SCHRIJFACTIVITEIT: ROMANTISCH VERHAAL

Een romantisch verhaal kenmerkt zich doordat de handelingen, gedachten en gesprekken van de personages ingegeven zijn door liefde, jaloezie, liefdesverdriet, overspel, aantrekkingskracht, erotiek en dergelijke.  Een romantisch verhaal is altijd een compleet en zelfstandig leesbaar verhaal. Fragmenten uit gepubliceerde manuscripten of vervolgverhalen zijn niet toegestaan!
Bij een romantisch verhaal geven we de voorkeur aan maximaal 1250 woorden.

Klik voor alle schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Greet escape

Publicatie: | Erik van der Velden

Al vroeg in mijn jeugd fantaseerde ik over ontsnappingspogingen. Vrij wilde ik zijn, uitgebroken uit mijn gevangen zelf en vluchten met mijn klasgenootje Marleen, het meisje van mijn dromen. Van mijn fysieke krachten moest ik het niet hebben, dat was duidelijk. Ik sloeg nog geen deuk in een pakje lauwe roomboter en huilde al wanneer iemand in een krop sla sneed. Films als Escape from Alcatraz, The great escape en natuurlijk Papillon had ik echter goed bestudeerd en met succes; zelfs uit de wasmachine wist ik me te bevrijden al ging het bijna fout toen mijn zusje per ongeluk de kookwasknop indrukte. Ik bleek gelukkig uitgekookt genoeg om er op tijd uit te komen.

Op school knikkerde ik altijd met Marleen. Ze was een hoogblond engeltje met schattige knikkerputjes wanneer ze lachte. Haar kleine gestalte maakte haar ogen eens zo groot. Blauwe oliebonkers, stralend van de hemel waaruit ze was ontsnapt. Ik liet haar elk potje winnen om te genieten van het zomerfeest in haar gezicht. Helaas kon ik geen weerstand bieden tegen Bart en Koen, een stel pestjongens uit onze klas dat aan het eind van de pauze steevast haar knikkers afpakte. Om Marleen te troosten, sloeg ik op een dag mijn arm om haar heen en vertelde haar dat ik plannen had gemaakt voor onze vlucht.
‘Waarnaartoe?’ vroeg ze begeesterd. Voor een moment pingpongden mijn ogen en uiteindelijk richtte ik ze resoluut op naar het hemelblauw. Ik bloosde toen ik de meester op een afstandje zag lachen om mijn wilde voorstel.
‘Hoe gaan we dan ontsnappen?’ vroeg Marleen vervolgens.
‘Dat ga ik je straks vertellen tijdens mijn spreekbeurt,’ glimlachte ik. Ze glunderde, ik zwijmelde.

Veel verder dan de titel van mijn spreekbeurt, kwam ik niet. Zodra ik ‘Papillon’ zei, begonnen Bart en Koen geniepig te lachen.
‘Pappenjong?’ grinnikte Bart.
‘Slap pappenjong,’ vulde Koen achter zijn hand aan. Het gegiebel uit achtentwintig monden legde me compleet het zwijgen op. In een blinde paniek vloog ik de klas uit en rende huilend naar het fietsenhok. Opgesloten was ik, gemarteld in een krappe, prikkende trui van wijzende vingers tot ik de warme hand van de meester op mijn schouder voelde.
‘Vertel eens wie Papillon was,’ sprak hij troostend.
‘Hij zat vast op een gevangeniseiland voor een moord die hij niet had gepleegd.’ Alles wat ik wist, kreeg de meester in een stortbui van encyclopedische kennis over zich heen.
‘Wauw, je weet er veel van. Ik geef je een tien,’ glimlachte hij.

Nog geen week later besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en Marleen de liefde te verklaren. Ik schreef een liefdesbriefje, vouwde het tot vliegtuig en gooide het…tegen de meester aan. Hij vouwde het uit en las het stil. Nijdig krabbelde hij er iets bij. Onder luid gelach van mijn klasgenootjes loste ik op in de vloer.
‘Meekomen jij!’ beval hij me. Aan mijn arm nam hij me mee de klas uit en gaf me bij de deur stiekem mijn briefje terug met een geheimzinnig knipoogje. ‘De rest van de klas volgt ons in stilte.’ Mijn hart bonkte in mijn keel toen ik zag dat we naar de oude biologiekamer op de tweede verdieping liepen. Het was een stoffig hok en het verhaal dat de ziel van de overleden amanuensis er rondwaarde, deed de ronde. Zelfs mijn pestkoppen keken me meewarig aan toen de meester me het hok induwde en de deur achter me op slot draaide.
‘Maar meester, dat kunt u toch niet maken?’ hoorde ik Bart achter de deur jammeren.
‘Stil Bart! Wij gaan nu naar buiten voor de pauze. Ontsnappen uit het hok is onmogelijk. Laat dit een les voor iedereen zijn.’
Het geluid van de voetstappen ebde weg. Snel klikte ik het licht aan en las het briefje:

“Grijp je kans en voer je plan uit. Je kunt het!”

Driemaal moest ik het lezen voor ik het begreep. Had hij dit alles van tevoren uitgekiend, dacht ik. Was het hem allang duidelijk dat ik verliefd was op Marleen? Suikerbeestjes dribbelden door mijn aderen. Vlug schoof ik de kasten die de nooddeur naar de kooiladder belemmerden opzij. De sleutel van de deur moest ik op een logische plek zoeken. Ik zette mijn goed ontwikkelde brein flink aan het werk en kwam niet veel later met de oplossing: in het slot! De deur piepte bij het openen en ik klom via de stalen spijlen naar het dak. Daar aangekomen keek ik achter de reling neer op mijn klasgenootjes die beduusd om de meester heen stonden. Die keek omhoog en wees: ‘Niet te geloven. Kijk eens wie we daar hebben!’ De klas keek verbaasd op en joelde met een luid applaus. Ik waande me God. De ogen van de meester schitterden van tranen in de zomerzon.
‘Roep het maar! Schreeuw maar wat je al zo lang wil zeggen!’ Zijn stem sloeg over, net als mijn hart.
‘I…ik vind je lief, Marleen! Ik wil verkering met je!’ Het gejoel verstomde. De stilte maakte me secondenlang bang en klein. Een geroezemoes steeg op en liet mijn buik akelig branden. Maar toen ik Marleen naar de noodtrap zag rennen en met een noodgang naar boven zag klauteren, sterkte het gejuich weer aan. Boven ving ik haar op in een omhelzing.
‘Ik vind jou ook lief,’ snikte ze en gaf me de heerlijkste zoen op mijn wang.

De meester applaudisseerde boven zijn hoofd en joelde: ‘Ik ben trots op je, Greetje!’

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Reacties:

Iedere bezoeker kan een reactie geven! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Wil je automatisch een bericht ontvangen bij een reactie? Klik op de + boven de reacties.
24.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
wat een heerlijk, fijn geschreven verhaal.
hier kan een mens blij van worden
van mij " zes" sterren.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
24.06.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Ontzettend leuk! In alle opzichten👏
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
20.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Prachtig verhaal!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
19.05.22
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Mooi verhaal met een prachtig einde!
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Ook gratis meedoen aan een schrijfactiviteit? We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.