ben.’ Ik ka niet zeggen dat ik haar niet helemaal mag maar de rest van het gezelschap Zat me zo raar aan te kijken. Wat had ik aan. Een spijkerbroek die afzakte, een leuke trui en ik had mijn ogen opgemaakt maar het mocht niet baten. Mijn vriend zei maar je hebt je toch maar even laten zien en toen begreep ik het opeens: kom ik nooit buiten. We hebben een balkon maar die moet opgeruimd worden en daar heb ik hem voor nodig. Ik heb al duizend keer gezegd dat ik graag op het balkon mijn boekje wil lezen en plantjes wil in de bakken maar als hij dan eindelijk weg is ga ik ervoor zorgen.

Dit huis wordt trouwens gerenoveerd en dan moeten we verhuizen. Nu denkt hij aan Aalsmeer. Ik dacht het even niet, kunnen we steeds bij zijn moeder op bezoek gaan. Geen zin in! ‘Je bent zo lekker rond,’ zegt ze dan en dan ‘schrijf je nog?’ Ik zei dat er een nieuw boek bij de uitgeverij ligt en toen begon ze te glimlachen want dat vond ze hartstikke leuk maar volgens mijn vriend wordt het een flop. Iemand zei me dat ik beter kan kappen met publiceren als toch niemand het leest. Ik heb het boek nu op een groep van faceboek gezet en wacht op reacties.

Maar het is een beetje bedelen, dat realiseer ik me heel goed. Ik heb gevraagd om een recensie want ik geloof nog steeds in dat boek maar niemand wil de moeite nemen om het te lezen. Mensen zijn keihard. Ik kreeg een goede mail van mijn broer Tom die niet begrijpt dat ik me omring met mensen die echt van me houden. Maar bestaan die nog? Ik dring mezelf een beetje op en schrijf veel berichtjes omdat ik contacten zo leuk vindt maar iedereen is met zichzelf bezig en ik denk dat ik mijn contacten moet matigen. 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  21.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik herken de frustratie. Van zowel het uitblijven van succes op het schrijfwerk, als de negativiteit uit de omgeving. Ik probeer er meestal maar vanuit te gaan dat de lol in het schrijven het meeste telt, aan de rest valt te werken.😉
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  20.03.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Het is een verhaal over een verjaardagvisite. Herkenbaar voor velen, hoe zoiets gaat. Een verhaal zoals je dat aan je vriendinnen zou vertellen, maar wat als verhaal om te lezen veel minder interessant is, er zit geen 'spanningsboog' in, er gebeurt eigenlijk niets.
  Wat ook zeker niet meehelpt is dat het aan een stuk door doorbabbelt, zonder alineaverdeling, interpunctie die vaak niet klopt (aanhalingstekens open-sluiten bijvoorbeeld) en hier en daar grammaticale foutjes worden gemaakt.
  Als je er een spannender, boeiender of grappiger verhaal van kunt maken, zou het prettig zijn om te lezen.
  Door veel (goede) verhalen te lezen, door veel te oefenen, zal het je zeker lukken.
  Veel succes!
  Saskia
  Show more
  2 van de 2 lezers vond deze review nuttig
  • Ingrid Karstenx 20.03.22
   dank je wel saskia ik wist niet dat er veel fouten op stonden
  • Ingrid Karstenx 22.03.22
   ik denk achteraf dat ik dit verhaal nooit had moeten plaatsen, het is een beetje privé en ik had het moeten doseren, ik ben wel heel open maar Saskia ik zie geen grammaticale fouten en daar ben ik een kei in dus graag wat doseren. Wil je zeggen wat je stoort aan dit verhaal want het is best triest zoals ik behandeld werd
   • Ingrid Karstenx 22.03.22
    @Saskia Boer dank je wel voor je opmerking saskia ik zal erop wagen
   • Saskia Boer 22.03.22
    Hallo Ingrid,
    Ik kan me voorstellen dat je baalt van mijn feedback en ik wil het daarom ook graag toelichten. Wat vooral mist, is de spanning, iets wat er gebeurt. Zie ook bijvoorbeeld dit artikel: https://tekstbureaupluym.nl/spanning-in-een-verhaal-brengen-hoe-doe-je-dat/
    Of: https://www.kathymathys.nl/spanning-in-verhalen-schrijven-magazine/
    Of: https://drspee.nl/hoe-bouw-je-spanning-op-in-een-verhaal-7-tips/
    Jouw verhaal mist vooral een doel, een richting en daardoor een spanning.

    De grammaticala foutjes zitten vooral in het (niet) gebruik van aanhalingstekentjes open en sluiten. Bijvoorbeeld: 'Nou, zegt mevrouw Kok, die jas kan nog maar net ...' Het moet zijn: 'Nou,' zegt mevrouw Kok, 'die jas kan nog maar ...'

    Nogmaals ik snap dat je mijn feedback niet leuk vindt, maar ik hoop dat je ervan wilt leren. Daarvoor is deze community, denk ik, vind ik; om van elkaar te leren.
    Het is niet mijn doel om je af te kraken, maar om je te helpen. Daarom heb ik je feedback gegeven, anders had ik het verhaal ook links kunnen laten liggen en niks zeggen, maar dan had ik jou de kans ontnomen om ervan te leren.
    En als je nog vragen hebt, mail me gerust.
    Groet, Saskia
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 370
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Ruud Hoefnagel: De Tegen Bewijslast Strijdende Delinquent

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.