Voor schrijvers, door schrijvers

Publiceren van je werk

Tips voor je manuscript
Na het schrijven is het tijd om te publiceren. Of je manuscript wordt uitgegeven door een uitgeverij, of dat je het uitgeven zelf (in eigen beheer) gaat doen - er komt veel bij kijken en het hele proces vergt een zekere planning en coördinatie. Maar wat is er nu precies nodig om je manuscript te publiceren? De artikelen geven je informatie over het aanvragen van het ISBN, het creëren van een barcode, het coverontwerp, de promotie van je boek, de productie van je boek als e-boek en meer.

Ook een artikel toevoegen?

Voor deze rubriek

Tien tips voor een succesvolle lezing

Misschien denk je dat het geven van een lezing alleen voor beroemde schrijvers is weggelegd.Niets is minder waar; ook jij kunt een lezing geven. Het is goed voor je naamsbekendheid en het stelt je in staat contact te leggen met de mensen voor wie je schrijft: je lezers.
Maar hoe pak je dat nou aan? Wij helpen je op weg met de volgende tien tips.

1.  Bieb en boekhandel

Infomeer bij de lokale bibliotheek of boekhandel naar de mogelijkheden. Elke bieb organiseert wel literaire avonden. Heb je niet voldoende te vertellen om een hele avond te vullen, dan kun je misschien aansluiten bij een andere schrijver. Of wellicht wordt er een thema-avond georganiseerd, waarin jij een half uur tot een uur voor je rekening kunt nemen.

2.  Rijk worden?

Houd er rekening mee dat de budgetten van bibliotheken niet zodanig zijn, dat je een enorm bedrag kunt vragen. Op veel meer dan je reiskosten en enkele tientjes moet je niet rekenen. Rijk zul je van het geven van een lezing dus niet worden, maar houd in je achterhoofd dat je werkt aan je naamsbekendheid. Bovendien mag je meestal een stapeltje boeken meebrengen, om na afloop van je lezing te verkopen.

3.  Publiciteit

De organisator van de lezing zal er reclame voor maken via zijn website, de lokale media en posters. Dat betekent niet, dat je zelf niets aan publiciteit hoeft te doen. Maak ook in je eigen omgeving reclame voor jouw lezing.

4.  Voorbereiding

Bedenk eerst hoeveel (en vooral wat) je wilt gaan voorlezen en zoek geschikte passages uit. Zij vormen het frame van je lezing. Bouw je verhaal daaromheen. Begin met iets te vertellen over jezelf en over de totstandkoming van je boek. Zorg ervoor dat je daarna niet alleen maar voorleest, maar maak je verhaal interessant door achtergrondinformatie te geven en het te larderen met een of meer korte anekdotes.

5.  Presentatie

Je kunt een schema op papier maken, maar als je handig bent met PowerPoint, kun je in plaats daarvan een presentatie maken. Maak voor elke nieuwe passage een dia. Daar kun je een toepasselijke afbeelding op kwijt, eventueel in combinatie met een kort citaat uit het voor te lezen stuk. Het geeft je publiek iets om naar te kijken tijdens het luisteren. De presentatie is daarnaast voor jou een perfecte leidraad, zodat je niet steeds op een vel papier hoeft te kijken.

6.  Laatste puntjes

Oefen een kwart van je lezing voor de spiegel of voor een huisgenoot en neem de tijd op. Spreek rustig; je moet goed verstaanbaar zijn. Naderhand kun je de tijd die je besteed hebt, vermenigvuldigen met vier zodat je redelijk kunt schatten, hoe lang je lezing zal duren. Houd daarbij ook rekening met vragen (tussendoor of achteraf, dat hangt af van wat jij prettig vindt).

7.  Op tijd

Zorg dat je ruim van tevoren in de zaal bent. Je kunt je presentatie dan alvast klaarzetten, sfeer proeven, je boeken (die je uiteraard hebt meegebracht) op een strategische plek neerleggen en je concentreren op wat komen gaat.

8.  Wees realistisch

Nodig vooral ook vrienden en familie uit. In de eerste plaats is het voor jezelf prettig als je niet voor louter vreemden staat te praten. Daarnaast kan de belangstelling van onbekenden tegenvallen (onbekend maakt immers onbemind). Verwacht daarom ook geen volle zaal.

9.  Van start

Misschien heb je geen ervaring met spreken in het openbaar en ben je erg nerveus. Wees vooral jezelf, voer geen toneelstukje op. Onthoud dat schrijvers als geen ander kunnen vertellen. Op papier, maar ook in het openbaar. Je bent trots op jouw boek en als je dat uitstraalt (zonder arrogant te worden) zal je publiek geïnteresseerd naar je luisteren.

10. Geniet

Opnieuw heb ik de belangrijkste tip voor het laatst bewaard. Geniet van elke stap in het proces. Van de allereerste voorbereidingen tot het applaus dat je na afloop zeker zult krijgen.

 

 

Dit artikel delen?
  • Hits: 7274
(De gemiddelde waardering is 5 door 5 stem(-men)

Reacties   

# Boek promotenGuest 30-10-2013 19:06
Inderdaad is het lastig om je boek 'bekend' te maken bij het grote publiek. Vooral als je niet bekend bent. Ik heb het boek: Nooit gekend geschreven over de liefdesgeschied enis van mijn overgrootouders . Het wordt hier in mijn eigen woonplaats erg goed verkocht. En de reacties zijn super. Nu de rest van Nederland nog!
# boekpromotieGuest 06-09-2013 14:11
Voor mijn boek 'slipgevaar', heb ik veel pr gedaan maar het blijft moeilijk om buiten de vrienden- en familiekring belangstelling te krijgen.
# lezing gevenGuest 27-04-2013 09:19
een prima site met veel waardevolle tips. ook ik ben bezig om mijn eerste gedichtenbundel uit te gaan geven en promoten en gevraagd om een lezing te gaan geven. deze site helpt mij prima op weg om alles structuur te geven. dank hiervoor.
groet Anne-Marie Sijpheer
# LezingCorina Bloem Bloemendaal 02-01-2013 16:08
De regels zijn fijn om even door te lezen.
Dit jaar wil ik ook een lezing geven. Nog even moed verzamelen.
Daarna ga ik ervoor. Zaterdag een bezoekje aan een schrijverscafé. Het is leuk om ook schrijvers te ontmoeten. Hoewel ik het via internet ook als zeer prettig ervaar.
Fijne dag nog,
Bloem

Login of registreer om een reactie te plaatsen