Nancy vd Ruit

De kracht van muziek

© Nancy vd Ruit op 14.04.2022.

Muziek, iets heel bijzonders, gewoon wat klanken die zijn samengevoegd tot een melodie.
Iets krachtigs, wat heel veel kan betekenen voor iemand. Wat mensen bij elkaar kan brengen of gewoon die ene gevoelige snaar kan raken.
Muziek is voor mij iets waardevols en het fascineert mij keer op keer wat het met een persoon kan doen.
Een tekst die zo verpletterend mooi en diep is, dat het mij ronduit vloert of juist alleen een melodie, die mij kippenvel kan bezorgen en heel de dag in mijn hoofd blijft zitten. Wat maakt muziek voor mij nou zo bijzonder?

Het liedje 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij, wat gedraaid werd op de uitvaart van mijn vriendin, bezorgd mij nog steeds zo'n kippenvel dat het bijna pijn doet. De tekst had niet meer bij ons kunnen passen, alsof ze een laatste ode gaf aan onze vriendschap. Prachtig.
Of wat het met mijn zusje doet, mijn lieve kleine downie. Zij, die al zoveel jaren niet meer praat, geen woord. Maar zet een muziekje op en je ziet het gebeuren.
Bij de eerste tonen begint ze zachtjes mee te deinen of tikt mee op het ritme met haar voet. Alsof ze door een onbedwingbare drang wordt aangedreven, nemen haar bewegingen toe. Een gelukzalige lach splijt haar gezicht in tweeën en pure verrukking straalt uit haar ogen. Tot slot geeft ze zich over aan die onbedwingbare drang om te dansen. A sight for sore eyes! Ik kan er soms jaloers op worden, op die totale onbevangenheid, van een prachtig wezentje wat zich helemaal overgeeft aan wat de muziek met haar doet.

En dan mijn moedertje, die een zware strijd leverde tegen een ziekte en wanhopig vocht voor haar menswaardige bestaan. Een gevecht tegen een ziekte, waarvan zij gedoemd was de strijd te verliezen. Die al haar mooie en gekoesterde herinneringen stal. De zwarte gaten in haar geheugen werden groter en groter.
Langzaam vergat ze haar en ons bestaan. Speelde maar eens muziek af, zelfs die vanuit haar tienerjaren en ze zong het woord voor woord mee.
Zelfs Alzheimer had geen grip op dat kleine stukje geheugen, dat stukje waar melodieën opgeslagen en verborgen zijn. Bij de eerste klanken werd dat plekje getriggerd en viel haar ziekte even weg. Dat is voor mij het pure bewijs, hoe krachtig muziek eigenlijk is.

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  17.04.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Muziek kan je inderdaad doen huilen of lachen. Heel bijzonder.
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 588
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Paul Lenferink: Wie ben je echt?

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.