Voor schrijvers, door schrijvers
 • Quotes

  Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Quotes zijn vaak wijsheden en soms ook beroemde uitspraken. Het verschil met enkel wijsheden is dat bij een quote in principe de bron bekend is: wie wordt er geciteerd. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden quote van een ander. Dan wel even de bedenker benoemen.

 • Meedoen?

  Wil je ook een quote publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). Beperk een quote tot een bondige uitspraak in de Nederlandse taal. Geen verdere toelichting, etc. Een quote kan worden gebruikt voor duiding en/of het bieden van context en is niet tijdsgevoelig. We publiceren niet elke ontvangen inzending.
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Quote

Jouw quote hier toevoegen?

Allerzielen

A t'on idée de naître le jour des morts
(uitspraak van Waalse oma die op 2 november verjaarde)
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 233
(De gemiddelde waardering is 4.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# De elvendertigste keer...Hans Van Battel 04-11-2019 17:17
... en ik snap 'm niet... Ligt het aan m'n Frans? Ik zie wel de allusie op haar geboortedag, maar naar mijn idee mis ik iets met "A ton idée". Weet jij wat ze er eigenlijk mee bedoelde?
Ik had zo eens een nichtje die dikwijls als relativerend besluit op een onbesliste kwestie veelbetekenend haar schouders ophaalde en zei: "Après moi, les mouches!' Dat heeft ook een tijdje geduurd bij mij... 't Zal wel aan mij liggen zeker...
Melden aan beheerder
# De twaalvendertigs te keer...Hans Van Battel 04-11-2019 17:29
Of moet ik die "A" in 'A ton idée' interpreteren als de "Op" die samen met het glas klinkt in 'Op je verjaardag!'
Had graag eens kennis gemaakt met je oma!
Melden aan beheerder
# Les mouches?Guido Aerts 04-11-2019 17:34
De oma bedoelde met haar 'A ton idée' iets als : Stel je voor (dat je op de dag der doden geboren wordt) maar dat van die mouches moet je ook even uitleggen. Ik ken enkel après moi le déluge.
Melden aan beheerder
# RE: Les mouches?Hans Van Battel 04-11-2019 17:54
O ja, ok! 'k Vond mijn interpretatie eigenlijk toch wel leuker...
Les mouches: ik heb het uiteindelijk dan ook maar gevraagd aan haar. Het is inderdaad een allusie op le déluge, maar dan in de zin van 'Het zal m'n tijd wel duren', of "Na m'n dood komen er alleen maar vliegen op me af'.
Melden aan beheerder
# Après moi les mouchesGuido Aerts 05-11-2019 01:00
Kijk eens wat ik op internet vond over deze uitdrukking:
Expression belge qui est synonyme de l'expression après moi le déluge. Elle tire son origine en 1757 d'une réplique de Madame de Pompadour qui s'adresse à son amant Louis XV suite à la défaite des français face à l'armée prussienne.
Melden aan beheerder
# RE: Après moi les mouchesHans Van Battel 05-11-2019 13:15
Synoniem? Blijkbaar zit er toch een serieus nuanceverschil in de interpretatie van beide gezegden: Madame de Pompadour bedoelde waarschijnlijk iets in de strekking van "O Ramp!", terwijl les mouches duidelijk zoiets betekent als "Het zal me worst wezen".
Leuk om zo over taaldiversiteit te reflecteren!
Melden aan beheerder
# FoutjeGuido Aerts 10-11-2019 23:44
Er zat een schrijffoutje in de tekst.Is nu verbeterd.
Melden aan beheerder
# RE: FoutjeHans Van Battel 12-11-2019 19:44
Ja? Zou het dan niet moeten zijn: "a-t-on une idée..."?
Merde! Waar ik me allemaal niet op vastplak...
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Een sprookje publiceren ?

Sprookjes behoren tot een oude orale traditie en bevatten vaak een zedenles of diepere wijsheid. Het woord sprookje is afgeleid van het middeleeuwse 'sproke', dat verhaal of vertelling betekent. Als…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…