Publiceren van je werk

Of je manuscript wordt uitgegeven door een uitgeverij, of dat je het uitgeven zelf (in eigen beheer) gaat doen - er komt veel bij kijken en het hele proces vergt een zekere planning en coördinatie. Maar wat is er nu precies nodig om je manuscript te publiceren? De artikelen geven je informatie over het aanvragen van het ISBN, het creëren van een barcode, het coverontwerp, de productie van je boek als e-boek en meer.   

Ook de verkoop van je boek gaat niet vanzelf. Als auteur zul je er de nodige tijd, aandacht en energie in moeten steken om je boek bekendheid te geven. Blader door de onderstaande artikelen en laat je inspireren door de tips, ideeën en de do’s and don’ts.

Zelf een informatief en lezenswaardig artikel toevoegen voor deze rubriek? Dat stellen we op prijs en dat is mogelijk door eerst in te loggen.

Jouw boek als e-boek te koop

Je fysieke boek (ook) als e-boek verkopen?

jouwboekalseboekJe hebt een manuscript geschreven of al een fysiek boek uitgegeven? Dan is nu het moment aangebroken om het ook als e-boek uit te geven. e-Boeken zijn inmiddels de kinderschoenen ontgroeid en zullen de komende tijd een grote vlucht nemen, naar voorbeeld van Amerika waar deze ontwikkeling al volop aan de gang is.
De algemene voordelen zijn bekend. Dat zijn de lagere productiekosten, waardoor de schrijver/uitgever er meer aan overhoudt. Daarnaast het grote bereik dat met eBoek behaald wordt, omdat het moeilijk is om fysieke boeken op stapel de boekhandel in te krijgen. Het scheelt ook nog eens bomen, dus e-boek is een goed alternatief voor het fysieke boek.
Wat zijn de drempels voor de schrijver/uitgever?

  • Hoe maak ik mijn e-boek in een gebruiksvriendelijk formaat beschikbaar.
  • Hoe wordt het eBoek voorzien van een watermerk.
  • Hoe zorg ik voor de distributie via het CB.
  • Hoe kom ik bij Bol.com terecht.
Het formaat dat de meeste voorkeur heeft is de ePub. Het ePub-formaat wordt door het Centraal eBoekhuis vereist. Het voordeel van ePub is dat de tekst zich aanpast aan het scherm. Bij een klein scherm worden de zinnen automatisch korter gemaakt. Bij een PDF bestand is dat bijvoorbeeld niet het geval. Een E-PUB bestand is te lezen op alle apparaten waar Adobe Digital Editons op geinstalleerd is, o.a. op Windows PC / Laptop, Apple Mac, Sony Reader, BeBook Mini en BeBook voor Adobe. Het ePub-formaat met sociale DRM wordt door het CB voorzien van een watermerk, zodat de naam van de besteller gekoppeld wordt aan het bestelde eBoek.
 
Het Centraal eBoekhuis distribueert jouw eBoek naar alle eBoekhandelaren zoals: Ako, Bruna, Ebook.nl, Libris, Selexyz, etc en niet te vergeten natuurlijk Bol.com.
 
Wat zijn de kosten en wat houd ik eraan over?

De adviesverkoopprijs stel je zelf vast op maximaal 80% van de publieksverkoopprijs van jouw fysieke boek. Heb je van het eBoek geen fysieke uitgave? Dan hoef je je niet aan deze regel te houden.

Om een zo goed mogelijk resultaat te behalen adviseren we een lage adviesverkoopprijs voor je e-boek. Voor een gemiddeld boek van 200 pagina's is een adviesverkoopprijs van € 4,95 aan te bevelen. Een eBoek draagt bij aan de bekendheid van de schrijver en een vriendelijke prijsstelling is daarbij zeker ondersteunend.

Uitgaande van die € 4,95 geldt het volgende: Voor eBoek is het BTW tarief 21% van toepassing. € 4,95 exclusief BTW = € 4,08. De downloadkosten van het Centraal eBoekhuis zijn per verkocht eBoek € 0,38. Voor de eBoekhandelskorting geldt een tarief van 42% indien een eBoek is verkocht via Bol.com. Voor andere eBoekhandelaren is dat 30%. Per verkocht eBoek houdt de schrijver/uitgever er dus respectievelijk € 1,99 en €2,48 exclusief BTW (bij deze adviesverkoopprijs) aan over.

Om een e-boek via Centraal Boekhuis te verkopen is aansluiting bij Centraal Boekhuis nodig. Dat brengt de noodzakelijke kosten met zich mee. Een goedkoper alternatief is aansluiting bij bv een clusteruitgeverij. Kijk maar eens bij Schrijverspunt Clusteruitgeverij.


Is een aansluiting bij CB voor jou te prijzig dan heb je slechts een beperkte aantal verkooppunten. Vaak is verkoop slechts mogelijk via een eigen site of de site van de uitgever.

Schrijverspunt zorgt dat jouw e-boek op meer verkooppunten te koop is!


Bij de Boekenpartners van Schrijverspunt kunnen schrijvers hun e-boek(-en) te koop aanbieden. De Boekenpartners van Schrijverspunt zijn echte boekenwinkels op het internet. Bezoekers kunnen dan ook gewoon online bestellen. Met meer dan 60.000 pageviews per maand zijn ze in staat om meer belangstellenden voor je boek te bereiken. Daarnaast is je boek daardoor beter vindbaar binnen de zoekmachine's op het internet. Je kunt gratis gebruik maken van deze mogelijkheid. We stellen alleen een link naar een van de boekenpartners erg op prijs. Een leuke tweet waarderen we ook.
eboekboekenpartnersVoor lezers van andere boeken dan het standaard boekenwinkelaanbod is dit de kans om kennis te maken met het werk van debuterende en minder bekende schrijvers. En voor schrijvers is het de kans om eigen werk via extra verkooppunten te koop aan te bieden. De verkoopprijs voor je e-boek kun je zelf bepalen (geen vaste boekenprijs!) maar de Boekenpartners van Schrijverspunt hanteren een vaste verkoopprijs van 4.50 euro of 7.50 euro om een e-boek te downloaden.

Na aanmelding is je e-boek voor een jaar (365 dagen) te koop bij de volgende Boekenpartners van Schrijverspunt:

Hoe werkt het?

Om je e-boek te kunnen verkopen dien je de noodzakelijke informatie te verstrekken en een bestelling te plaatsen. Onderdeel van die bestelling is natuurlijk ook het beschikbaar stellen van een correcte epub van je boek om je boek als e-boek te kunnen aanbieden. Deze epub dient, voorafgaand, door jou eerst gecontroleerd te worden met een epubcheck. Met de EpubChecker kun je je verzekeren dat een boek voldoet aan de specificaties van de EPUB-structuur.  Als een EPUB niet slaagt voor de validatie, verschijnen fouten aan het einde van de levering. Je vindt een online versie van EpubChecker op https://github.com/IDPF/epubcheck

Na ontvangst van een correcte epub en/of bij verkoop van je e-boek brengen de Boekenpartners geen verandering aan op de ontvangen epub! De epub zal alleen gebruikt worden voor verkoop door de Boekenpartners en zoals hier aangegeven.

Een keer per kwartaal, bij verkoop van je e-boek, crediteren de Boekenpartners de verkoopresultaten. Per verkocht e-boek ontvang je een vergoeding van 3.50 euro (incl BTW), resp 6 euro (incl. BTW), afhankelijk van de gekozen verkoopprijs. Dat is dus makkelijk verdienen.

Nu kan dus iedereen zijn of haar e-boek publiceren!


Hierklikken
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 2587
(Gemiddelde waardering 5 met 2 waardering(-en)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen