Lien Busschaert

Een ander soort lach

© Lien Busschaert op 26.07.2022.

Ik heb me wel eens afgevraagd wat negativiteit eingelijk in de wereld doet. Mensen bekijken zichzelf en keuren hun eigen gezicht af. Dan gaan ze weer eens klagen over hoe slecht ze het hebben in vergelijking met anderen. Ik zeg niet dat dit voor iedereen geldt, maar overal waar ik ga, zie ik het fenomeen verschijnen. Velen zijn niet tevreden met zichzelf en de mensen om hen heen. Ik kan het niet begrijpen. Ik zie niet in wat het voor nut heeft om onzeker te zijn over jezelf. Want iedereen is toch mooi? Mensen begrijpen me niet. Ik lach altijd, ben vrolijk en opgewekt. Maar ja, wat weet ik van de wereld? Ik ben nog maar een kind. Hoe kan ik andere mensen hun gevoelens begrijpen? Het antwoord is simpel. Dat kan ik niet.
Sommige mensen noemen me raar en anders, gewoon omdat we elkaar niet begrijpen. Zelf noemen ze zich down en dat is een van de woorden die ik geleerd heb in het middelbaar. Down? Die term was me eerst ongekend, maar toen werd me uitgelegd dat het zoiets is als je heel slecht voelen. Ik begrijp nog steeds niet waarom iedereen in mijn klas elkaar down of depressief noemt. Misschien is dat iets van de nieuwe generatie. Ik weet het alleszins niet.
Hoe dan ook, ik blijf lachen, waardoor ik de enige ben die met een geheven kin en rechte rug achter een stoel staat, terwijl de rest hun rug buigt en vermoeid naar beneden kijk. Ik probeer hen vaak op te fleuren, maar het is nooit goed. Het lijkt wel alsof ze allemaal 'down' willen zijn. 
Ik vind het dus vreemd dat mensen altijd zo neerbuigend tegenover zichzelf zijn. Maar wat begrijp ik, als optimist, nu van de gevoelens van anderen? Mensen stoten me van zich af wanneer ik probeer te helpen. Maar waarom? Is het omdat ik een ander soort lach heb? Is het omdat ik nog nooit met hangende schouders het klaslokaal ben binnengekomen? Het is alsof er een wolk van negativiteit boven de mensen die ik zie, hangt.
Dus, ik verwacht niet dat iedereen me plots begrijpt, dat iedereen net zoals ik altijd blijft lachen. Maar kunnen we niet eens een keer die negativiteit van ons afwerpen en elkaar toelachen, ook al voelen we ons klein? Mensen kijken vaak naar hun uiterlijk en vinden het dan weer niet goed of er zit weer een puist in de weg. Ik vind die niet perfecte kantjes juist prachtig, maar ik kijk dan ook niet naar mensen hun uiterlijk. Het gene waar ik me vooral op focus zijn de ogen, want die zijn bij iedereen een pareltje. Dus als je in het vervolg aan jezelf twijfelt, kijk dan in je ogen en zie wat voor pracht je met je meedraagt.
 
(Zouden jullie misschien je mening hierover kunnen delen? Ik wil graag weten wat anderen denken over een negatief zelfbeeld en hoe vaak dit wordt gezien, aangezien ik vrees dat met de sociale media dit probleem steeds groter wordt.)

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  27.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Goed om te horen, dat je zo positief in het leven staat. 'Down' kan zowel een hype zijn als een realiteit. Wat ik goed vind aan jouw blog, is dat je het weliswaar niet begrijpt, maar ook geen waardeoordeel erover geeft. Je weet vaak nooit hoe het echt zit. ik denk, dat uiteindelijk iedereen wil graag gewenst zijn, als wie hij is. Deze blog zet tot nadenken en vraagt om reactie. goed gedaan. de reden dat ik toch geen vijf sterren geef, is dat het volgens mij wel met wat minder woorden kan.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  26.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ja Lien, die hang naar zwartgalligheid, melancholische depressiviteit, het zich erin blijven wentelen, het voortdurend fulminerend spuien van afkeuring, zichzelf slachtofferen... Het lijkt voor sommige mensen wel een fuik waar zij nog nauwelijks uit kunnen ontsnappen, omdat zij dit gewoonweg niet willen.
  Het is een vreemd verschijnsel, die hang naar onvrede en ongeluk. Ik denk dat heel wat mensen dit ooit wel eens ervaren hebben, ikzelf niet uitgezonderd. Dat zouden we eigenlijk eens aan een socioloog kunnen voorleggen. Wat denk jij, Lieven Vandekerckhove?
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 433
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Sara X: Het Lievemeisjeshuis, een erotisch sprookje

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.