Bart Vermeer

De wagon

© Bart Vermeer op 23.07.2022.

Ik zit in een trein die ruikt naar ouderdom en wacht op vernieuwing. Het is nog een van de eerste dubbeldekkers die op het spoor liep, getrokken door de elektrische locomotief HLE 21. Dat is toch wat de WhatsApp van mijn zoon me vertelt. Hij is gek op treinen.

Onderweg naar Mechelen. Een mooie stad. Het is vroeg. Ik heb er weinig zin in. Enkel het vooruitzicht om straks een dampende kop koffie tot mij te nemen houdt het ochtendleven draaglijk. De wagon is afgeladen vol en mensen zitten voorovergebogen met hun schermpje in de hand. Er is verbinding. Tegenwoordig gaat dat zo. Bij een volgende halte stapt een koppeltje op, ze gaan zitten, ringeding op het tafeltje voor hen. Ze praten. Door elkaar.

En ik? Ik schilder met kleine penseelstreken gedachten weg die deze week bleven kleven.

Als een impressionist die kleuren aanbrengt en lelijke details weglaat. Want het is zwaar geweest. Conflicten op het werk, leidinggevenden die denken dat leidinggeven moet zoals een zekere Apple-man ooit deed: If you want to make everyone happy, don’t be a leader. Sell icecream. Zulke berichten krijg je dan om 23 uur ’s avonds. Ik begrijp het. Maar niet nu. Niet zo. Kwetsbaarheid mag meer op de voorgrond komen en dat mis ik. IJs verkopen is trouwens nobel en lekker. Je maakt mensen gelukkig.

Iedere periode kent leiders en hetgeen vlot werkt nemen we over, maar als dat voor die nieuwe tijd niet meer werkt, dan moeten we veranderen. Ook grote leiders maken fouten en werken met de beperkingen van hun tijd. Godver, leer daar dan uit in plaats van met de vinger te wijzen.

Deze - ooit wel eens - post Covid periode schreeuwt om echt contact. Contact dat het commerciële en digitale overstijgt en naar de bron gaat. Met jezelf en diegene die dicht bij je is. Soms ook met die wildvreemde voor je of naast je zoals hier op de trein. Weinigen doen het nog, maar ergens diep vanbinnen willen we het allemaal: gehoord en gezien worden, al is het maar voor even en in real time. Of veralgemeen ik nu wat ik zelf wil en uiteindelijk niet doe?

Een man een zetel verder wordt gebeld en begint luidop te praten. Het is belangrijk aan de toon van zijn stem te horen. Ja, het zal wel. Het heeft met Brussel te maken. De dame voor me wendt haar blik naar achteren, rolt met haar ogen, neemt haar speeltje en stopt oortjes in haar oren. Ze sluit de ogen. Muziek brengt rust in je hoofd. Mondkapje op, haren witgeverfd, haar leeftijd kan ik niet schatten. Ze lijkt ouder dan zij zelf is.

Daar hoef ik geen moeite meer voor te doen.

Met mijn vrouw heb ik al meermaals die discussie gehad. Zou ik niet mijn haar verven, zoals het was? Neen, schat, je bent mooi grijs, dat hoort bij je leeftijd. Maar ik heb vrienden die nog hun originele kleur hebben? De kleur die jij nu hebt is jouw originele kleur, wees er trots op. Zij is wijs. Toch stemt het me somber en lijkt jong en speels iets uit ver vervlogen tijden. Het komt niet terug, tenzij in een herinnering waarna het je keihard in je gezicht slaat. Je lip open, bloedend op de grond, waar ben ik, wie ben ik nog? Ik mag niet te veel denken. Niet dramatiseren. Het leven is wat het is en kan mooi zijn. Elke leeftijd heeft waarde. Be proud of who you are zegt de quote van de Yogi thee voor me, klevend op mijn laptop. Ondertussen dunt mijn eens zo weelderige haardos uit als ik door mijn haren strijk. Ze dwarrelen naar beneden als blaadjes die zacht de grond kussen in de herfst wanneer een ochtendzon doorschemert.

Hoe ouder, hoe meer ik me verbonden voel met de natuur. Het heeft misschien te maken met dit: je zakt wat weg en je nadert dichter die aarde, je krimpt en toch groei je nog. Dat mag. Alles trager, breder en dieper. Totdat je samensmelt met die aarde en er 21 gram verdwijnt naar het onbekende, de hemel of het universum waar je lichtgewicht een nieuwe opdracht krijgt met een hopelijk langer houdbare carrosserie en je je bestemming verderzet.Dat is voor later.Ondertussen ben ik haast alles kwijt in mijn leven waar ik dacht op te kunnen vertrouwen. Zijn de rollen en patronen tegenovergesteld van wat ik dacht dat het zou moeten zijn, verdwaal ik als man in een genderfluïde wereld waar een knipoog naar een ander al een #MeToo kan betekenen en lig ik ’s nachts met open ogen in bed en droom dat dit allemaal snel over is.Ik wil verbinden. Dat is tijdloos. Maar ik verberg me vanachter hoge struiken, coniferen en een afgebladderde houten schutting. Ik liep lang met mijn hart wagenwijd open en trapte daardoor veel in de val. Nu sluit ik af. Die deur voor mijn huis. Niet helemaal hoor. Ik schrijf, in autobio en fictie. Autofictie. Dat voelt veiliger. Dat is mijn manier om verder te reizen, net zoals een oude afgedankte wagon die overal geraakt, mensen verder helpt en toch anoniem blijft.

Ik zat in een trein die rook naar ouderdom en wachtte op vernieuwing.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  24.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Mooi beschreven.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  23.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Waarom sprak je me niet aan? Nu is het te laat, ik ben al uitgestapt, ik hou niet van Mechelen.
  Krachtige verzuchting.
  Show more
  1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 447
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Ad Maas: De keuken van het hart

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.