duoboek938x200
Herschrijven, herschrijven, herschrijven. Chantal en ik zijn de laatste tijd met niets anders bezig. Telkens komen er weer nieuwe ingevingen, zien we een detail dat beter uitgewerkt moet worden of schrappen we een heel stuk tekst.
Gelukkig zijn er al een aantal dingen die vaststaan. Zoals de meeste personages die in het verhaal voorkomen, de plekken waar het verhaal zich afspeelt en hoe het verhaal zal eindigen. En we hebben besloten dat we wat van die 'inside information' met jullie willen delen door middel van een kort stukje verhaal. Je ziet het door de ogen van William de Brees, een van de hoofdpersonen van ons boek.

Disclaimer: Dit stuk komt niet voor in het boek zelf en speelt zich ongeveer een jaar eerder af.

Peinzend nam ik een slok bier. Voor mij op de bar lag een stapel vacatures en ik vroeg me af welk baantje het beste bij me paste. Echt werk had ik nog nooit gedaan, op wat vrijwilligerswerk in het bejaardentehuis na dan.
Ik zag mezelf geen promotiewerk doen voor een telecombedrijf. Een beetje in de kou staan en horen dat mensen al een telefoonabonnement hebben. Die, en de andere vacatures met soortgelijke baantjes, schoof ik opzij. Bij een schoenenwinkel werken leek me niets, al die stinkende voeten, en ook als zaterdaghulp bij de slager leek me geen goed idee.
De stapel met afgekeurde vacatures bleef maar groeien. Volgens mijn vader maakte een De Brees van elke baan een succes, maar dat betwijfelde ik. Geen enkel baantje leek bij me te passen. Of was ik gewoon te kieskeurig?

“Mag ik een nieuw biertje? O, in een schoon glas alstublieft.” De barman knikte bevestigend en mijn blik dwaalde af naar de stoffige flessen achter hem. Wat was het hier eigenlijk smerig.
Iemand plofte neer op de barkruk naast mij. Een meisje van mijn eigen leeftijd bestelde een colaatje en glimlachte van oor tot oor. Haar donkere krullen dansten rond haar schouders en ze straalde een vreemd soort energie uit. Meteen was ik ervan overtuigd dat ik de juiste bijbaan wel zou vinden, ook al had ik alleen nog de keus uit vakkenvuller of schoonmaker.
“Hey,” zei het meisje naast me. Ik keek op, hoewel het niet leek alsof ze het tegen mij had. “Weet je misschien hoe laat het is?” Ze gebaarde naar mijn horloge.
“Half 8.”
“Dan heb ik nog een paar minuutjes.” Ze ontspande zichtbaar en bedankte voor de cola die voor haar neus werd gezet.
Nu pas herkende ik haar en grijnsde. “Jij bent dat meisje dat dacht dat ik er met haar jurken vandoor ging.” Vanmorgen stond ze voor haar kamerdeur met een doos kleding en een sleutelbos te prutsen en toen ik aanbod haar te helpen, was ze bang dat ik er met haar spullen vandoor zou gaan.
“Je weet maar nooit in Amsterdam. En dat waren eigenlijk niet mijn spullen, maar die van mijn vriendin, Elisa.” Ze glimlachte en nipte van haar cola alsof het wijn was. “Dus jij bent de buurjongen van Elisa?”
“Blijkbaar,” antwoordde ik, niet wetend over wie ze het had. Dit was mijn eerste dag in Amsterdam en ik had nog bijna geen een huisgenoot ontmoet. Alleen Owen, maar die scheen het te druk te hebben voor een praatje. “Ik dacht dat jij daar kwam wonen.”
“Veel te duur voor mij,” bekende ze. “Ik hielp mijn beste vriendin verhuizen. Ze woont ook in Noorderburcht, vandaar.”
“Serieus? Ik ook! Of woonde.”
Het meisje knipperde verbaasd met haar ogen. “Wauw, dat ik je daar nooit eerder gezien heb!” Ze stak haar hand uit. “Lena de Ruijter.” O god, een De Ruijter.
“William.” Ik pakte haar hand en schudde hem. “William Jansen.” Waarom zei ik dat nou weer? Omdat, als ze echt was wie ik dacht, we gedoemd waren elkaar te haten? Mijn hart klopte in mijn keel. Een warme gloed steeg van mijn hals naar mijn gezicht en ik trok mijn hand zenuwachtig terug. Had ze me door dat ik loog? Hemel, ze haatte me nu al.

Lena lachte. Het enige wat ik kon doen was teruglachen en mezelf voor mijn kop slaan, hoewel ik dat laatste alleen in gedachten deed. Waarom was er niemand die mij even flink door elkaar schudden en duidelijk maken dat dit absoluut fout was. Stom. Krankzinnig!
“Ik moet gaan.” Lena dronk snel haar glas leeg en haar gezicht vertrok, waarschijnlijk van het koolzuur. Haar neus rimpelde een beetje en ik schoot in de lach. Ze lette er niet op en begon in haar tasje te graaien.

Noorderburcht. Lena de Ruijter. Waar begon ik aan? Ik wilde haar leren kennen, zonder familiedrama’s. Of misschien vond zij het ook allemaal onzin, het was al meer dan een eeuw geleden gebeurd. Vertel gewoon wie je echt bent, dacht ik.
Een schuldgevoel drong zich aan mij op. We hadden elkaar net ontmoet en nu al had ik gelogen over mijn afkomst. “Ik betaal wel.”
Mijn hand was sneller bij mijn portemonnee voor zij de hare uit haar tas had gevist en ik legde een briefje van 20 euro op de bar.
“Doe niet zo idioot,” zei ze geïrriteerd en ze schoof het briefje mijn kant op.
“Dat is ook voor mijn eigen drankjes, hoor.”
“Je hoeft niet voor mij te betalen alleen maar omdat ik geen studentenkamer kan huren. Ik ben geen sloeber.” Ze keek me met dezelfde wantrouwende blik aan als vanmiddag. Ze had me door.
“Ik wilde je niet beledigen, maar als je mijn buurmeisje niet wordt, is dit misschien een garantie dat ik je nog eens kan zien.” Voor ik erbij na had gedacht, had ik het al gezegd. Waar was ik mee bezig? Ze is een De Ruijter, idioot. Die hadden aan alles wat met familie De Brees te maken heeft, een hekel.

Lena begon hardop te lachen. Het was een warme en vriendelijke lach en haar ogen glansden. “Misschien wel, William Jansen. Ik zie je vast nog wel een keer als ik Elisa bezoek.” Ze sprong van haar kruk en liep weg. Ze wierp nog een blik achterom en ik zag dat ze nog steeds lachte.
Vanaf dat moment was ik de grootste, liegende sukkel in het universum. Maar wel een verliefde sukkel.
Dit artikel delen?
Pin It

Benieuwd naar de ervaringen van deelnemers?
Periodiek plaatsen ze hier een blog.

Project Duoboek: Chantal de Boer en Juliëtte Peeters

 • Finale(10)Chantal de Boer17-04-2018 15:34:49

  Het is een druk jaar geweest voor mij en Juliëtte. We zijn druk bezig geweest met ons boek, wat veel aandacht eiste. Ikzelf was druk bezig met studeren en allebei hadden we een sociaal leven. We hadden ups en downs. We hebben gelachen en gehuild. Al met al was het een goed jaar. We hadden een versie van het manuscript begin december helemaal af,...

  Lees meer...

 • Wat ik anders zou hebben gedaan(250)Juliëtte Peeters21-11-2017 09:44:32

  Als het kon schreef ik een brief naar mij jongere zelf en vertelde me wat een werk een boek schrijven eigenlijk is. Of, als de DeLorean niet overreden was door een trein, zou ik daar in stappen en een reisje naar een jaar geleden maken. Als, als, als.Begrijp me niet verkeerd: Ik wil mijn jonger zelf niet tegenhouden om mee te doen aan Project...

  Lees meer...

 • Gezellige Boekenavond(282)Chantal de Boer07-10-2017 19:46:10

  Literatour was vorige maand, en voor de opening wilde Juliëtte en ik, samen met nog een vriendin, graag naar het YAL-bal, iets wat we vorig jaar ook hadden gedaan en ons erg was bevalleen. Helaas was er dit jaar geen YAL-bal, alleen de dioraphte prijsuitreiking. Iets wat we wel interessant vonden, maar niet genoeg om ervoor direct uit school naar...

  Lees meer...

 • Weer aan de slag(421)Juliëtte Peeters25-08-2017 11:40:38

  Na twee blogs die volledig waren gefocust op ons verhaal, personages en stijl, hebben we hier weer een iets persoonlijker blog. Want hoe zit het nu met ons boek en wat hebben we al die tijd eigenlijk uitgevoerd? Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: niet veel. Noem ons gerust lui, want de afgelopen twee maanden hebben we nauwelijks...

  Lees meer...

 • Voorproefje: Eerste Date(262)Chantal de Boer22-07-2017 15:29:56

  “Weet je zeker dat je niet een van mijn jurken wilt lenen?” vroeg Elisa, terwijl ze de voorste plukken van mijn haar naar achteren vlocht. “Ja, ik weet het zeker. Ik draag nooit jurken als het niet moet, en ik ben niet van plan om daar nu mee te beginnen. Wees blij dat je mijn haar mag doen.” Ik stopte mijn camera in mijn tas. “Ga je die serieus...

  Lees meer...

 • Voorproefje(351)Juliëtte Peeters14-06-2017 23:17:23

  Herschrijven, herschrijven, herschrijven. Chantal en ik zijn de laatste tijd met niets anders bezig. Telkens komen er weer nieuwe ingevingen, zien we een detail dat beter uitgewerkt moet worden of schrappen we een heel stuk tekst.Gelukkig zijn er al een aantal dingen die vaststaan. Zoals de meeste personages die in het verhaal voorkomen, de...

  Lees meer...

 • Inspiratie(346)Chantal de Boer29-05-2017 15:52:00

  Ik zit aan mijn bureau. Voor me liggen mijn laptop en drie verschillende notitieboekjes. De Word-pagina voor me is leeg. Mijn telefoon verleidelijk half verstopt onder een stapeltje papieren. Ik staar naar buiten, alsof een geweldig idee zo door mijn raam naar binnen komt vliegen om mij te helpen. Ik zucht en draai me weer naar het scherm voor...

  Lees meer...

 • Waarom schrijven? (400)Juliëtte Peeters24-04-2017 13:26:34

  Het is 2013, winter en de stilte in de klas wordt herhaaldelijk verbroken door het ophalen van neuzen. De jongen naast mij zit te klikken met zijn pen, het meisje schuin voor mij bladert gehaast door haar woordenboek. Aan de andere kant van de klas begint iemand te hoesten, maar voor de rest is het stil. Doodstil. Uitzonderlijk voor mijn klas,...

  Lees meer...

 • Herschrijven: Creatief Knopen Doorhakken(440)Chantal de Boer15-03-2017 23:36:20

  Het is alweer de derde maand van 2017. Tijd vliegt, vind je niet? Je bent even bezig met wat schrijfwerk, een belangrijke opdracht voor school of werk, en voor je het weet zijn er alweer drie maanden voorbij. Ineens lijkt alles zo veel sneller te gaan.Ik kan uiteraard niet voor de werkende mensen spreken, maar voor scholieren en studenten gaat de...

  Lees meer...

 • De eerste 'mijlpaal' is bereikt! (400)Juliëtte Peeters16-02-2017 00:35:59

  Het schrijven van een boek kan je vergelijken met deelnamen aan een triatlon – hoewel het een stuk minder lichamelijke inspanning eist. Het idee uitwerken, het verhaal plotten, karakters verzinnen en tot leven brengen en het (her)schrijven. Allemaal losse onderdelen die je leiden naar het ene ‘grote’ doel en net als bij het lopen van een...

  Lees meer...

 • Samenwerking(417)Juliëtte Peeters26-01-2017 09:30:34

  De eerste maand van het nieuwe jaar is alweer bijna voorbij. We hebben goede voornemens gemaakt en de meesten hebben die inmiddels al wel minstens één keer gebroken. (Maak je geen zorgen, dat hebben we allemaal.) Iedereen is na de feestdagen weer teruggekeerd naar het dagelijks leven.Voor mij houdt dat in dat ik weer terug moet naar het...

  Lees meer...

 • Hoe het allemaal begon(494)Juliëtte Peeters14-12-2016 14:15:02

  Men zegt weleens “jaag je dromen na en laat je door niets of niemand tegenhouden”. Deze blog had dat bijna wel gedaan. Woorden schoten te kort – letterlijk – want mijn hoofd bleef maar leeg en mijn pen zweefde boven dat kale stuk papier. Je eerste blog: Hoe schrijf je zoiets? Wat wil je erin vertellen en wat niet? Het voelt een beetje alsof je...

  Lees meer...

Project duoboek: Thomas Roode en Martijn Suijkerbuijk

 • Einde van Duoboek(282)04-08-2017 21:36:45

  Beste fans,Soms begin je met veel enthousiasme aan een nieuw project, zoals een duoboek. Maar het uitvoeren ervan is vaak moeilijker dan gedacht. Je komt obstakels tegen die overwonnen moeten worden en zeker bij het samen schrijven van een boek moet je het ook eens kunnen worden over de creatieve richting die het boek aanneemt. Dat laatste komt...

  Lees meer...

 • Duoboek: het vehikel voor beginnende schrijvers(406)05-07-2017 10:29:56

  Zeer geachte lezer,Inmiddels zijn we ook alweer ruim drie maanden bezig met ons Duoboek. Een project waar veel inspiratie uit te halen is, vooral omdat je het niet alleen doet. Waar je, als je alleen schrijft, alle moeite kunt hebben om uit een tunnelvisie te stappen, word je met een opzet als deze gedwongen andere perspectieven aan te nemen....

  Lees meer...

 • Vragenuurtje #1(289)05-06-2017 09:58:15

  Lieve fans,De vorige keer hebben wij jullie gevraagd om ons vragen te sturen. Jullie hebben via Twitter (@pepijnbeerenbrood) en Facebook (Pepijn Beerenbrood) massaal gereageerd. Uit die talloze vragen hebben wij er drie geselecteerd voor deze week. Staat jouw vraag er niet bij? Niet getreurd, wie weet ben je een volgende keer aan de beurt.De...

  Lees meer...

 • Het proces van Pepijn Beerenbrood(411)06-05-2017 00:00:26

  Lieve fan,In ons tweede blogbericht willen wij wat dieper ingaan op hoe wij het project duoboek aanvliegen. Sommige duoauteurs zullen er wellicht voor kiezen om elk een ander hoofdstuk te schrijven, anderen schrijven de hele tekst meteen samen, bij elkaar op schoot, met of zonder broek. Hoewel deze laatste optie zeker aantrekkelijk is, hebben we...

  Lees meer...

 • Boekenbal(485)31-03-2017 22:11:44

  Stel, je wordt toegelaten tot het duoboek project van Schrijverspunt. Wat is dan het eerste wat je doet? Een opzet maken? Gelijk beginnen te schrijven? Personages uitdenken? Locaties verzinnen? Nee. Niks van dat alles.Je gaat brainstormen over wat je gaat dragen naar het Boekenbal. Om inspiratie op te doen is er geen betere bron dan YouTube. We...

  Lees meer...

Als auteur in de spotlight

Wil je ons ook ontmoeten op de sociale media?

Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2018