Ruby de Witte

Bluesy Billie

© Ruby de Witte op 08.06.2022.

Het is eind lente en ik vind mezelf terug in mijn dorp, waar struiken onder het gewicht van rode rozen over de paden buigen en jonge vogels elkaar het nest uit duwen. Of misschien dacht Billie dat ‘ie al kon vliegen en haperden zijn jonge vleugeltjes hoog in de lucht, waardoor hij luttele seconden later voor mijn voeten neerstortte.

Ik dacht dat Billie poten en vleugels gebroken had, hij zag eruit alsof Tigrou hem reeds elk van zijn sadistische kanten getoond had. Dus liep ik er voorbij. En toen liep ik weer terug, want ik kon de natuur zijn gang niet laten gaan, dat was dan weer tegen mijn natuur in.

In de palm van mijn hand klopte het hart van Billie zachtjes. Zijn dons piepte hier en daar nog onder zijn verendek vandaan. Gekke geluiden maakte hij, een soort enthousiast gerasp, bluesy Billie. Toen hij zijn bekje open de lucht in stak, vroeg ik me voor het eerst sinds tijden af wat vogeltjes eigenlijk aten. Insecten, zaden? Het bekje was feloranje aan de binnenkant en leek er diep van overtuigd dat ik wist wat ik erin moest stoppen.

Op het internet suggereerden ze dat ik het lokale noodnummer voor wilde dieren moest bellen. Daar hadden ze meer aan het hoofd dan Billie. Ze zeiden dat mijn vogel beter af was dichtbij zijn moeder, en daar hadden ze natuurlijk gelijk in, wie dacht ik eigenlijk wel dat ik was? Een vogel?

Ik hing hem in een doos aan een boom en keek urenlang of iemand hem kwam voeden. Het zong overal hoog in de bomen, er klonken wel honderd moeders en vaders van Billie in het bos en Billie zelf tjilpte krakend de longen uit het lijf. Maar niemand leek hem te horen. Ik ging toch maar even langs de boswachter voor advies. ‘Nee joh, zodra zo’n vogeltje uit ’t nest valt, trekt moeder haar pootjes ervan af. Voed hem tot hij wegvliegt.’

Dat klonk wel te doen.

‘Het is een zanglijster’, zei een vriendinnetje op basis van een foto die ik stuurde via whatsapp. En, zo herhaalde de buurman, het belangrijkste was dat ‘ie genoeg dronk. Vaak stierven zulke vogeltjes aan uitdroging.

Met een pipetje waarmee ik Tigrou eens medicijnen had gegeven, gaf ik Billie toen te drinken. De dierenhandel verkocht me insectenprut dat ik met een pincet in zijn oranje bekje liet vallen. Het werd de meest intieme ontmoeting met moeder natuur die ik ooit had gehad, Billie en zijn oranje bekje, de geur van gras in een doos en onhandig getjilp dat door de gaten naar buiten kwam. Goedemorgen, Billie. Slaap lekker, Billie.

Hij dronk en at gulzig en maakte een hoop lawaai, ‘oefende met zingen’, zei mijn moeder, die op hem paste wanneer wij de deur uit waren.

Toen ik met Thibault ging klimmen in Italië liet ik haar vijf dagen achter met een pup, een kat én een babyvogel.

Billie probeerde toen al zo nu en dan een soort van te vliegen, maar hij kon op geen enkele poot staan en zijn vleugels klapten hard tegen de bodem van de doos. Hij leek behoorlijk onhandig. Zoals elke babyvogel, misschien.

Op de derde dag van mijn trip, toen ik vroeg hoe het ging thuis, kreeg ik het volgende berichtje van mijn moeder:

Ja hoor prima. Billie is wel naar de vogelhemel. Zelf gegaan gelukkig, maandag al. Hij bleef motorisch een ramp, viel steeds om, was dus vast niet goed gekomen. Waarschijnlijk daarom ook uit het nestje gevallen. Heb hem samen met Squeeze een plekje bij zijn vrienden in het bos gegeven. Hoop dat jullie het fijn hebben.

Toen het lijfje niet kon vliegen, vloog zijn zieltje er vandoor. Nu hoor ik hem overal in het bos. Hij zingt inmiddels behoorlijk goed. 

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering te geven. Klik hieronder s.v.p. op het gewenste item!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.

  11.07.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Knappe verhaalstijl, Ruby!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  13.06.22
  Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
  Ik had zo gehoopt dat de kleine Billie het zou overleven! Mooi geschreven!
  Show more
  0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  Je kunt ook een waardering geven voor deze publicatie!
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   
  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.
Hits: 366
Lekkerboek voor betaalbaar leesplezier
Tweedehands boeken
Nu opruiming!

Miranda Peters: De Schildmagiër

- Klik hier!-

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.