Voor schrijvers, door schrijvers

Quote

Inzendingen: 376
Een quote is een aanhaling of een citaat, ofwel een weergave van wat iemand gezegd heeft. Quotes zijn vaak wijsheden en soms ook beroemde uitspraken. Het verschil met enkel wijsheden is dat bij een quote in principe de bron bekend is: wie wordt er geciteerd. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw quote. De quote mag van jezelf zijn of een leuke door jou gevonden quote van een ander. Dan wel even de bedenker benoemen.
 
Deze rubriek komt binnenkort te vervallen. Het is op dit moment niet meer mogelijk om een nieuwe quote toe te voegen!
 

Alleen mensen

Tags: Quote

Alleen mensen kunnen de koord die hen vastbindt aan hun verleden doorknippen, vervuld van de hunkering het onmogelijke te zullen verwezenlijken.

Dit artikel delen?

Publicatie op .
Hits: 450

geef een waardering voor: "Alleen mensen"

Geschreven door Hans Van Battel . Geplaatst in Quote.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
04.06.20
Feedback:
Correctie ivm oude waarderingen
 • Lezenswaardig:
  40%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Lieven Vandekerckhove 04.06.20
  Je stelt dat (alleen) mensen in staat zijn om het verleden van zich af te zetten. Tegelijk noem je dat een onmogelijke opdracht. Hoe kunnen ze daartoe dan in staat zijn?
  • Hans Van Battel 05.06.20
   @lievenaugust Is het niet precies dit soort openhartige reacties die de besproken tekst een meerwaarde geeft? In dit geval stuitte je lezing op een vermeende tegenstelling in de quote, wat dmv onze reacties werd uitgezuiverd.
   Maar in het algemeen doet het er niet zoveel toe om de exacte bedoeling van de schrijver van een quote te achterhalen. Een quote is een oneliner die pas betekenis krijgt binnen een cluster van vooronderstelli ngen waarmee de lezer -dikwijls onbewust- de wereld inkijkt. Als ik een quote lees die me boeit, zijn het vooral die eigen premissen die ik wil doorgronden.
  • Lieven Vandekerckhove 04.06.20
   @Nemonia Dat laatste is precies wat ik zeg, Hans: "Mijn lezing was...", of anders geformuleerd: "Mijn interpretatie was..." - een foute interpretatie, zo bleek. Ik heb je quote nu goed begrepen, en leg je geen woorden in de pen die je niet hebt geschreven.

   Ik vervolledig snel ook mijn vorige reactie, die voor weergave te lang bleek, en herneem dus:

   Sceptisch? Ik lees kritisch, en dat zal her en dear in mijn commentaren wel tot uiting komen. Maar ik vermijd steevast om een depreciatie te uiten. Ik wil niemand ontmoedigen, en nog minder kwetsen. Als ik bepaalde teksten niet zo goed vind, zwijg ik liever. Ik lees overigens niet zo veel van het dagelijkse aanbod, een mens heeft nog zoveel andere dingen te doen, nietwaar?
  • Hans Van Battel 04.06.20
   @lievenaugust Wel Lieven, nogmaals: ik lees nergens in m'n quote dat ik beweer dat het vergeten van het verleden een onmogelijke opdracht zou zijn (zoals je schrijft: ... vervuld als ze zijn om wat onmogelijk is (nl. te vergeten) toch mogelijk te maken...) .
   De verwachtingsvol le hunkering om het onmogelijke toch te zullen verwezenlijken is zo sterk dat het verleden daarbij gemakkelijk als een ballast wordt vergeten.
   "Zullen" slaat dus helemaal niet op het vergeten van het verleden. Dat wordt zelfs niet gesuggereerd door bvb de zinsbouw of zo. M.i. komt jouw interpretatie uitsluitend van jouw captatie van betekenissen die gewoon niet in m'n quote staan, en zegt dus meer iets over jou dan over mij (no offence!).
  • Lieven Vandekerckhove 04.06.20
   @Nemonia Hans, ik heb in mijn docententijd vaak moeten vaststellen hoe uiteenlopend teksten kunnen gelezen worden, ofschoon ik die zelf vrij eenduidig vond. Dat ergerde mij, omdat ik vond dat er niet gelezen werd "wat er stond". Doch dat laatste is niet altijd even duidelijk. Je tweede formulering is voor mij duidelijker dan je oorspronkelijke . Waar liepen uw zingeving en mijn interpretatie uit elkaar? Mijn lezing was: mensen zijn in staat om het verleden te vergeten, vervuld als ze zijn om wat onmogelijk is (nl. te vergeten) toch mogelijk te maken. In die geest had ik nogal wat moeite met het woord 'zullen' daar, en had ik eerst zelfs de vraag gesteld of dat woord daar niet weg moest.

   Sceptisch? Ik lees kritisch, en dat zal hier en
  • Hans Van Battel 04.06.20
   Je leest m'n quote heel anders dan wat er staat. Hoe kom je erop dat ik dat een onmogelijke opdracht zou noemen?
   Ik haat het om een quote uit te leggen! Maar goed, voor diegenen die hier een boodschap aan hebben: Het ligt in de menselijke fantasie besloten dat hij vol vertrouwen een toekomst tegemoet gaat waar hij het onmogelijke mogelijk maakt, het verleden voor goed achter zich latend.

   Lieven, kan het zijn dat er telkens een vrij zware scepsis te bespeuren valt in je reacties?

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Emoticons: ;o = wink:d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Snelmenu: Klik, voor belangrijke pagina's, aan de rechterkant op de blauwe button !