Skip to main content

Schrijver zijn is ook ondernemen!

Schrijven is behalve het beleven van veel plezier aan het schrijven ook hard ploeteren. Schrijfuren maken, onderzoek plegen, werk van anderen lezen en meedoen aan schrijfwedstrijden.
 
belastingvoordeelDaarnaast gaan ook de dagelijkse activiteiten door.

Als dan eindelijk een manuscript klaar is, wacht de zware opgave om het aan een uitgeverij te slijten. Een alternatief is uitgeven in eigen beheer. En dat vergt een investering in geld en in tijd. Alleen investeren in het uitgeven heeft weinig zin, als je niets aan promotie doet. Eigenlijk ben je net een ondernemer in de productie en verkoop van je eigen boek.

En dat ondernemerschap vraagt weer andere vaardigheden dan die van een schrijver. Ondernemers weten wegen te vinden om hun handel te financieren, verkoopkanalen te ontwikkelen en winst te behalen. Op deze site is het nodige te vinden over het uitgeven en promoten van je boek maar het leek ons ook goed om de andere kant van het schrijverschap eens wat meer te belichten. Er zitten namelijk ook voordelen aan het ondernemerschap.

 Zo is het mogelijk, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, om als schrijver door de belastingdienst als ondernemer te worden aangemerkt. En dat kan voor vele actieve schrijvers heel aantrekkelijk zijn. Door als ondernemer te worden aangemerkt kun je bv in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek, startersaftrek, investeringsaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Voldoe je aan de voorwaarden dan kan dat toch al gauw een belastingvoordeel van meer dan 10.000 euro per jaar betekenen. En dat is geen kattenpis. Opeens bestaan er dan wel mogelijkheden om je echt schrijver te voelen en opties komen in beeld waar eerst geen geld voor beschikbaar leek.
 
Die aftrek krijg je natuurlijk niet zomaar. Zoals aangegeven moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen en er zitten ook verplichtingen aan. Afhankelijk van hoe intensief je met schrijven bezig bent of wilt zijn bestaat er echter een reële kans dat je in aanmerking komt om als ondernemer te worden aangemerkt.
Om als ondernemer in aanmerking te komen voor de ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting moet er o.a. sprake zijn van:
 
- een organisatie van kapitaal en arbeid (pen en papier is al voldoende)
- het streven naar winst en de verwachting hebben, dat er ook sprake zal zijn van winst (al is dat op termijn)
- een omzet
- reclame-uitingen (ingeschreven zijn bij de KvK, advertenties, flyers e.a.)
- meer dan één opdrachtgever
- debiteurenrisico
- voldoen aan het urencriterium *(meer dan 1.225 uur op jaarbasis aan je onderneming besteden).
* Je hoeft echt je baan niet op te zeggen. Het gaat om alle uren die je op de een of andere manier bezig bent met je schrijfwerk; onderzoek, lezen, schrijven, cursus, oefenen,  correspondentie, administratie, verkoopactiviteiten, noodzakelijke bezoekjes aan beurzen, etc. Als je wat creatief nadenkt stop je heel wat tijd in je schrijfonderneming.
 Als je als ondernemer wordt aangemerkt heb je daarnaast de verplichting om een deugdelijke administratie te voeren, uren bij te houden, een jaarrekening te maken, belastingaangifte te doen en dergelijke.
Dat lijkt misschien allemaal wat ingewikkeld, maar er zijn bureaus die je daarbij kunnen helpen. Natuurlijk kosten die geld, maar als je door een kleine investering in professionele hulp door een derde een veel groter financieel voordeel kunt behalen dan lijkt mij de keuze snel gemaakt.
 
Waarom zou je niet onderzoeken of je een flink belastingvoordeel kunt behalen als schrijver?
{jlexreview:off}