Voor schrijvers, door schrijvers

Publiceren

Na het schrijven is het tijd om te publiceren. Of je manuscript wordt uitgegeven door een uitgeverij, of dat je het uitgeven zelf (in eigen beheer) gaat doen - er komt veel bij kijken en het hele proces vergt een zekere planning en coördinatie. Maar wat is er nu precies nodig om je manuscript te publiceren? De artikelen geven je informatie over het aanvragen van het ISBN, het creëren van een barcode, het coverontwerp, de promotie van je boek, de productie van je boek als e-boek en meer.

Persbericht..., maak er tijd voor

persbericht2Je boek is klaar en nu wil je dat feit wereldkundig maken. Je zit achter je pc met maar één missie: het schrijven van een persbericht. Je staart naar een kale, witte Wordpagina. Zo makkelijk als de woorden over je scherm vlogen bij het schrijven van je boek, zo moeizaam gaat het nu... Hoe begin je? Wat wil je eigenlijk vertellen? In dit artikel vind je een aantal concrete tips waarmee je direct aan de slag kunt!

Prullenbak
Van alle persberichten die aan kranten, magazines en bladen worden verzonden, verdwijnt ongeveer 80% direct in de prullenbak. Dat wil je niet, dus de vraag is: hoe voorkom je dat? Waaraan moet jouw persbericht voldoen, wil het door een redactie als 'interessant' worden aangemerkt?

Nieuwswaarde maakt de journalist blij
Allereerst moet een persbericht een bepaalde nieuwswaarde hebben. De nieuwswaarde 'Ik heb een boek uitgebracht' is niet voldoende - tenzij je een bekende Nederlander bent, dan kom je er wel mee weg. De gemiddelde mens moet in de regel toch met iets meer komen. Het wordt interessant als je aan bovenstaand nieuwsfeit een 'evenement' kunt toevoegen. Bijvoorbeeld dat jij op een bepaalde dag, vanaf een bepaalde tijd in Boekhandel X aanwezig bent om te signeren en/of voor te lezen uit eigen werk. Dan maak je er een belevenis van en daarmee vergroot je de nieuwswaarde!

Pakkende kop verleidt de lezer
Een absolute 'must' voor een persbericht is een pakkende kop. De kop moet de lezer verleiden jouw hele persbericht te lezen.

Tip: schrijf eerst het persbericht zelf. Pas als die tekst helemaal naar je zin is, ga je nadenken over een pakkende kop.

W5H1 – de succesformule
Een persbericht valt met de deur in huis. In de eerste alinea gooi je al je kaarten direct op tafel. Je geeft daarin antwoord op de volgende vragen: Wie? Wat? Waar? Wanneer? Waarom? Hoe?
Daarna mag je beginnen met je verhaal en deel je wat achtergrondinformatie met de lezer. Maar...

... houd het kort!
Je wilt niet dat een redactie jouw persbericht inkort. Dus houd het kort! Als veilige richtlijn kun je circa 250 tot 300 woorden aanhouden. Wees duidelijk en gebruik korte zinnen. Schrijf in de derde persoon en houd het persbericht levendig door er citaten (van jezelf!) in te verwerken. Aan het eind van het persbericht vertel je waar de lezer jouw boek kan bestellen en noem je het ISB-nummer. Hier neem je ook een verwijzing op naar jouw website en/of die van je uitgever.

Noot voor de redactie
Los van het persbericht plaats je tenslotte nog een 'noot voor de redactie'. Daar vertel je tot wie zij zich kunnen wenden voor meer informatie en vermeld je alle benodigde contactgegevens.

Genoeg inspiratie opgedaan?
Aan de slag dan maar. En kom je er niet uit, dan kun je het schrijven van een persbericht altijd nog uitbesteden!


Door: Simone van Drie, Tekst aan Zet

Dit artikel delen?

Hits: 6852

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Reacties   

# In de wolkenMoeder van Louana 02-01-2015 15:35
Louana van 12 jaar maakt met haar gedichtenbundel "In de wolken" haar debuut in de schrijverswerel d. Nieuwsgierig? https://www.boekscout-yo.nl/boek.asp?id=5377
# Avonturen in DatinglandArian van Deurze 30-12-2014 18:40
Ook mijn persbericht werd geschreven door de uitgever Boekscout. Daar is ook meer info te vinden en het boek te bestellen. dus lijkt me logisch.
Ik wil natuurlijk zelf ook reclame maken en daarom ben ik ook hier. Dus misschien zijn er mensen die interesse hebben? het is een verhaal van een alleenstaande man die weer op zoek gaat naar een nieuwe liefde , een verhaal vol humor spanning en erotie, Ik wist niet dat vrouwen zo konden zijn , is dan ook de sub titel.
# persbericht van Tarot voor iedereenAnnick Van Damme 10-10-2014 11:12
Mijn persbericht werd geschreven door mensen van de uitgeverij die het boek uitbrachten. Ik heb zelf delen uit het persbericht op mijn blog gezet.
Ik denk dat het laten schrijven van je persbericht door iemand die het boek heeft gelezen, het beste is. Zelf schrijf je toch weer in je eigen stijl en dat valt op. Hierdoor mist je persbericht extra pit.
# De eenzame strijd van een verstoten vaderAad v vaneveld 06-06-2014 16:49
De treurige levensgeschiede nis van de hoofdpersoon uit deze
autobiografisch e vertelling schetst op aangrijpende wijze de
hedendaagse problematiek van liefdeloosheid, goddeloosheid,
egoïsme en respectloosheid.
Talloze ouders kampen met identieke problemen betreffende hun
kinderen,maar tevens laat dit familierelaas een grotere waar-heid zien,
namelijk de totale reddeloosheid van de mens
Een ogenschijnlijk simpel werkje met verrassend veel diepgang en levenswijsheid!
Over 3 weken leverbaar.? mail vaneveld @aol.nl?
# Hopeloos & MachteloosGuest 09-09-2013 12:32
Best, ik heb onlangs een boekje geschreven en geef het uit in eigenbeheer. Niet makkelijk. Mijn droom is het boekje uit te kunnen uitgeven over heel Vlaanderen en daar buiten. Daar heb ik uiteraard hulp voor nodig. En dit zou de oplossing zijn. Ben er niet goed in thuis, kan je mij daar meer over informeren A.U.B
Dit boekje gaat natuurlijk over de dood van mijn zoon. De bedoeling van dit boekje is;; dat mensen hun verdriet verdringen en daardoor in een deprectie geraken.. De bedoeling van mijn boekje is, laat het verdriet toe. En door het lezen van mijn boekje komen de emotie' s los. Dan pas kan je genezen. Als men ziek is moet je, je ook laten uitzieken . Ik hoop op een wederhoren. Lieve Delande .

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen