Skip to main content
Vanaf januari 2014 is het mogelijk om een e-boek te lenen bij de bibliotheek. Een lid van de bibliotheek heeft dan voor drie weken toegang tot het e-boek.
E boek in de bibliotheekEen E-boek is in de bibliotheek beveiligd met Adobe DRM. Drie weken na het uitlenen is het E-boek niet meer in te zien.
Bij een fysiek boek moet je een of meerdere exemplaren beschikbaar stellen aan NBD Biblion. Hebben ze belangstelling dan kan dat resulteren in verkoop aan de verschillende bibliotheken. Bij een e-boek gaat het niet om verkoop maar dan moet de uitgever bij het CB aangeven of een boek uitgeleend mag worden of niet. Je boek moet dus wel aangemeld zijn bij het CB.

De bibliotheken hanteren drie tarieven voor het uitlenen van een e-boek. Binnen een jaar na verschijnen betaalt de lener één tot drie euro per uitlening. Tussen de een en drie jaar na verschijnen is het E-book minder waard, dus een lager bedrag per uitlening. Na drie jaar is het lenen van een E-book gratis.

Voor fysieke boeken bestaan er duidelijke afspraken en regelingen als het om de vergoeding van het leenrecht naar de auteur gaat. De auteur ontvangt achteraf automatisch een vergoeding. Voor e-boeken is dat nog niet helemaal tot op detail geregeld. Zal vast nog gebeuren maar vraagt aandacht. Als het goed is draagt de uitgever hier zorg voor.

Deze activiteit zal duidelijk een nieuwe impuls geven aan het gebruik van e-boeken. Niets mis mee en alleen maar toe te juichen. Ook goed voor de auteurs en een nieuwe kans om een boek aan een breed publiek voor te leggen. Nu e-boeken ook al bij de gewone boekhandel gehuurd kunnen worden hebben de bibliotheken de achterstand weer licht ingehaald.

Bij deelname aan Schrijverspunt Clusteruitgeverij krijg je automatisch de mogelijkheid om je e-boek te huur aan te bieden bij boekwinkels en/of bibliotheken.